WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 διατροφικοί μύθοι που σας βάζουν σε κίνδυνο!


25 Μαΐου 2015

e848a4c8114fb47d4729cd798640d83fορικαθεα.jpg

Το φαγητό δεν πρέπει να είναι μόνο νόστιμο και θρεπτικό, αλλά και ασφαλές για κατανάλωση. Και είναι σίγουρο ότι η ασφάλεια των τροφίμων αφορά όλους μας και πρέπει να είμαστε σωστά ενημερωμένοι. Όμως κάποιοι μύθοι που επικρατούν σχετικά με τη διατήρηση, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας. Δείτε μερικούς μύθους και καταρρίψτε τους.

Τα περισσεύματα του φαγητού σας είναι μια χαρά, αρκεί να τα βάζετε στο ψυγείο: Κι όμως δεν είναι τόσο απλό και δείτε τον λόγο. Ας υποθέσουμε, ότι τρώτε σε ένα εστιατόριο, αλλά καταναλώνετε μόνο το μισό φαγητό. Και αποφασίζετε να πάρετε το υπόλοιπο στο σπίτι. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Ποιο είναι; Το θέμα είναι ότι τα βακτήρια μπορεί να αρχίσουν να αυξάνονται μόλις 2 ώρες μετά το μαγείρεμα. Έτσι, εάν παίρνετε στο σπίτι περισσεύματα από ένα εστιατόριο ή θέλετε να αποθηκεύσετε μερικά από τα τρόφιμα που έχετε ετοιμάσει, προσέξετε να τα βάλετε στο ψυγείο πριν περάσουν δύο ώρες και να τα απολαύσετε εντός 4 ημερών.

Αν δεν μυρίζει είναι καλό: Δυστυχώς, τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την τροφική δηλητηρίαση δεν έχουν γεύση ή οσμή. Εξοικειωθείτε με τις οδηγίες αποθήκευσης των τροφίμων και βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο σας είναι κάτω από 4 βαθμούς C και ο καταψύκτης σας πιο χαμηλά από - 17 βαθμούς C.

Θα πρέπει πάντα να πλένετε το ωμό κρέας και τα πουλερικά: Το πρόβλημα με το πλύσιμο του ωμού κρέατος και των πουλερικών είναι ότι τα βακτήρια τους μπορεί να εξαπλωθούν σε διάφορες περιοχές στην κουζίνα σας, όπως στο νεροχύτη. Έτσι, παραλείψτε αυτό το βήμα, ακόμη και όταν συνταγές γράφουν να τα πλένετε. Μην ξεχάσετε να κρατήσετε το ωμό κρέας μακριά από άλλα τρόφιμα στο ψυγείο και να το μαγειρεύετε στη σωστή θερμοκρασία.

Δεν τρώω κρέας, έτσι δεν θα έχω πρόβλημα με τις λοιμώξεις των τροφίμων: Σύμφωνα με μια μελέτη από το Centers for Disease Control and Prevention (CDC), οι περισσότερες περιπτώσεις των τροφιμογενών νοσημάτων οφείλονται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Έτσι, επιλέξτε να ξεπλένετε όλα τα λαχανικά με τρεχούμενο νερό και να τα στεγνώνετε με μια καθαρή πετσέτα ή χαρτοπετσέτα. Όταν πρόκειται για το μαρούλι και το λάχανο, αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα, όπου τα βακτήρια μπορούν να αναπαράγονται. Και μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.