WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μύθοι και αλήθειες της δυσκοιλιότητας


14 Ιουλίου 2015

Marinet_Matthee4ΟΡΙΖ1.jpeg

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα θέμα που ταλαιπωρεί το μεγαλύτερο μέρος τους πληθυσμού και πολλοί προσπαθούν να βρουν λύσεις, ώστε να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι μύθοι που έχουν επικρατήσει και μπορεί να πάνε πίσω τις προσπάθειες σας. Παρακάτω θα μάθετε όλα όσα ισχύουν για τη δυσκοιλιότητα.

Μύθος: Η δυσκοιλιότητα δημιουργεί τοξίνες και προβλήματα υγείας

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν, ότι η δυσκοιλιότητα συσσωρεύει τοξίνες στο σώμα και ότι μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες, όπως αρθρίτιδα,  άσθμα και καρκίνος του παχέος εντέρου. Αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη, ότι τα κόπρανα παράγουν τοξίνες ή ότι ο καθαρισμός του εντέρου με διάφορες μεθόδους, μπορεί να προλάβει τον καρκίνο ή άλλες ασθένειες.

Μύθος: Η δυσκοιλιότητα σημαίνει απλώς, ότι χρειάζεστε περισσότερες φυτικές ίνες

Η αύξηση των ινών στη διατροφή σας, μπορεί να βοηθήσει τη δυσκοιλιότητα. Αλλά η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να σηματοδοτεί ένα πραγματικό πρόβλημα, όπως μία κακή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα ή διαβήτη. Επίσης, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της νόσου Parkinson, ή μια παρενέργεια των φαρμάκων. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να σηματοδοτήσει ασθένειες όπως καρκίνος του παχέος εντέρου ή αυτοάνοσο νόσημα. Δείτε έναν γιατρό εάν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες ή έχετε αίμα στα κόπρανα, έντονο πόνο ή ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Αλήθεια: Τα γαλακτοκομικά μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα

Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, τότε τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Όμως, μπορείτε να επιλέξετε γάλα χωρίς λακτόζη και το πιο πιθανό είναι, ότι θα μπορείτε να πίνετε γάλα.

Αλήθεια: Οι διακοπές μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα

Τα ταξίδια μπορεί να αλλάξουν την καθημερινότητα και τη διατροφή σας, συμβάλλοντας στην δυσκοιλιότητα. Όταν είστε σε διακοπές προσπαθήστε να ενυδατώνεστε συχνά, ώστε να βοηθήσετε την κινητικότητα του εντέρου. Επίσης, προσπαθήστε να τρώτε φρούτα και λαχανικά και να κινήστε όσο πιο πολύ μπορείτε.

Αλήθεια: Η διάθεση μπορεί να επηρεάσει τη κινητικότητα του εντέρου

Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, ενώ η μείωση του στρες με το διαλογισμό, τη γιόγκα και άλλες τεχνικές χαλάρωσης, μπορεί να βοηθήσει. Επίσης, ένα μασάζ στην κοιλιά μπορεί να συμβάλει ώστε να χαλαρώσουν οι μύες που στηρίζουν τα έντερα και να αυξηθεί η κινητικότητα.

Μύθος: Όλες οι φυτικές ίνες είναι ίδιες και βοηθάνε το ίδιο τη δυσκοιλιότητα

Όταν τρώτε τροφές με φυτικές ίνες νιώθετε χορτάτοι, αλλά δεν βοηθάνε όλες οι ίνες το ίδιο. Κυρίως οι  αδιάλυτες φυτικές ίνες μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της δυσκοιλιότητας, αυξάνοντας το βάρος των κοπράνων και μειώνοντας τον χρόνο διέλευσής τους από το γαστρεντερικό σωλήνα. Καλές πηγές αδιάλυτων φυτικών ινών είναι ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά, και δημητριακά. Μη ξεχνάτε να πίνετε νερό, ώστε να βοηθήσετε στη κινητικότητα του εντέρου.

Αλήθεια: Μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα

Αν δεν καταναλώνετε αρκετές φυτικές ίνες, τότε μπορεί να προκαλέσετε δυσκοιλιότητα. Για να το αποτρέψετε, προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 20 γραμμάρια ίνες την ημέρα και να πίνετε αρκετό νερό. Μην περιμένετε αποτελέσματα αμέσως, αλλά μετά από μερικές ημέρες θα πρέπει να αρχίσετε να βλέπετε βελτίωση.

Αλήθεια: Τα δαμάσκηνα βοηθάνε τη δυσκοιλιότητα

Αυτό το μικρό, αποξηραμένο φρούτο έχει κερδίσει μια μεγάλη φήμη ως "φάρμακο της φύσης" για τη δυσκοιλιότητα. Τα δαμάσκηνα  μπορεί να αποτρέψουν ή να βελτιώσουν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Επίσης, οι διαλυτές φυτικές ίνες που βρίσκονται στην ξηρά δαμάσκηνα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Μύθος: Ο καθαρισμός του παχέος εντέρου θα μειώσει τη δυσκοιλιότητα

Ο καθαρισμός του εντέρου μπορεί να βοηθήσει προσωρινά, αλλά δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη ή τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, το κλύσμα μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα στα  άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και να βλάψει έντερο.

Μύθος: Η δυσκοιλιότητα παρατηρείται μόνο στους ηλικιωμένους

Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να γίνουν δυσκοίλιοι. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε παθολογικές καταστάσεις, σε μια κακή διατροφή, στη χρήση κάποιων φαρμάκων, ή σε μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Αλλά, η δυσκοιλιότητα είναι ένα από τα πιο κοινά γαστρεντερικά προβλήματα και στις μικρότερες ηλικίες. Επίσης, είναι πολύ συνηθισμένη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό ή μετά από μια χειρουργική επέμβαση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.