WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορείτε να χάσετε βάρος την περίοδο της Σαρακοστής;


19 Μαρτίου 2016

4acc4fd8084abe2ec380f1eb03cff84cκαθετα.jpg

Την περίοδο της Σαρακοστής πολλοί ακολουθούμε ένα πρόγραμμα νηστείας, ο καθένας για τους δικούς τους λόγους. Κάποιο νηστεύουν λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, άλλοι για να αποτοξινώσουν τον οργανισμό τους και κάποιοι βλέπουν τη νηστεία ως μια ευκαιρία για να χάσουν κιλά. Το ερώτημα είναι: μπορείτε να χάσετε βάρος κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής;

Η απάντηση είναι κάπου στη μέση. Πράγματι η νηστεία μπορεί να σας δώσει τη δυνατότητα να εξισορροπήσετε τις διατροφικές ατασθαλίες και να χάσετε τα περιττά κιλά. Και αυτό συμβαίνει γιατί η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των λιπιδίων και της γλυκόζης στο αίμα, να παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία και φυσικά να συμβάλει στην καλύτερη ρύθμιση του βάρους. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι νηστεύουν το κρέας έχουν χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Ένα άλλο πλεονέκτημα της νηστείας είναι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, γιατί έτσι ο οργανισμός εφοδιάζεται με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που εμποδίζουν την εμφάνιση των ελεύθερων ριζών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Από την άλλη μεριά εάν ένα διαιτολόγιο νηστείας δεν είναι καλά σχεδιασμένο, τότε μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως πονοκεφάλους, αδυναμία, ζαλάδες και απώλεια της μυϊκής μάζας. Εφόσον λοιπόν αποφασίσετε να νηστέψετε πρέπει να δώσετε προσοχή στα παρακάτω:

  • Αυτό που πρέπει να προσέξετε περισσότερο είναι η επαρκής πρόσληψης πρωτεΐνης, κάνοντας τους κατάλληλους συνδυασμούς. Γατί μη ξεχνάτε ότι αν χάσετε μυϊκή μάζα, δεν θα μπορέσετε να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά. Μερικοί συνδυασμοί για να παίρνετε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας είναι φακές με ρύζι, φασόλια με ρύζι, κινόα και όσπρια με ξηρούς καρπούς.
  • Για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε ασβέστιο πρέπει να τρώτε αμύγδαλα, καρύδια, σπανάκι, μπρόκολο και προϊόντα που είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο, όπως είναι κάποια δημητριακά
  • Κατά τη διάρκεια της νηστείας μπορεί να μη πάρετε επαρκείς ποσότητες σιδήρου. Για αυτό και πρέπει να δώσετε προσοχή στις τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο και που μπορείτε να καταναλώσετε. Καλές πηγές είναι τα θαλασσινά, όπως γαρίδες, καλαμάρια, χταπόδια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η σόγια, το σουσάμι, τα αποξηραμένα φρούτα και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Για να ενισχύσετε την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου καλό είναι να συνδυάζετε τις φυτικές τροφές με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως ακτινίδια, φράουλες, λεμόνι, πορτοκάλια.

Με την κατάλληλη καθοδήγηση θα μπορέσετε να αποκομίσετε όλα τα οφέλη της Σαρακοστιανής νηστείας και ταυτόχρονα να χάσετε τα περιττά κιλά και να απαλλαγείτε από τις τοξίνες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.