WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βρέθηκε η βιταμίνη που καθυστερεί τη γήρανση


9 Μαΐου 2016

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, οδήγησε σε μια πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη όσο αφορά τον τομέα της αντιγήρανσης. Μια βιταμίνη που ονομάζεται ριβοζίδιο νικοτιναμίδη (NR), η οποία είναι ήδη γνωστή για την ενίσχυση του μεταβολισμού, βρέθηκε ότι μπορεί να ενισχύσει τη δράση των βλαστοκυττάρων, συμβάλλοντας στη γρηγορότερη ανάπλαση ιστών και κυττάρων.

Είναι γνωστό ότι η αναγεννητική ικανότητα των κυττάρων και των οργάνων επιδεινώνεται με την ηλικία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη γήρανση και εντέλει τον θάνατο. Ερευνητικές ομάδες από την Ελβετία, τον Καναδά και τη Βραζιλία μελέτησαν πώς συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές με την πάροδο του χρόνου και διαπίστωσαν ότι όταν έδωσαν τη βιταμίνη νικοτιναμίδη ριβοζίδιο (NR) σε ηλικιωμένα ποντίκια, τα βλαστικά τους κύτταρα στους μύες αναζωογονήθηκαν. Τα συγκεκριμένα ευρήματα αποδείχτηκαν εξαιρετικά ελπιδοφόρα, διότι τα ποντίκια που πήραν τη βιταμίνη NR, είχαν μια μυϊκή αναγέννηση και έζησαν περισσότερο από τα υπόλοιπα, χωρίς να εμφανίσουν παρενέργειες.

Η βιταμίνη NR έχει ανακαλυφθεί στο γάλα. Όμως, ακόμα δεν είναι επακριβώς γνωστό ποια τρόφιμα την περιέχουν και σε ποιες ποσότητες. Ωστόσο, μπορούμε να τη βρούμε σε συμπληρώματα διατροφής, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιστημονικές κατευθυντήριες γραμμές που να συνιστούν τη χρήση της.

Για τους ερευνητές η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη στην αναγεννητική ιατρική, αναδεικνύοντας μια πιθανή μελλοντική χρήση των συμπληρωμάτων στην ικανότητα αποκατάστασης του σώματος. Τα ευρήματα επίσης, δίνουν ελπίδα για την αντιμετώπιση πολλών θανατηφόρων ασθενειών που επηρεάζουν τους νέους, όπως η μυϊκή δυστροφία (μια μορφή μυοπάθειας). Ωστόσο, απαιτούνται ακόμα πιο λεπτομερείς μελέτες για τη διερεύνηση της δράσης της βιταμίνης NR στο χώρο της αντιγήρανσης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.