WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς αλλάζει ο γυναικείος κόλπος ανάλογα με την ηλικία


9 Ιουνίου 2016

Μεγαλώνοντας το σώμα αλλάζει και μαζί του αλλάζει και ο γυναικείος κόλπος. Εάν όμως δεν είστε το είδος της γυναίκας που εξετάζει τακτικά τον εαυτό της, μπορεί να μην συνειδητοποιείτε τις αλλαγές των γεννητικών σας οργάνων. Παρόλα αυτά ο κόλπος γερνάει μαζί με το υπόλοιπο σώμα. Γνωρίζοντας τις αλλαγές σε κάθε δεκαετία θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε και τα δυσάρεστα συμπτώματα.

  • Στη δεκαετία των 30

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια σε αυτή τη δεκαετία, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με την κολπική ξηρότητα. Και αυτό συμβαίνει γιατί το χάπι σταματάει την ωορρηξία, με αποτέλεσμα να περιορίζεται και η φυσική λίπανση του κόλπου. Εφόσον η ξηρότητα οφείλεται στην αγωγή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ώστε να σας προτείνει κάποια εναλλακτική μέθοδο ή να πάρετε ένα λιπαντικό. Φυσικά πολλές γυναίκες τη συγκεκριμένη δεκαετία αποφασίζουν ότι θα γίνουν μαμάδες και η εγκυμοσύνη δημιουργεί κάποια συμπτώματα στον κόλπο, για παράδειγμα μερικές γυναίκες μπορεί να έχουν διογκωμένα αιμοφόρα αγγεία λόγω του βάρους της μήτρας. Όμως, ξεπρήζονται μετά τον τοκετό. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να αλλάξουν το χρώμα του αιδοίου, άρα μην ανησυχήσετε αν δείτε να είναι πιο σκούρο από ό,τι συνήθως.

  • Στη δεκαετία των 40

Οι τρίχες σας εκεί κάτω αρχίζουν και λιγοστεύουν, πιθανώς λόγω της μείωσης των οιστρογόνων. Επίσης, εκείνη τη δεκαετία μπορεί να αρχίζει η προεμμηνοπαυσιακή περίοδος, δεδομένου ότι οι περισσότερες γυναίκες φθάνουν στην εμμηνόπαυση μεταξύ 50 με 52 ετών. Γι αυτό τον λόγο μπορεί να παρατηρήσετε μια κολπική ξηρότητα και αλλαγή στην ελαστικότητα του κόλπου.

  • Στη δεκαετία των 50

Η εμμηνόπαυση συνοδεύεται με τη μείωση των οιστρογόνων, με αποτέλεσμα τα τοιχώματα του κόλπου να γίνονται ξηρά, λεπτά και λιγότερο ελαστικά και να προκαλείται πόνος κατά τη διείσδυση. Επίσης μειώνεται η ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα, με συνέπεια να χρειάζεστε περισσότερη ώρα για να νιώσετε ερωτική διέγερση. Επίσης, όταν μειώνονται τα οιστρογόνα, αλλάζει το PH του κόλπου και έτσι γίνεται πιο ευάλωτος στις λοιμώξεις.

  • Στη δεκαετία των 60

Οι εξάψεις και η νυχτερινή εφίδρωση μπορεί να συνεχιστούν και σε αυτή τη δεκαετία. Ωστόσο ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της συγκεκριμένης δεκαετίας, είναι η ακούσια απώλεια ούρων που μπορεί να φέρει πολλές γυναίκες σε αμηχανία. Η ακράτεια αυτή μπορεί να προκληθεί από την ατροφία των μυών του ουροποιητικού συστήματος ή από την ανατομική πτώση της ουροδόχου κύστης. Το ευχάριστο είναι ότι με τη βοήθεια των γιατρών μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Σε οποιαδήποτε ηλικία και αν βρίσκετε πρέπει να παρατηρείτε το σώμα σας, έτσι ώστε αν δείτε κάποιες αλλαγές να απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Γιατί μαζί του μπορείτε να βρείτε λύσεις για όλα σας τα προβλήματα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.