WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καταρρίπτουμε τους πιο κλασσικούς μύθους του καλοκαιριού


24 Ιουνίου 2016

MG_5382.jpg

Αλήθεια απαγορεύεται το κολύμπι μετά το φαγητό; Το θαλασσινό νερό γιατρεύει τις πληγές; Αυτές και άλλες πολλές αντιλήψεις που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες μας οδηγούν σε λανθασμένες αποφάσεις και πολλές φορές μας κρατάνε μακριά από τις απολαύσεις. Καταρρίπτουμε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς μύθους του καλοκαιριού, ώστε να απολαύσετε τις διακοπές δίχως απρόοπτα.

Μύθος1# Μπορεί να αρρωστήσετε από τον κλιματισμό

Αυτός είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής καλοκαιρινός μύθος, τον οποίο όμως πιστεύουν οι περισσότεροι. Ο κλιματισμός δεν σας αρρωσταίνει, παρόλα αυτά οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας, μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και έτσι να είστε πιο ευπαθείς στις λοιμώξεις. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κρατάτε την ένταση του κλιματιστικού σε μέτριο επίπεδο, ώστε το περιβάλλον να είναι δροσερό αλλά όχι κρύο.

Μύθος# Όλα τα ροφήματα ενυδατώνουν

Μια παγωμένη μπύρα μπορεί να φαντάζει η ιδανική επιλογή για τις ζεστές μέρες, όμως δεν πρόκειται να σας ξεδιψάσει ούτε θα σας ενυδατώσει. Τα ποτά που περιέχουν αλκοόλ ή υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη σας αφυδατώνουν ακόμα περισσότερο.

Μύθος# Ο ήλιος δεν καίει στις συννεφιασμένες μέρες

Αν πιστεύετε ότι ο ήλιος είναι ακίνδυνος τις συννεφιασμένες ημέρες, τότε κάνετε λάθος. Τα σύννεφα δεν έχουν την ικανότητα να μπλοκάρουν τις ακτίνες UV, άρα κινδυνεύετε να καείτε ακόμα και με συννεφιά. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε το δέρμα σας είναι να φοράτε αντηλιακό όλο το χρόνο, ανεξαρτήτως την εποχή.

Μύθος# Το θαλασσινό νερό βοηθά στην επούλωση πληγών

Δεν είναι γνωστό από πού προήλθε αυτός ο τόσο δημοφιλής μύθος, αφού σχεδόν όλοι γνωρίζουμε ότι αν ρίξουμε αλάτι σε μια πληγή μόνο πόνο θα δημιουργήσει και τίποτε άλλο. Άρα το θαλασσινό αλάτι δεν πρόκειται να θεραπεύσει τις πληγές σας. Αντ αυτού υπάρχει η πιθανότητα το νερό της θάλασσας να χειροτερέψει μια ανοιχτή πληγή, γιατί μπορεί να διεισδύσουν βακτήρια και να προκαλέσουν λοίμωξη. Αν λοιπόν βρίσκεστε στην παραλία και κοπείτε, πλύνετε την πληγή, αποστειρώστε την και βάλτε ένα καθαρό επίδεσμο και φυσικά αν συντρέχει λόγος ανησυχίας, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Μύθος# Το κολύμπι με γεμάτο στομάχι απαγορεύεται

Όλοι μας έχουμε μεγαλώσει με την απαγόρευση της εισόδου στη θάλασσα μετά το φαγητό. Πόσες μαμάδες φωνάζουν στα παιδιά τους να μην μπουν στο νερό γιατί έχουν φάει; Είναι όμως αλήθεια ότι αν μπούμε στη θάλασσα με γεμάτο στομάχι θα πνιγούμε; Όχι βέβαια. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τους πνιγμούς με τη διαδικασία της πέψης και με το φαγητό. Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι να πάθουμε κράμπα, γι αυτό καλό είναι αν έχουμε φάει, να κολυμπάμε στα ρηχά, ώστε να μπορέσουμε να βγούμε. Αντιθέτως η κατανάλωση αλκοόλ είναι άκρως επικίνδυνη πριν το μπάνιο.

Μύθος# Ένα μελαμψό δέρμα δεν χρειάζεται αντηλιακή προστασία.

Είναι αλήθεια ότι τα άτομα με ένα δέρμα πιο μελαμψό, έχουν λιγότερες πιθανότητα να καούνε από τον ήλιο, σε σχέση με εκείνους που είναι πιο ανοιχτόχρωμοι. Όμως ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος παραμένει και στις δυο περιπτώσεις. Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες είναι επικίνδυνες για όλους τους τύπους δέρματος, γι αυτό πρέπει όλοι ανεξαρτήτως χρώματος να φοράτε αντηλιακό.

Μύθος# Αν φάτε σκόρδο θα κρατήσετε τα κουνούπια μακριά

Αυτή η τακτική θα κρατήσει πολλούς ανθρώπους μακριά σας, αλλά όχι τα κουνούπια. Αν θέλετε να μην ταλαιπωρείστε από τα τσιμπήματα, δοκιμάστε ειδικά σπρέι ή βάλετε έλαιο λεβάντα πίσω από τα αυτιά σας. Τα κουνούπια και γενικά τα έντομα απωθούνται από τη λεβάντα.

   

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.