WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ομοιοπαθητική: αναγκαία ή επικίνδυνη;


14 Σεπτεμβρίου 2016

eikona.jpg

Οι περισσότεροι έχουμε βρεθεί κάποτε στο δίλημμα “παθολόγος ή ομοιοπαθητικός” για ένα νόσημα που μας ταλαιπωρεί. Τι είναι όμως τελικά η ομοιοπαθητική, που άλλοι τη λατρεύουν και άλλοι τη μισούν; Εναλλακτική μέθοδος που συμπληρώνει την κλασική ιατρική, με όφελος για τους ασθενείς, ή κάτι ασαφές και αντιφατικό, βασισμένο σε αυθαίρετες θεωρίες, που μπορεί να θέσει ακόμα και σε κίνδυνο τη ζωή τους;

Χρόνος ανάγνωσης: 14'
Κείμενο από το insidestory.gr*
Τον περασμένο Μάιο το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να συγκροτήσει ομάδα εργασίας. Η απόφαση του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αναγνωρίσει με διαδικασίες φαστ-τρακ την ομοιοπαθητική στο πλαίσιο άσκησης της ιατρικής πράξης. Παρότι η επιστημονική κοινότητα είναι διχασμένη για το θέμα, το υπουργείο δείχνει αποφασισμένο να το “κλείσει”, σύντομα και αθόρυβα. Με αυτήν την αφορμή, το inside story παρουσιάζει ένα αφιέρωμα σε δύο μέρη για ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα της εποχής μας: Αξίζει η ομοιοπαθητική τον κόπο και τα χρήματά μας;
Διαμάχη αιώνων

Η συζήτηση για τον ρόλο της ομοιοπαθητικής στην σύγχρονη ιατρική έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες σε άλλες χώρες. Τα στρατόπεδα είναι σε γενικές γραμμές τρία:

  • Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι πολέμιοι της εναλλακτικής μεθόδου, που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα αμφίβολο και επιστημονικά μη επαληθεύσιμο σύστημα θεραπείας, με βασικό επιχείρημα ότι η ομοιοπαθητική μέθοδος δεν παρουσιάζει καμία σημαντική πρόοδο εδώ και περίπου 200 χρόνια.
  • Στην αντιπέρα όχθη, οι υποστηρικτές της ομοιοπαθητικής και αυτοί που την ασκούν, θεωρούν ότι σε αντίθεση με την κλασική ιατρική μπορεί να θεραπεύσει τις αιτίες, αντί να καταστείλει απλά τα συμπτώματα των ασθενειών.
  • Κάπου στη μέση βρίσκεται και η συμβιβαστική άποψη, ότι η κλασική ιατρική μπορεί να συνδυασθεί αρμονικά με την ομοιοπαθητική, με ενδεχομένως θετικά αποτελέσματα, αρκεί να ξέρει κανείς πότε να σταματήσει και να συμβουλευτεί τον κλασικό γιατρό. Αυτή είναι μάλλον και η αντίληψη που επικρατεί στον περισσότερο κόσμο, αλλά πόση αλήθεια εμπεριέχει;
Ανοιχτά ερωτήματα

Εάν κάποιος θέλει να διαμορφώσει άποψη για την ομοιοπαθητική μελετώντας τα διαθέσιμα στοιχεία και τις αποδείξεις, τον περιμένει μακρύς δρόμος και είναι αμφίβολο αν στο τέλος θα μείνει ικανοποιημένος από τις απαντήσεις, επιστημονικά τουλάχιστον. Το αν θα διαλέξεις να είσαι υπέρ ή ενάντια στην ομοιοπαθητική είναι περισσότερο, απ’ ό,τι φαίνεται, θέμα ιδεολογίας ή πίστης.

Καταρχάς δεν υπάρχει ένας διεθνής σύλλογος, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που να θεσπίσει και να εφαρμόσει κατευθυντήριες οδηγίες και όρια για την άσκηση της ομοιοπαθητικής. Οι χώρες που έχουν κάνει τον κόπο να ασχοληθούν με το θέμα έχουν θεσπίσει η κάθε μία τους δικούς της κανόνες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορετικά νομικά πλαίσια σε ισχύ και αδυναμία συγκρότησης ενός καθολικού και παγκόσμιου τρόπου αντιμετώπισης της ομοιοπαθητικής από την ιατρική και επιστημονική κοινότητα. Αυτό την καθιστά καταρχήν μια αμφιλεγόμενη μέθοδο θεραπείας.

Στο μεταξύ, η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της ομοιοπαθητικής έχει αμφισβητηθεί και επίσημα...ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΤΟ INSIDESTORY.GR**Το inside story έχει ήδη συμπληρώσει πέντε μήνες ζωής και είναι μια προσπάθεια μιας μεγάλης ομάδας αξιόλογων δημοσιογράφων να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τον αναγνώστη. Είναι ανεξάρτητο δημοσιογραφικό σάιτ, που βασίζεται στην έρευνα και την τεκμηρίωση. Τα έσοδα του σάιτ προέρχονται αποκλειστικά από τις συνδρομές των αναγνωστών. Κάθε συνδρομητής διαβάζει δύο καινούργια άρθρα ερευνητικής δημοσιογραφίας καθημερινά και αποκτά πρόσβαση στο αρχείο τους που μετρά ήδη πάνω από 100 ιστορίες! Για να τους γνωρίσετε καλύτερα και να μοιραστείτε μαζί τους την άποψη σας για την προσπάθεια που κάνουν, επισκεφτείτε τους εδώ: http://insidestory.gr/ 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.