WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η ιστορία μιας γυναίκας για το πώς ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να μας "ξεγελάσει"


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Οκτωβρίου 2018

tracey-hocking-745531-unsplash.jpg

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ο έκτος συνηθέστερος καρκίνος μεταξύ των γυναικών στο Χονγκ Κονγκ. Μάλιστα οι επιστήμονες τον ονομάζουν και «σιωπηλό δολοφόνο» επειδή, όπως παρατηρεί ο Δρ Selina Pang του Χονγκ Κονγκ, τα δύο τρίτα των γυναικών που εμφανίζουν καρκίνο στις ωοθήκες λαμβάνουν επίσημη διάγνωση για τη νόσο με αρκετή καθυστέρηση, όταν αυτή έχει πια εξαπλωθεί.

Η ηθοποιός Laura Clark-Hansen, η οποία πέθανε πριν από δύο χρόνια από καρκίνο των ωοθηκών έγραψε ένα βιβλίο με σκοπό να ενημερώσει τις γυναίκες για τη νόσο. Έκανε επίσης πολλές ομιλίες για να εκπαιδεύσει τις γυναίκες για το συγκεκριμένο καρκίνος ο οποίος είναι ο έκτος πιο συνηθισμένος καρκίνος μεταξύ των γυναικών στο Χονγκ Κονγκ.

Οι εμφανίσεις της Clark-Hansen περιλάμβαναν μια συναρπαστική παράδοση μαθήματά για την επισήμανση συμπτωμάτων, όπως είναι το φούσκωμα, τα γαστρεντερικά προβλήματα, τα αέρια, το αίσθημα πληρότητας, το κοιλιακό άλγος, η συχνή ούρηση. Η ηθοποιός ονόμασε τη συγκεκριμένη νόσο και ως χαμαιλέοντα επειδή πολλά συμπτώματα είναι κοινά και με άλλες ασθένειες. Από την άλλη όμως μεριά η Clark-Hansen επισημαίνει πως εάν ξέρουμε ότι η νόσος αυτή είναι σιωπηρή, θα είμαστε πάντα σε εγρήγορση και εάν παρατηρήσουμε κάποια απόκλιση από το φυσιολογικό θα επισκεφτούμε αμέσως το γιατρό και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προλάβουμε τον καρκίνο στα αρχικά στάδια.

Διαβάστε εδώ: Αποφάσισα να κοιμάμαι 9 ώρες κάθε βράδυ και δείτε τι μου συνέβη

Στο βιβλίο της με τίτλο Please Send Hats σε ένα κεφάλαιο έγραψε: "Ο καρκίνος μου κρυβόταν για ένα χρόνο και έμοιαζε με παλινδρόμηση οξέος ή υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα ανεπαίσθητα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου των ωοθηκών είναι τα ίδια με αυτά που σχετίζονται με αυτές τις πιο κοινές ασθένειες». Και φυσικά δεν ανέφερε τα αυτά τα συμπτώματα στο γυναικολόγο της γιατί δεν της φάνηκε κάτι σημαντικό.

Please Send Hats: One Baby Boomer's Rude Awakening to Ovarian Cancer

Σύμφωνα με τον βρετανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Target Ovarian Cancer, αποστολή του οποίου είναι η πληρέστερη πληροφόρηση σχετικά με τον καρκίνο των ωοθηκών, οι δείκτες επιβίωσης για τον καρκίνο των ωοθηκών είναι χαμηλότεροι από οποιαδήποτε άλλη μορφή γυναικολογικού καρκίνου, κυρίως λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης σχετικά με τα συμπτώματά του αλλά και λόγω της καθυστερημένης διάγνωσης.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου εκτιμά ότι το 2018, 22.240 γυναίκες θα λάβουν διάγνωση καρκίνου των ωοθηκών και από αυτές, πάνω από 60% θα πεθάνουν από την πάθηση. Ο καρκίνος των ωοθηκών κατατάσσεται πέμπτος στους θανάτους από καρκίνο στις γυναίκες, γεγονός που αντιπροσωπεύει περισσότερους θανάτους από οποιοδήποτε άλλο καρκίνο του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Διαβάστε εδώ: 6 λάθη που δεν σας αφήνουν να χάσετε λίπος από την κοιλιά

Δυστυχώς η Clark-Hansen πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών το 2016. Διαγνώστηκε με καρκίνο των ωοθηκών το 2005, υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία και δεν έδειξε καμία ένδειξη για τη νόσο για οκτώ χρόνια. Ο καρκίνος επανεμφανίστηκε στο συκώτι της το 2013 και αγωνίστηκε για τρία χρόνια.

Η Clark-Hansen συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Survivors Teaching Students Save the Lives, στο οποίο οι ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών μοιράζονται τις ιστορίες τους σε φοιτητές ιατρικής έτσι ώστε να είναι επιφυλακτικοί για τα συμπτώματα αυτά όταν γίνονται γιατροί.

Η Clark-Hansen δεν αρκέστηκε μόνο στο να διδάξει τις γυναίκες να ακούν το σώμα τους, αλλά ήθελε να παροτρύνει τους γιατρούς να ακούν τις γυναίκες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.