WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα επιπλέον κιλά ευθύνονται για σχεδόν το 4% των καρκίνων σε όλο τον κόσμο


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Ιανουαρίου 2019

woman-preparing-to-eat-big-bacon-burger-picjumbo-com.jpg

Η παχυσαρκία έχει λάβει στα αναπτυγμένα κράτη κυρίως μορφή επιδημίας. Η βιομηχανική επανάσταση είχε ως αποτέλεσμα για ένα τμήμα του πληθυσμού της γης μια υπερπροσφορά τροφών, γεγονός που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του ανθρώπου.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος έχουν προταθεί πολλές θεραπευτικές μέθοδοι όμως τα αποτελέσματά τους μακροχρόνια χαρακτηρίζονται μετριότατα και εφαρμόσιμα μόνο για ορισμένες ομάδες ασθενών. Και μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί μια νέα Αμερακανο-βρετανική επιστημονική μελέτη η οποία δείχνει πως τα παραπάνω κιλά ευθύνονται για σχεδόν το 4% των καρκίνων σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί στο μέλλον, αν η παχυσαρκία συνεχίζει να αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό.

Διαβάστε εδώ: Πώς θα δεν θα πάρετε βάρος στην εμμηνόπαυση

Έχει υπολογισθεί ότι στις ΗΠΑ η επίπτωση της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί από περίπου 14% στη δεκαετία του 1970 σε 32% σήμερα, ενώ στην Κίνα η διάδοση της παχυσαρκίας έφτασε το 7,1% στο τέλος του 2002. Παρόμοια είναι τα αποτελέσματα αντίστοιχων επιδημιολογικών ερευνών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Η οικονομική ανάπτυξη συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη, αλλά όχι πάντα. Παράδειγμα αποτελεί η Ιαπωνία, όπου παρά την οικονομική ευημερία, τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι αρκετά χαμηλά, κυρίως επειδή οι Ιάπωνες ακολουθούν παραδοσιακά πρότυπα διατροφής με χαμηλότερες θερμίδες. Από την άλλη μεριά υπάρχουν και χώρες με χαμηλό εισόδημα, όπως η Αίγυπτος, όπου τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι υψηλά.

Διαβάστε εδώ: Οι ειδικοί μας δίνουν τις καλύτερες συμβουλές για να χάσουμε τα περιττά κιλά

Έτσι λοιπόν όπως γίνεται αντιληπτό η μείωση της παχυσαρκίας αποτελεί βασικό στόχο Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έως το 2025, κάτι που προς το παρόν φαντάζει απίθανο. Η βασική μέριμνα είναι να περιορισθεί η διαφήμιση ανθυγιεινών τροφών και ποτών, καθώς επίσης να ενθαρρυνθούν και να διευκολυνθούν οι άνθρωποι να ασκούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.