WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο ρόλος της διατροφής στην ουρολοίμωξη


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Αυγούστου 2019

Ο ρόλος της διατροφής στην ουρολοίμωξη

Η ουρολοίμωξη αποτελεί μια πολύ συχνή διαταραχή, καθώς η συχνότητα εμφάνισής της φαίνεται να αγγίζει τα 150 εκατομμύρια περιστατικά παγκοσμίως, σε ετήσια βάση. 

Με τον όρο ουρολοίμωξη εννοούμε τη φλεγμονή ενός ή περισσοτέρων οργάνων που χρησιμεύουν στην παραγωγή των ούρων, τη μεταφορά τους, την αποθήκευση και την απέκκρισή τους. Στην πλειονότητά οι ουρολοιμώξεις πλήττουν γυναίκες καθώς η ουρήθρα βρίσκεται κοντά στον πρωκτό, άρα η μεταφορά παθογόνων μικροοργανισμών στο ουροποιητικό είναι πιο εύκολη.

Εάν λοιπόν είστε επιρρεπείς σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοιμώξεις), μια αλλαγή στη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει. Φυσικά είναι γνωστό πλέον, ότι ο χυμός από cranberry βοηθάει στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Όμως, σε μια νέα μελέτη στο περιοδικό Journal of Biological Chemistry, επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα τρόφιμα που τρώμε, ή μάλλον, τα μικρά μόρια που δημιουργούνται, όταν έχουμε χωνέψει τις τροφές καθώς και η οξύτητα των ούρων μας, επηρεάζουν το πόσο τα καλά βακτήρια μπορούν ή δεν μπορούν να αναπτυχθούν στο ουροποιητικό σύστημα.

Σε περαιτέρω μελέτες αποκαλύφθηκαν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους τα ούρα μερικών ανθρώπων μπορούσαν να καταπολεμήσουν τα βακτήρια: (1) Ορισμένες ενώσεις από τη διατροφή, που προέρχονταν από τα τρόφιμα που κατανάλωναν ή ως υποπροϊόντα της πέψης, βοηθήσανε στη καταπολέμηση των ουρολοιμώξεων. (2) τα ούρα τους είχαν υψηλότερο pH, που σημαίνει ότι ήταν πιο κοντά στο ουδέτερο, σχεδόν όπως το νερό.

Ποια θρεπτικά συστατικά μπορεί να σας βοηθήσουν, να καταπολεμήσετε μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος; Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες, ένα είδος αντιοξειδωτικών, βοηθάνε στη καταπολέμηση των βακτηρίων, άρα και στη μείωση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Τις πολυφαινόλες θα τις πάρετε αν τρώτε: άγλυκο χυμό από cranberry, μούρα ή χυμό βατόμουρου, καφέ, μαύρο τσάι και σοκολάτα.

Μπορείτε επίσης παίρνετε προβιοτικά,τα οποία επαναφέρουν την ισορροπία στην εντερική χλωρίδα και εξασφαλίζουν ότι επικρατούν τα καλά βακτήρια έναντι των παθογόνων στο έντερο.  Ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες μεταφοράς παθογόνου βακτηριδίου από τον πρωκτό στην ουροδόχο κύστη και αυξάνουν την άμυνα του οργανισμού έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν λοιμώξεις

Οι τροφές και τα ποτά που μειώνουν το pH των ούρων σας, είναι καλό να αποφεύγονται. Άρα, μη προτιμάτε τις πρωτεϊνικές δίαιτες και τα ποτά που περιέχουν φωσφορικό οξύ, όπως αναψυκτικά και να μη παίρνετε μεγάλες δόσεις της βιταμίνης C, που συνήθως υπάρχουν στα συμπληρώματα. Επίσης, να αποφεύγετε την περιττή χρήση των αντιβιοτικών. Γιατί μπορεί να μειώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να γίνετε επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις. Τέλος, ο γιατρός θα εκτιμήσει την κατάσταση και ανάλογα θα ζητήσει εξετάσεις ή και μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβίωση για να ξεκινήσει η θεραπεία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.