WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο ενός παιδιού στις τροφικές αλλεργίες


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Νοεμβρίου 2019

Συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο ενός παιδιού στις τροφικές αλλεργίες

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αλλεργικές αντιδράσεις στα τρόφιμα και είναι λίγο πιο συνηθισμένες στα μικρά παιδιά και σε άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό. Οι περισσότερες τροφικές αλλεργίες έχουν εμφανιστεί νωρίς στη ζωή του ανθρώπου, και πολλοί τις έχουν ξεπεράσει. 

Τροφικές αλλεργίες συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε μια ουσία ενός τροφίμου, συνήθως στη πρωτεΐνη, όπου το σώμα τη βλέπει ως επιβλαβή. Αυτό πυροδοτεί μια αλυσιδωτή αντίδραση μέσα στο σώμα. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγα λεπτά και μπορεί να είναι ήπια, όπως ρινική καταρροή ή φαγούρα στα μάτια, μέχρι και πολύ σοβαρά, ακόμη και απειλητικά για τη ζωή. 

Μια τροφική δυσανεξία δεν είναι το ίδιο όπως μια τροφική αλλεργία. Η δυσανεξία τροφίμων έχει διαφορετικές αιτίες. Δυσανεξία εμφανίζεται όταν το σώμα δεν είναι σε θέση να αφομοιώσει ένα συγκεκριμένο συστατικό ενός τροφίμου, όπως είναι η λακτόζη, ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα. Αν και τα συμπτώματα της δυσανεξίας μπορεί να είναι δυσάρεστα, όπως κοιλιακές κράμπες ή διάρροια, δεν είναι απειλητικά για τη ζωή. 

Ενώ οι αντιδράσεις στα τρόφιμα μπορεί να είναι σοβαρές, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα γεγονότα και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο του παιδιού σας. 

Οι τροφικές αλλεργίες είναι υψηλότερες σε βρέφη και νήπια. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 8 τοις εκατό των παιδιών κάτω των 3 ετών έχουν μια αλλεργία σε περιορισμένο αριθμό τροφίμων. Οι πιο κοινές τροφικές αλλεργίες στα παιδιά είναι το αγελαδινό γάλα, τα αυγά, η σόγια, τα φιστίκια, το σιτάρι, τα ψάρια, τα οστρακοειδή και οι καρποί με κέλυφος. Πολλά παιδιά ξεπερνούν τις αλλεργίες τροφίμων.  Επίσης, είναι λιγότερο συχνές σε ενήλικες και αυτό  οφείλεται κυρίως στις διαφορές στην ανοσολογική απόκριση νηπίων και παιδιών σε σύγκριση με τους ενήλικες. 

Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί μια αντίδραση στη τροφική αλλεργία, είναι να αποφευχθεί το τρόφιμο και οποιαδήποτε στοιχεία που το περιέχουν ως συστατικό. Υποσχόμενες θεραπείες για τις αλλεργίες τροφίμων είναι στα σκαριά. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να είναι δυνατό να «απευαισθητοποιήσου» τα παιδιά, ακόμη και εκείνα με σοβαρές αντιδράσεις.

Επίσης, πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα με τις πρακτικές σίτισης κατά τα πρώτα χρόνια του παιδιού σας, ειδικά εάν ένας γονέας ή αδελφός/η έχει διαγνωστεί με αλλεργική νόσο. 

Παρακάτω θα δείτε κάποιες συμβουλές για τη μείωση του κινδύνου ενός παιδιού στις τροφικές αλλεργίες. Βέβαια, αυτές οι συμβουλές για τη διατροφή δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι,  ένα παιδί δεν θα αναπτύξει μια τροφική αλλεργία, μπορούν όμως να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου. 

Ο αποκλειστικός θηλασμός για τουλάχιστον τέσσερις μήνες, μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης της ατοπικής δερματίτιδας, μια διαταραχή της ανώτερης στιβάδας του δέρματος, που προκαλεί ξηροδερμία, κνησμό και εξανθήματα και της αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα. 

Δεν θα πρέπει να εισαχθούν τα στερεά τρόφιμα πριν από 4 έως 6 μήνες. Όμως και  η καθυστερημένη εισαγωγή των στερεών τροφών μετά από 4 έως 6 μήνες της ηλικίας,  δεν φαίνεται να προσφέρει σημαντική προστατευτική δράση από τις αναπτυσσόμενες τροφικές αλλεργίες. 

Προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να συστήσουν  περαιτέρω διατροφικές παρεμβάσεις, όπως η αποφυγή συγκεκριμένων τροφίμων (συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, των αυγών ή τα φυστίκια) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού ή πέρα από 4 έως 6 μήνες της ηλικίας, για την προστασία από την ανάπτυξη των διατροφικών αλλεργιών. 

Εάν σε οποιαδήποτε στιγμή το μωρό σας αντιδράσει  άσχημα σε ένα τρόφιμο, όπως αναπτύσσοντας ξαφνικά μια κοκκινίλα, ξηρότητα στο δέρμα, δύσπνοια, εμετό ή υπερβολική διάρροια, ή αν έχετε οποιοδήποτε λόγο να υποψιάζεστε ότι μπορεί να είναι αλλεργικό σε κάποιο τρόφιμο, καλέστε αμέσως τον παιδίατρό σας. 

Μόλις ο παιδίατρος ή αλλεργιολόγος σας έχει επιβεβαιώσει τροφικές αλλεργίες στο παιδί σας,  τότε θα πρέπει να είστε επιμελής για την αποφυγή των τροφίμων. 

Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων για πιθανά προβλήματα. Εάν δεν ξέρετε τι είναι ένα συστατικό, επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή για λεπτομέρειες. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι, οι κατασκευαστές μπορούν να αλλάξουν τα συστατικά των προϊόντων, χωρίς προειδοποίηση, οπότε να κάνετε διπλό έλεγχο στις ετικέτες κάθε φορά που αγοράζετε ένα τρόφιμο, ακόμη και εάν σας είναι γνωστό. Τα καλλυντικά και τα προϊόντα ομορφιάς μπορεί επίσης, να περιέχουν κοινά αλλεργιογόνα, όπως το γάλα, το αυγό, το σιτάρι και καρποί με κέλυφος. 

Εκπαιδεύστε την οικογένεια, τους φροντιστές και τους εκπαιδευτικούς, σχετικά με τις αλλεργίες του παιδιού σας. Μερικοί άνθρωποι δεν ξέρουν πόσο σοβαρές μπορεί να είναι οι τροφικές αλλεργίες και δεν μπορούν να καταλάβουν, ότι ακόμα και απειροελάχιστες ποσότητες τροφίμων μπορεί να είναι ένα πρόβλημα. Άρα,    βεβαιωθείτε ότι οι δάσκαλοι στο σχολείο, έχουν επίγνωση των τροφικών αλλεργιών του παιδιού σας και ότι γνωρίζουν πώς να ανταποκριθούν στις αρνητικές αντιδράσεις που μπορεί να εμφανιστούν.

Διδάξτε στο παιδί σας σχετικά με την αλλεργία. Τα παιδιά μπορεί να μάθουν να αναλαμβάνουν  την ευθύνη για την αποφυγή των τροφών που προκαλούν προβλήματα. 


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.