WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 10 πράγματα που πρέπει να προσέξει κάθε έγκυος στην εποχή του Κοροναϊού


Έλενα Κρητικού

28 Φεβρουαρίου 2020

Τα 10 πράγματα που πρέπει να προσέξει κάθε έγκυος στην εποχή του Κοροναϊού

Τις τελευταίες ημέρες, ο αριθμός των κρουσμάτων με Κοροναϊό στην Ελλάδα εντείνει τα σενάρια καταστροφολογίας, προκαλώντας μεγαλύτερη ανησυχία στον κόσμο. Δεδομένου των ολοένα και αυξανόμενων ερωτημάτων που προκύπτουν από την εξάπλωσή του στη χώρα μας, σκεφτήκαμε πως περισσότερο θορυβημένες από την ύπαρξή του είναι οι γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης και σε λίγους μήνες θα φέρουν το μωρό τους στον κόσμο.

Γι' αυτό τον λόγο, απευθυνθήκαμε στον Ειδικευόμενο Ιατρό Μαιευτικής Γυναικολογίας, κύριο Κωνσταντίνο Περιστέρη, προκειμένου να μας δώσει μια σαφή εικόνα της πραγματικότητας. Σύμφωνα με τον ίδιο, σχετικά με τον COVID-19 δεν χρειάζεται κανένας πανικός ούτε στον γενικό πληθυσμό, ούτε στους ηλικιωμένους, στους οποίους ο κίνδυνος επιπλοκών είναι μεγαλύτερος, ούτε φυσικά σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Για τον συγκεκριμένο ιό μάλιστα, δεν έχουμε δεδομένα για πιθανές επιπλοκές στην κύηση οπότε η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη για να μειώσουμε την πιθανότητα λοίμωξης από τον ιό.

Οι δέκα παρακάτω συμβουλές από τον κύριο Περιστέρη, θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες σε κάθε γυναίκα που ανυπομονεί να φέρει στον κόσμο το νεογέννητό της μες στους επόμενους μήνες. Καλό είναι λοιπόν, όλες οι γυναίκες που θα γίνουν μαμάδες, να προσέξουν τα παρακάτω:

1. Οφείλετε να τηρείτε τα προληπτικά μέτρα ΕΥΛΑΒΙΚΑ

Στην κύηση γενικά (και αυτό ισχύει για όλες τις ιώσεις) λόγω της φυσιολογικά μειωμένης αποτελεσματικότητας του ανοσοποιητικού συστήματος της εγκύου είναι πιο εύκολη η προσβολή από ιούς και αυξημένη σχετικά η πιθανότητα επιπλοκών οπότε τα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή των ιώσεων πρέπει να τηρούνται ΕΥΛΑΒΙΚΑ.

2. Πλένετε τακτικά τα χέρια με σαπούνι και νερό ειδικά όταν επιστρέφετε στο σπίτι απ' έξω και αν δεν ξαναβγείτε εκτός οικίας, σύντομα είναι καλό να αλλάζετε ρούχα. Δεν χρειάζονται αντισηπτικά, απλό νερό και σαπούνι. Εκτός της οικίας, βοηθά ο καθαρισμός των χεριών με αντισηπτικό gel, ειδικά όταν ακουμπάτε επιφάνειες, με τις οποίες έρχονται σε επαφή πολλά χέρια, (πχ, χειρολαβές σε μετρό και λεωφορεία, καρoτσάκια super market κλπ).

3. Μη βάζετε τα χέρια ΠΟΤΕ στη μύτη και στα μάτια, αν δεν τα έχετε πλύνει πρώτα με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό gel. Βέβαια, κάτι τέτοιο κρίνεται αρκετά δύσκολο καθώς κατά μέσο όρο, αγγίζουμε το πρόσωπο και την περιοχή της κεφαλής μας 230 φορές την ώρα.

4. Διατηρείτε αποστάσεις, τουλάχιστον ενός μέτρου από τους άλλους ανθρώπους και ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό. Μάλιστα, πρέπει να αποφεύγετε αν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, τις χειραψίες, τις αγκαλιές και τα φιλιά.

5. Να τρέφεστε σωστά. Η μεσογειακού τύπου διατροφή με υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι ενισχυτική για το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι απαραίτητη η κατανάλωση πορτοκαλιών και λεμονιών, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε vit C. Συμπληρώματα με βιταμίνη C και D καθημερινά, επίσης, θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού. Σωστή διατροφή, ήπια άσκηση και αρκετές ώρες ύπνου βοηθούν στην πρόληψη.

6. Αποφεύγετε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζετε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) κυρίως με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο, αλλά και όταν οι γύρω σας έχουν παρόμοια συμπτώματα για καλό δικό σας, αλλά και του μωρού που θα φέρετε στον κόσμο.

7. Μη χρησιμοποιείτε τα ΜΜΜ, είναι προτιμότερο να μετακινείστε με ταξί ή αυτοκίνητο σε όποιον μήνα εγκυμοσύνης κι αν βρίσκεστε. Πλένετε τα χέρια πάντα με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό gel μετά την έξοδο από το ταξί.

8. Μην προσέρχεστε στα ιατρεία για τακτικούς ελέγχους αν έχετε πυρετό, βήχα και καταρροή. Περιμένετε να περάσουν τα συμπτώματα ή μέχρι να βγάλει ο παθολόγος σαφή διάγνωση πριν επισκεφθείτε τον ιατρό σας για παρακολούθηση ώστε να προστατεύσετε και τις υπόλοιπες εγκύους.

9. Αν κατά την εγκυμοσύνη, εμφανίσετε συμπτώματα πιθανής λοίμωξης από Κοροναϊό (υψηλό εμπύρετο που δεν υποχωρεί με αντιπυρετικά, και εμφανίζει ξηρό βήχα, δύσπνοια, καταβολή), επικοινωνήστε ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ με παθολόγο ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 210 5212054, 210 5212000, 210 5212034, 210 5212035) και παραμείνετε σπίτι σας. Αν τα συμπτώματα παραπέμπουν σε πιθανή λοίμωξη, θα σας κατευθύνουν στα κέντρα αναφοράς για τις λοιμώξεις αυτές. Αν βρεθείτε θετικοί στον ιό, ενημερώστε το μαιευτήρα που σας παρακολουθεί.

Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνει μία έγκυος γυναίκα, αλλά και όλος ο κόσμος, περικλείει ίσως όλο το ουσιαστικό περιεχόμενο πίσω από τον Κοροναϊό.

10. Όλοι μας πρέπει να διατηρούμε την ψυχραιμία μας. Ίωση είναι θα περάσει! Mετά τα ευχάριστα νέα για την μειωμένη νοσηρότητα του κοροναϊού στα παιδιά, θέλω να μοιραστώ την θερμή μου προτροπή να εφαρμόσουμε όλοι τα μέτρα πρόληψης και καραντίνας αν νοσήσουμε. Η ψύχραιμη και ενημερωμένη αντιμετώπισή μας σε συνδυασμό με τον ήπιο χειμώνα της χώρας μας και την άνοιξη που έρχεται, μας ευνοεί. Μπορούμε να αποτρέψουμε τους συνωστισμούς και να σταματήσουμε εγκαίρως την επιδημία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.