WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφή και κορωνοϊός (COVID-19): Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Απριλίου 2020

Διατροφή και κορωνοϊός (COVID-19): Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

O κορωνοϊός έχει πλέον μπει για τα καλά στη ζωή μας και μας έχει αναγκάσει να μείνουμε σπίτι, ώστε να σταματήσουμε τη διασπορά του ιού.

Όπως λοιπόν είναι λογικό τα ερωτήματα  για τον νέο ιό είναι πάρα πολλά και κάποια από αυτά αφορούν η σχέση μεταξύ του COVID-19 και της διατροφής. 

Γι αυτό και παρακάτω θα εξετάσουμε ορισμένα κοινά ερωτήματα και ανησυχίες.

Υπάρχουν τρόφιμα που «ενισχύουν» το ανοσοποιητικό μας σύστημα έναντι του COVID-19;

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι οποιαδήποτε τροφή ή διαιτητικό πρότυπο μπορεί να «ενισχύσει» το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να αποτρέψει ή να θεραπεύσει τον κορωνοϊό. Υπάρχουν διάφορα θρεπτικά συστατικά (χαλκός, φυλλικό οξύ, σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρος και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και D) που παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Συνήθως συνιστάται να καταναλώνετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, η οποία σας επιτρέπει να λαμβάνετε αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Εκτός από την υγιεινή διατροφή,  η σωματική δραστηριότητα, η μείωση του στρες και ο επαρκής ύπνος θα βοηθήσουν επίσης στην υποστήριξη της φυσιολογικής ανοσοποιητικής λειτουργίας.

Η καλή πρακτική υγιεινής, η κοινωνική απομάκρυνση και η απομόνωση όσων έχουν μολυνθεί είναι οι πιο γνωστοί τρόποι πρόληψης της μόλυνσης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο προστασίας από τη νόσο COVID-19, μπορείτε να διαβάζετε όλα όσα δημοσιεύει ο ΠΟΥ. 

Υπάρχουν συμπληρώματα που «ενισχύουν» το ανοσοποιητικό μας σύστημα έναντι του κορωνοϊού;

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ούτε  ισχυρισμοί της ΕΕ ότι κάποιο συμπλήρωμα μπορεί να «ενισχύσει» το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να προλάβει ή να θεραπεύσει ιικές λοιμώξεις, όπως η νόσος COVID-19. Η διασφάλιση ότι πληρούμε τις διατροφικές μας απαιτήσεις  σε βιταμίνες και μέταλλα, είναι σημαντική για την καλή υγεία και την ανοσολογική λειτουργία. 

Μπορείτε να κολλήσετε COVID-19 από την κατανάλωση φαγητού;

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δήλωσε ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης τροφής. Παρόλο που είναι απίθανο να μεταδοθεί ο ιός μέσω μολυσμένων τροφίμων, συνιστώνται πάντοτε καλές πρακτικές για την ασφάλεια των τροφίμων και για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης διατροφικών ασθενειών. Όταν χειρίζεστε ή προετοιμάζετε φαγητό, βεβαιωθείτε ότι:

Πλένετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι πριν και μετά την προετοιμασία ή την κατανάλωση τροφής.

Καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με μανίκι σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και θυμηθείτε να πλένετε τα χέρια σας μετά.

Πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα φάτε

Απολυμαίνετε τις επιφάνειες και τα αντικείμενα πριν και μετά τη χρήση.

Κρατάτε τα ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα χωριστά για να αποφύγετε τα επιβλαβή μικρόβια από ωμές τροφές που διαδίδονται σε έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα

Χρησιμοποιείτε διαφορετικά σκεύη / σανίδες κοπής για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση.

Βεβαιώνεστε ότι έχετε μαγειρέψει και επαναθερμάνει τα τρόφιμα σε κατάλληλες θερμοκρασίες.

Μπορεί ο κορωνοϊός  να εξαπλωθεί μέσω του νερού της βρύσης;

Ο ιός δεν έχει ανιχνευθεί στο πόσιμο νερό. Αν και ο ιός μπορεί να παραμείνει ενεργός στο νερό για σύντομο χρονικό διάστημα, τόσο η βρύση όσο και το εμφιαλωμένο νερό περνούν από διάφορες μεθόδους επεξεργασίας, όπως η διήθηση και η απολύμανση, πράγμα που αδρανοποιεί τον κορωνοϊό.

Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο είναι ακριβείς για την ώρα. Ωστόσο, καθώς η κατάσταση που επικρατεί για τη νόσο COVID-19 εξακολουθεί να εξελίσσεται, είναι πιθανό ορισμένα στοιχεία να έχουν αλλάξει από τη δημοσίευση. Ενθαρρύνουμε επίσης τους αναγνώστες να ενημερώνονται για τις ειδήσεις και τις συστάσεις χρησιμοποιώντας ως πηγές το CDC και τον WHO.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.