Πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να δημιουργηθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
Τζουλιάννα Καρνέζη
5 Απριλίου 2020
Aπό το 2003, ο κόσμος αντιμετώπισε τρία κρούσματα που προκλήθηκαν από κορωνοϊούς – Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), Αναπνευστικό Σύνδρομο στη Μέση Ανατολή (MERS) και τώρα το σημερινό ξέσπασμα που προκλήθηκε από έναν ιό γνωστό ως SARS-CoV-2, οπου προκαλεί τη νόσο COVID-19.
Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη βρει έναν τρόπο να σταματήσουν αυτά τα κρούσματα πριν ξεκινήσουν. Αλλά τα τελευταία 17 χρόνια, έχουν μειώσει δραστικά τον χρόνο που απαιτείται για την ανάπτυξη εμβολίου μετά την εμφάνιση ενός νέου ιού.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογική πρόοδο και στη μεγαλύτερη δέσμευση των κυβερνήσεων και των μη κερδοσκοπικών φορέων στη χρηματοδότηση της έρευνας σχετικά με τις μολυσματικές ασθένειες.
Οι επιστήμονες αγωνίζονται ήδη να αναπτύξουν ένα εμβόλιο για τη νόσο COVID-19- ένα επίτευγμα το οποίο οι ειδικοί λένε ότι είναι τεχνικά εφικτό, αλλά μπορεί να μην φτάσει εγκαίρως για να βοηθήσει κατά τη διάρκεια αυτής της επιδημίας.
Τα επιστημονικά νέα αναφέρουν ότι αρκετές ομάδες άρχισαν να εργάζονται για τη δημιουργία εμβολίου, μετά την απόκτηση από τους Κινέζους επιστήμονες της γενετικής αλληλουχίας του ιού σε μια δημόσια ηλεκτρονική βάση δεδομένων στις 10 Ιανουαρίου. Οι ειδικοί εκτιμούν πως θα μπορούσαν να έχουν το εμβόλιο έτοιμο για κλινική δοκιμή φάσης 1 σε ανθρώπους σε τρεις μήνες.
Υπάρχουν όμως και επιστημονικές ομάδες, όπως αυτή στο Πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία, που έχουν ως στόχο να έχουν ένα εμβόλιο έτοιμο για δοκιμή σε ανθρώπους σε 16 εβδομάδες.
Όμως απαιτείται αρκετός χρόνος, γιατί τα εμβόλια πρέπει πρώτα να υποβληθούν σε δοκιμές σε ζώα και σε μικρές και μεγάλες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Αυτά τα στάδια είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
Κατά τη διάρκεια του SARS, χρειάστηκαν περίπου 20 μήνες για να είναι έτοιμο ένα εμβόλιο για δοκιμή σε ανθρώπους και μέχρι τότε, η επιδημία είχε υποχωρήσει. Το αν θα βρεθεί το εμβόλιο για τον νέο ιό, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μερικοί από τους οποίους είναι ακόμα άγνωστοι - όπως πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ο κορωνοϊός και πόσο σοβαρή είναι η ασθένεια που προκαλεί.
Αλλά ακόμα κι αν ένα εμβόλιο περάσει όλες τις δοκιμές, είναι απίθανο οι φαρμακοποιοί να μπορούν να παράγουν αρκετές ποσότητες για να προστατεύσουν όλους όσους ενδέχεται να εκτεθούν στον ιό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και ανάλογα με το ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι μόνο το 20% περίπου των μολυσμένων ανθρώπων ανέπτυξαν σοβαρή ασθένεια. Οι περισσότεροι που έχουν πεθάνει είναι ηλικιωμένοι ή άτομα με χρόνιες παθήσεις. Και σε αυτούς πρέπει να απευθύνεται το εμβόλιο. Όπως και στους εργαζόμενους στον τομέα υγείας, ώστε να μη μολυνθούν και μεταδώσουν τον ιό στις ευπαθείς ομάδες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα επειδή οι άνθρωποι μπορούν να διαδώσουν τον ιό ακόμα και πριν εμφανίσουν συμπτώματα .
Κοιτάζοντας προς το μέλλον
Δεδομένου ότι έχουμε ήδη εμφανίσει τρία κρούσματα κορωνοϊού από το 2003, είναι σαφές ότι αυτοί οι βήτα-κορωνοϊοί θα γίνουν αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο. Ως αποτέλεσμα, κάποιοι να υποστηρίζουν ότι ήρθε η ώρα να αναπτύξουμε ένα παγκόσμιο εμβόλιο κορωνοϊού που θα λειτουργεί εναντίον όλων των ιών αυτής της οικογένειας - ακόμη και εκείνων για τους οποίους δεν γνωρίζουμε ακόμα. Εξάλλου οι διάφοροι τύποι κορωνοϊών μοιράζονται μερικά από τα ίδια χαρακτηριστικά, οπότε θα μπορούσε θεωρητικά να αναπτυχθεί ένα γενικό εμβόλιο.
Ένα γενικό εμβόλιο, όμως, δεν είναι η μόνη επιλογή για να μας προστατεύσει από μελλοντικά κρούσματα. Ίσως χρειαστεί να δημιουργηθεί μια υποδομή για κορωνοϊούς που μοιάζει περισσότερο ή λιγότερο με αυτό που έχουμε για τη γρίπη τώρα.
Με τη γρίπη, οι επιστήμονες παρακολουθούν συνεχώς τα στελέχη του ιού της γρίπης που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια, προβλέπουν ποια θα είναι ενεργά κατά τη διάρκεια της επερχόμενης εποχικής γρίπης και τα χρησιμοποιούν για να αναπτύξουν το ετήσιο εμβόλιο γρίπης.
Οι κορωνοϊοί είναι λίγο διαφορετικοί, αλλά πολλοί στον τομέα της υγείας πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να αναπτύξουν πολλαπλούς υποψήφιους εμβολιασμούς για χρήση, όταν εμφανιστεί μια εστία.
Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο είναι ακριβείς για την ώρα. Ωστόσο, καθώς η κατάσταση που επικρατεί για τον κορωνοϊό εξακολουθεί να εξελίσσεται, είναι πιθανό ορισμένα στοιχεία να έχουν αλλάξει από τη δημοσίευση. Ενθαρρύνουμε επίσης τους αναγνώστες να ενημερώνονται για τις ειδήσεις και τις συστάσεις χρησιμοποιώντας ως πηγές το CDC και τον WHO.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.