WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα άτομα με άσθμα είναι πιο ευάλωτα στον κορωνοϊό COVID-19- Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Απριλίου 2020

Τα άτομα με άσθμα είναι πιο ευάλωτα στον κορωνοϊό COVID-19- Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε

Ο νέος κορωνοϊός προκαλεί άγχος για όλους, αλλά τα άτομα με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όπως το άσθμα, ανησυχούν ακόμα περισσότερο. Εάν έχετε άσθμα, μια ασθένεια των πνευμόνων που δυσκολεύει την αναπνοή, μπορεί να είστε πιο ευάλωτοι στη νόσο COVID-19, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. 

Το CDC επισημαίνει πως τα άτομα με άσθμα μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό , επειδή η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει την αναπνευστική οδό (δηλαδή τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες). Η νόσος COVID-19 μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πνευμονία και οξεία αναπνευστική νόσο, η οποία μπορεί να είναι πιο σοβαρή σε άτομα με άσθμα.

Ωστόσο, υπάρχουν λίγα στοιχεία για το πώς ακριβώς ο κορωνοϊός επηρεάζει όσους έχουν άσθμα και δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για να αποδειχθεί ότι είναι πιο πιθανό να μολυνθούν σε σχέση με όσους δεν έχουν άσθμα.

Υπάρχει κάποια υποψία ότι τα άτομα με άσθμα μπορεί να είναι πιο πιθανό να μολυνθούν, επειδή παίρνουν στεροειδή, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Παρ 'όλα αυτά, πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν στο εισπνεόμενο στεροειδές ή από του στόματος στεροειδές για τον έλεγχο του άσθματος. 

Τι μπορεί λοιπόν να κάνουν όσοι έχουν άσθμα για να προστατευθούν από τον νέο κορωνοϊό και να μειώσουν τον κίνδυνο; 

Απαιτείται επιπλέον επαγρύπνηση. Αυτό σημαίνει ότι ακολουθείτε τις οδηγίες για το πλύσιμο των χεριών, την απολύμανση των επιφανειών, την πρακτική της κοινωνικής απομόνωσης και την αποφυγή ανθρώπων με συμπτώματα του ιού.

Το CDC δημοσίευσε πρόσθετες οδηγίες για άτομα με άσθμα . Είναι σημαντικό να ακολουθείτε το σχέδιο δράσης για το άσθμα και να λαμβάνετε το φάρμακο, σύμφωνα με τις οδηγίες. Το CDC συμβουλεύει επίσης να βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα απόθεμα έκτακτης ανάγκης για συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως οι εισπνευστήρες για το άσθμα, καθώς και μια προμήθεια 30 ημερών για μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και προμήθειες - μόνο σε περίπτωση που χρειαστεί να μείνετε σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Επιπλέον καθαρίστε και απολυμάνετε όλες τις επιφάνειες στο σπίτι που αγγίζετε συχνά, όπως τραπέζια, πόμολα, διακόπτες, τουαλέτες και νεροχύτες. Απλά βεβαιωθείτε ότι αποφεύγετε τη χρήση προϊόντων καθαρισμού που μπορεί να επιδεινώσουν το άσθμα. 

Το άγχος και το στρες μπορεί επίσης να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος, οπότε είναι σημαντικό να κάνετε ό,τι μπορείτε για να είστε ήρεμοι. Αν και αυτή την περίοδο είναι δύσκολο να παραμένετε ήρεμοι, αφού ο νέος ιός έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων, όμως πρέπει να προσπαθήσετε. Για να φροντίσετε τη συναισθηματική και ψυχική σας ευεξία, το CDC συνιστά να περιορίσετε την έκθεσή σας στις ειδήσεις. Και όταν ελέγχετε να διαβάσετε κάτι, σιγουρευτείτε ότι προέρχεται από μια αξιόπιστη πηγή και αξιόπιστες ιστοσελίδες. 

Εάν νιώθετε πολύ αγχωμένοι, μπορείτε να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειας, γιατρό ή σύμβουλο ψυχικής υγείας. Μην ξεχάσετε επίσης τα απλά μέτρα της γενικής υγείας, όπως επαρκής ύπνος, καλή διατροφή, ενυδάτωση και άσκηση. 

Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο είναι ακριβείς για την ώρα. Ωστόσο, καθώς η κατάσταση που επικρατεί για τη νόσο COVID-19 εξακολουθεί να εξελίσσεται, είναι πιθανό ορισμένα στοιχεία να έχουν αλλάξει από τη δημοσίευση. Ενθαρρύνουμε επίσης τους αναγνώστες να ενημερώνονται για τις ειδήσεις και τις συστάσεις χρησιμοποιώντας ως πηγές το CDC και τον WHO.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.