WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δείτε ποιες τροφές πρέπει να προσθέσουμε στη διατροφή μας μετά τα 40


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Αυγούστου 2020

Δείτε ποιες τροφές πρέπει να προσθέσουμε στη διατροφή μας μετά τα 40

 Τα κεριά στην τούρτα γενεθλίων σας δεν είναι τα μόνα πράγματα που πρέπει να μετράτε καθώς μεγαλώνετε. Μόλις φτάσετε 40 μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθείτε συχνά τον μεταβολισμό σας, τη μυϊκή μάζα, την ισορροπία των ορμονών, τη διάθεση και το βάρος, γιατι ενδέχεται να είστε επιρρεπείς σε προβλήματα υγείας που μπορεί να μην αντιμετωπίσατε όταν ήσασταν νεότεροι.

Εκτός από την άσκηση, τον επαρκή ύπνο και τη μείωση του στρες, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις ανησυχίες που σχετίζονται με την υγεία σας στο μέλλον. Το ερώτημα είναι ποια τρόφιμα είναι καλά για εσάς όταν φτάσετε 40 ετών;

Αβοκάντο- Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε κάλιο και σε υγιή λίπη, που βοηθούν στη διατήρηση του δέρματος, θρέφουν τα μαλλιά και συμβάλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ξηροί καρποί - Τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, υγιή λίπη και πρωτεΐνες, καθιστώντας σνακ που βοηθούν στην απώλεια βάρους. Επιπλέον, η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά βοηθάει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά- Τα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο, περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης Κ, λουτεΐνης, φυλλικού οξέος, ασβεστίου και βήτα καροτενίου, που μπορούν να διατηρήσουν τη λειτουργία της μνήμης.

Μούρα - Τα μούρα σας προμηθεύουν με  φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά που καταπολεμούν τις ασθένειες.

Σκόρδο - Για γυναίκες άνω των 40 ετών, το σκόρδο είναι ένα εξαιρετικό βότανο που ενισχύει την ευεξία. Μελέτες δείχνουν ότι το σκόρδο μπορεί να ελαχιστοποιήσει την οστική απώλεια (οστεοπόρωση) αυξάνοντας τα επίπεδα των οιστρογόνων. Είναι επίσης πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με πολύ λίγες θερμίδες και προσθέτει γεύση στο φαγητό.

Γιαούρτι – Το γιαούρτι είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, το οποίο ενισχύει τα οστά και επίσης δεν περιέχει σχεδόν καθόλου νάτριο. 

Ελαιόλαδο - Ένα βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, το ελαιόλαδο, γιατί περιέχει υγιή ακόρεστα λίπη που έχουν αντιγηραντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, συμβάλλοντας στην βέλτιστη υγεία της καρδιάς.

Αυγά - Αυτή η τροφή περιέχει βιταμίνη D που ενισχύει τα οστά, χολίνη που ενισχύει τον εγκέφαλο και πρωτεΐνες που βοηθούν τους μύες. 

Σπόροι Chia- Οι σπόροι Chia περιέχουν φυτικές ίνες, ωμέγα-3, μαγνήσιο για την υγεία των οστών και φυτική πρωτεΐνη. Επειδή αυτοί οι μικροσκοπικοί αλλά ισχυροί σπόροι απορροφούντο νερό, η κατανάλωση τους θεωρείται επίσης ότι βοηθά στην ενίσχυση του κορεσμού.

Καρότα - Εκτός από το ότι περιέχουν κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη Κ, τα καρότα περιέχουν επίσης  β-καροτένιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη ζωντανή πορτοκαλί απόχρωση τους. Αυτή η χρωστική στη συνέχεια μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, μια θρεπτική ουσία που ενισχύει την ανοσία. Στα 40 σας, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να τρώτε περισσότερες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α, γιατί προστατεύουν επίσης τα μάτια σας από την ωχρά κηλίδα.  

Μπρόκολο – Πλούσιο σε φυτικές ίνες που βοηθούν την πέψη, αυτό το λαχανικό περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά, φυτοθρεπτικά συστατικά και βιταμίνες C, B6 και A - όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή του καρκίνου, του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων, του Αλτσχάιμερ και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Πιπεριές - σε σύγκριση με τα πορτοκάλια, οι πιπεριές περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C, η οποία ενισχύει την ανοσία και προάγει την παραγωγή κολλαγόνου. 

Φασόλια - τα φασόλια είναι πλούσιε σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και φυτοθρπετικά συστατικά, συμβάλλοντας στην καλή υγεία. 

Τζίντζερ- Ένα κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ εβδομαδιαίως μπορεί να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση. Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και σε μορφή συμπληρώματος, αυτή η αρωματική ρίζα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη, στην ανακούφιση του πόνου της εμμήνου ρύσεως και των μυών και πιθανώς ακόμη και στην αποτροπή της παχυσαρκίας. Η ρίζα τζίντζερ είναι επίσης μια εξαιρετική φυσική θεραπεία για ναυτία και άλλα πεπτικά προβλήματα.

Ντομάτες - Βρίσκονται σε σάλτσες, σαλάτες και σάντουιτς και είναι πολύ θρεπτικές. Οι κόκκινες ντομάτες, ειδικότερα, είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές που βοηθά στη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων. Χαμηλές σε θερμίδες, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ψευδάργυρο και βιταμίνη C.

Μανιτάρια - Σύμφωνα με μια μελέτη, τα μανιτάρια περιέχουν υψηλότερες ποσότητες δύο σημαντικών αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με άλλες τροφές: εργοταθειονίνη και γλουταθειόνη. Η εργοταθειονίνη ειδικότερα, είναι γνωστή για τον περιορισμό του οξειδωτικού στρες, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει τη γήρανση και τις  ασθένειες όπως ο καρκίνος και το Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, τα μανιτάρια περιέχουν βιταμίνη D, η οποία συνήθως λαμβάνεται μέσω του ηλιακού φωτός.

Εσπεριδοειδή- Τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα λάιμ περιέχουν  αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνη C και άλλε θρεπτικές ουσίες,  που βοηθάνε την υγεία του εγκεφάλου, την απώλεια βάρους, την προστασία της καρδιάς σας και διατηρούν την επιδερμίδα σας λαμπερή. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.