WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

9 τρόφιμα κατά της γήρανσης που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή μετά τα 40


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Νοεμβρίου 2020

9 τρόφιμα κατά της γήρανσης που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή μετά τα 40

Όταν ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, υγιή λίπη, νερό και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, το σώμα μας θα δείξει την εκτίμησή του μέσω του μεγαλύτερου οργάνου του: του δέρματός μας. 

Οι ερευνητές έχουν καταλήξει ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι ο ασφαλέστερος και πιο υγιεινός τρόπος για την καταπολέμηση των ρυτίδων και την καταπολέμηση της γήρανσης.

Είστε έτοιμοι να λάμψετε; Εδώ είναι 10 από τις καλύτερες αντιγηραντικές τροφές που θρέφουν το σώμα σας.

Κάρδαμο

Αυτό το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ενυδατικό φυλλώδες πράσινο μπαχαρικό είναι μια εξαιρετική πηγή από ασβέστιο, κάλιο, μαγγάνιο, φώσφορος, βιταμίνες A, C, K, B-1 και B-2. Το κάρδαμο είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία εξουδετερώνουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, βοηθώντας να έχετε ένα λαμπερό δέρμα. 

Κόκκινο πιπέρι

Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C - που είναι καλή για την παραγωγή κολλαγόνου - οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται καροτενοειδή. Τα καροτενοειδή είναι φυτικές χρωστικές ουσίες υπεύθυνες για τα έντονα κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί χρώματα που βλέπετε σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο, τη ρύπανση και των περιβαλλοντικών τοξινών. 

Παπάγια

Αυτό το υπέροχο superfood είναι πλούσιο σε ποικιλία αντιοξειδωτικών, βιταμινών και ανόργανων συστατικών που βοηθούν στη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος και ελαχιστοποιούν την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. 
Το ευρύ φάσμα αντιοξειδωτικών στην παπάγια βοηθά στην καταπολέμηση των βλαβών από τις  ελεύθερες ρίζες και μπορεί να καθυστερήσει τα  σημάδια γήρανσης. Η παπάγια περιέχει επίσης ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη, το οποίο παρέχει πρόσθετα αντιγηραντικά οφέλη λειτουργώντας ως ένας από τους καλύτερους αντιφλεγμονώδεις παράγοντες της φύσης. 

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και K, μια ποικιλία αντιοξειδωτικών, φολικό, λουτεΐνη, ασβέστιο. Το σώμα σας χρειάζεται βιταμίνη C για την παραγωγή κολλαγόνου, της κύριας πρωτεΐνης του δέρματος που του δίνει δύναμη και ελαστικότητα.
Η λουτεΐνη, έχει συνδεθεί με τη διατήρηση της λειτουργίας της μνήμης του εγκεφάλου, καθώς και της βιταμίνης Κ και του ασβεστίου (που είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης). 

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι εξαιρετικά ενυδατικό και γεμάτο με αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην οξυγόνωση και την αναπλήρωση ολόκληρου του σώματος. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες A, C, E και K, μαγνήσιο, σίδηρος, λουτεΐνη.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C αυτού του φυλλώδους πράσινου λαχανικού αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου, γι αυτό και διατηρεί το δέρμα λαμπερό και απαλό. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η βιταμίνη Α που παρέχει μπορεί να προάγει ισχυρά, λαμπερά μαλλιά, ενώ η βιταμίνη Κ μειώνει τη φλεγμονής στα κύτταρα.

Ξηροί καρποί

Πολλοί ξηροί καρποί (ειδικά τα αμύγδαλα ) είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην επιδιόρθωση του ιστού του δέρματος, στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος και στην προστασία του δέρματος από βλαβερές ακτίνες UV. Ακόμα και τα καρύδια είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μπορούν να βοηθήσουν:

Ενισχύουν τις μεμβράνες των κυττάρων του δέρματος

Προστατεύουν από τον ήλιο

Χαρίζει στο δέρμα μια όμορφη λάμψη διατηρώντας το φυσικό του λάδι

Αβοκάντο

Το αβοκάντο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα που καταπολεμούν τη φλεγμονή και προάγουν το λείο, ελαστικό δέρμα. Περιέχουν επίσης μια ποικιλία βασικών θρεπτικών συστατικών που μπορεί να αποτρέψει τις αρνητικές επιπτώσεις της γήρανσης.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α στα αβοκάντο μπορεί να μας βοηθήσει να διώξουμε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, αφήνοντάς μας ένα πανέμορφο, λαμπερό δέρμα. Η περιεκτικότητα σε καροτενοειδή μπορεί επίσης να βοηθήσει στον αποκλεισμό των τοξινών και των βλαβών από τις ακτίνες του ήλιου και επίσης στην προστασία από τους καρκίνους του δέρματος.

Γλυκοπατάτες

Το πορτοκαλί χρώμα της γλυκοπατάτας προέρχεται από ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται βήτα-καροτένιο και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ελαστικότητας του δέρματος, να προωθήσει την ανακύκλωση των κυττάρων του δέρματος και τελικά να συμβάλει στο απαλό, νεανικό δέρμα.

Αυτό το υπέροχο λαχανικό είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμινών C και E - και οι δύο μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα μας από επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και να διατηρήσουν την επιδερμίδα μας λαμπερή.

Σπόροι ροδιού

Τα ρόδια έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως θεραπευτικό φάρμακο. Με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και μια ποικιλία ισχυρών αντιοξειδωτικών, τα ρόδια μπορούν να προστατεύσουν το σώμα μας από τις ελεύθερες ρίζες και να μειώσουν τα επίπεδα φλεγμονής.

Γεμίστε το σώμα σας με ισχυρά θρεπτικά συστατικά. Τρέφοντας τους εαυτούς μας με αυτά τα αντιγηραντικά τρόφιμα, μπορούμε να νιώσουμε τα καλύτερα. Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά με βαθύ χρώμα. Οι πλούσιες αποχρώσεις είναι συνήθως ένα σημάδι ισχυρότερων αντιοξειδωτικών για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές και ζωντανό. Όσο περισσότερα χρώματα μπορείτε να βάλετε στο πιάτο σας, τόσο το καλύτερο. Ήρθε η ώρα να επιβραδύνετε τα σημάδια γήρανσης και να λάμπετε πραγματικά από μέσα.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.