WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6+1 μύθοι σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Φεβρουαρίου 2021

6+1 μύθοι σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Από τη στιγμή που βγήκε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό ο σκεπτικισμός και οι ανησυχίες σχετικά με τον εμβολιασμό έχουν αυξηθεί. Έτσι λοιπόν καθώς ο κόσμος καταπολεμά την πανδημία, η αποκατάσταση της αλήθειας είναι πιο επείγουσα από ποτέ.

Μάλιστα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μεταξύ 2010 και 2015, τα εμβόλια απέτρεψαν περίπου 10 εκατομμύρια θανάτους.

Οι επιστήμονες έχουν εργαστεί ακούραστα για να δημιουργήσουν ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για να μας προστατεύσουν από τον SARS-CoV-2. Τώρα, καθώς πολλές κυβερνήσεις ξεκινούν τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19, οι επιστήμονες και οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες αντιμετωπίζουν μια νέα πρόκληση: παραπληροφόρηση και σχετική διστακτικότητα προς τα εμβόλια. 

Κάποια άτομα που πιστεύουν ότι τα εμβόλια προκαλούν μια σειρά ιατρικών παθήσεων και  αφιερώνουν ολόκληρη τη ζωή τους στην καταπολέμηση τους. Στην πραγματικότητα όμως τα εμβόλια έχουν σώσει ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η διστακτικότητα δεν είναι κάτι νέο και, από πολλές απόψεις, απολύτως λογικό. Για παράδειγμα, η παραπληροφόρηση σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων και τις πιθανές επιπτώσεις στο σώμα είναι ευρέως διαδεδομένη στο διαδίκτυο. Επίσης, τα εμβόλια COVID-19 αναπτύχθηκαν ασυνήθιστα γρήγορα και χρησιμοποιούν σχετικά νέα τεχνολογία.

 Έτσι λοιπόν σε αυτό το άρθρο, θα αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις ανησυχίες.

Μύθος 1: Τα εμβόλια δεν είναι ασφαλή, επειδή αναπτύχθηκαν τόσο γρήγορα

Είναι αλήθεια ότι οι επιστήμονες ανέπτυξαν τα εμβόλια κατά της COVID-19 γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο μέχρι σήμερα, όμως αυτό δεν μειώνει το προφίλ ασφαλείας τους.

Για παράδειγμα, οι επιστήμονες δεν ξεκινούσαν από το μηδέν. Αν και ο ιός SARS-CoV-ήταν νέος για την επιστήμη, οι ερευνητές μελετούν κορωνοϊούς εδώ και δεκαετίες. Επίσης, επειδή η  COVID-19 έχει αγγίξει κάθε ήπειρο στη γη, η διαδικασία ανάπτυξης εμβολίων περιελάμβανε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια συνεργασία. Και, ενώ πολλές επιστημονικές προσπάθειες αντιμετωπίζουν δυσκολίες χρηματοδότησης, οι ερευνητές της COVID-19 έλαβαν χρηματοδότηση από ένα ευρύ φάσμα χορηγών.

Ένας άλλος παράγοντας που επιβραδύνει την ανάπτυξη εμβολίων είναι η πρόσληψη εθελοντών. Όμως στην περίπτωση της COVID-19, υπήρχαν πολλά άτομα που ήθελαν να βοηθήσουν.

Επίσης, υπό κανονικές συνθήκες, οι κλινικές δοκιμές διεξάγονται διαδοχικά. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, οι επιστήμονες μπορούσαν να εκτελέσουν μερικές δοκιμές ταυτόχρονα, οι οποίες εξοικονομούσαν πολύ χρόνο.

Όλα τα παραπάνω εξηγούν γιατί το εμβόλιο αναπτύχθηκε τόσο γρήγορα χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια.

Μύθος 2: Το εμβόλιο θα αλλάξει το DNA μας

Ορισμένα εμβόλια κατά της COVID-19 βασίζονται στην τεχνολογία messenger RNA (mRNA). Αυτά τα εμβόλια λειτουργούν διαφορετικά με τους παραδοσιακούς τύπους εμβολίων. Τα κλασικά εμβόλια εισάγουν ένα αδρανοποιημένο παθογόνο ή μέρος ενός παθογόνου στο σώμα για να «το διδάξει» πώς να παράγει μια ανοσοαπόκριση.

Αντίθετα, ένα εμβόλιο τύπου mRNA  δίνει οδηγίες στα κύτταρα μας να παράγουν δομικά τμήματα του κορωνοϊού, όπως τις ακίδες που έχουν στην επιφάνειά τους (ή τμήμα αυτών). Συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος αναγνωρίζουν αυτό το ‘ξένο σώμα’ και ξεκινά η πολύπλοκη – να εξηγηθεί αλλά τυπική για το σώμα- διαδικασία της ανοσοαπόκρισης. Αυτό δηλαδή που συμβαίνει και στη φυσική λοίμωξη από COVID-19. Στο τέλος της διαδικασίας, το σώμα μας έχει μάθει πως να μας προστατεύει από μελλοντικές μολύνσεις.

Το mRNA από ένα εμβόλιο δεν εισέρχεται ποτέ στον πυρήνα του κυττάρου, όπου βρίσκεται το DNA μας, όπως εξηγούν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Αυτό σημαίνει ότι το mRNA δεν μπορεί να επηρεάσει ή να αλληλεπιδράσει με το DNA μας με οποιονδήποτε τρόπο. Αντίθετα, τα εμβόλια κατά της Covid-19 τύπου mRNA λειτουργούν με τις φυσικές άμυνες του οργανισμού για την ασφαλή ανάπτυξη ανοσίας ενάντια στις ασθένειες.

Μύθος 3: Τα εμβόλια κατά της COVID-19 μπορούν να μας μεταφέρουν τη νόσο

Ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου, κανένα δεν περιέχει ζωντανό ιό. Οποιεσδήποτε παρενέργειες, όπως πονοκέφαλος ή ρίγη , οφείλονται στην ανοσοαπόκριση και όχι σε λοίμωξη.

Μύθος 4: Το εμβόλιο περιέχει μικροτσίπ

Μια δημοσκόπηση της YouGov που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ πέρυσι έθεσε σε 1.640 άτομα μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τον κορωνοϊό. Ένα απίστευτο 28% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Bill Gates σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 ως μέσο για την εμφύτευση μικροτσίπ στον πληθυσμό.

Σύμφωνα με ορισμένους, αυτό το μικροτσίπ θα επιτρέψει στην ελίτ να παρακολουθεί κάθε κίνησή τους. Στην πραγματικότητα όμως τα κινητά μας τηλέφωνα ήδη κάνουν αυτή την εργασία χωρίς κόπο.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οποιοδήποτε από τα εμβόλια κατά της COVID-19 περιέχει μικροτσίπ.

Μύθος 5: Τα άτομα που έχουν νοσήσει δεν χρειάζονται το εμβόλιο

Ακόμη και άτομα που έχουν νοσήσει στο παρελθόν θα πρέπει να εμβολιαστούν. Καθώς τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) γράφουν: «Λόγω των σοβαρών κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με τη COVID-19 και του γεγονότος ότι είναι δυνατή η επανεμφάνιση της, θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι ανεξάρτητα εάν έχουν ή όχι νοσήσει στο παρελθόν. 

Μύθος 6: Μετά τη λήψη του εμβολίου, δεν μπορείτε να μεταδώσετε τον ιό

Τα εμβόλια κατά της COVID-19 έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν τους ανθρώπους να αρρωστήσουν. Ωστόσο, ένα άτομο που έχει εμβολιαστεί μπορεί να έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τον ιό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί επίσης να είναι σε θέση να τον μεταδώσει.

Επειδή οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη εάν τα εμβόλια θα αποτρέψουν τη μόλυνση, αφού ένα άτομο εμβολιαστεί, θα πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκα δημόσια, να πλένουμε τα χέρια μας και να κρατάμε τις αποστάσεις. 

Μύθος 7: Οι ηλικιωμένοι ενήλικες δεν μπορούν να έχουν το εμβόλιο

Αυτός είναι ένας μύθος. Επί του παρόντος, στις περισσότερες χώρες όπου οι υπάλληλοι ξεκινούν το εμβόλιο, οι ηλικιωμένοι ενήλικες έχουν προτεραιότητα, καθώς διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Επίσης, ορισμένες από τις κλινικές δοκιμές είχαν συγκεκριμένες υποομάδες που περιελάμβαναν ηλικιωμένους για τον έλεγχο της ασφάλειας του εμβολίου σε αυτόν τον πληθυσμό.

Η κατάσταση και η επιστήμη κινούνται γρήγορα και η καλύτερη συμβουλή είναι να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε πάντα πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές και ότι δεν εμπιστεύεστε ισχυρές αλλά παραπλανητικές δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr