WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε στην κουζίνα μας


The Jennettes

15 Ιουλίου 2021

kitchen habits
Υπάρχουν κανόνες μαγειρικής που διχάζουν τον κόσμο. Είμαστε σίγουρες ότι δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι από αυτούς αποτέλεσαν θέμα συζήτησης με τις παρέες σας. Τρώμε την ωμή ζύμη του κέικ ή είναι πολύ επικίνδυνο; Πρέπει να πλένουμε το κρέας κάτω από το νερό ή όχι; Ο καθένας έχει διαφορετικές συνήθειες και τον δικό του τρόπο να κάνει τα πράγματα. Το ότι κάνουμε όμως κάτι για χρόνια και δεν μας έχει συμβεί τίποτα δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές, απλά σημαίνει ότι είμαστε τυχεροί. Παρακάτω ακολουθούν 3 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε στην κουζίνα μας. 

Υπάρχουν κανόνες μαγειρικής που διχάζουν τον κόσμο. Είμαστε σίγουρες ότι δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι από αυτούς αποτέλεσαν θέμα συζήτησης με τις παρέες σας. Τρώμε την ωμή ζύμη του κέικ ή είναι πολύ επικίνδυνο; Πρέπει να πλένουμε το κρέας κάτω από το νερό ή όχι; Ο καθένας έχει διαφορετικές συνήθειες και τον δικό του τρόπο να κάνει τα πράγματα. Το ότι κάνουμε όμως κάτι για χρόνια και δεν μας έχει συμβεί τίποτα δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές, απλά σημαίνει ότι είμαστε τυχεροί. Παρακάτω ακολουθούν 3 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε στην κουζίνα μας. 

1. Να χρησιμοποιούμε το ίδιο σφουγγάρι για να καθαρίσουμε τους πάγκους και τα πιάτα

Η Mareya Ibrahim, σεφ και ειδική στη βιομηχανία φυσικών προϊόντων, όταν ρωτήθηκε για τις συνήθειες που πρέπει να αποφεύγουν οι άνθρωποι στην κουζίνα για να παραμείνουν ασφαλείς, αυτή η συμβουλή ήταν το πρώτο πράγμα που ανέφερε. Όταν για να σκουπίσουμε τους πάγκους ή τις σανίδες κοπής χρησιμοποιούμε το ίδιο σφουγγάρι με τα καθαρά πιάτα ή τα χέρια μας, πιθανώς μολύνουμε τις επιφάνειές μας με βακτήρια. Όσον αφορά τον καθαρισμό των μολυσμένων επιφανειών από μικροβιακές διαρροές, όπως οι χυμοί του ωμού κρέατος, το ασφαλέστερο είναι να χρησιμοποιούμε μια χαρτοπετσέτα ή απλά σαπούνι και τρεχούμενο νερό, εάν είναι δυνατόν. Εάν δεν είναι, μπορούμε να επιλέξουμε ένα πανί που μπορεί να πλυθεί και να απολυμανθεί στο πλυντήριο των ρούχων μετά τη χρήση. Για να διατηρηθούν τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο ασφαλή, ο ΟργανισμόςΤροφίμων και Φαρμάκων προτείνει επίσης τη χρήση ξεχωριστών εργαλείων και σκευών μαγειρέματος για τα ωμά τρόφιμα.

jenny.gr

2. Να καθαρίζουμε σε βρώμικο νεροχύτη

Μπορεί να φαίνεται οξύμωρο, αλλά ο νεροχύτη μας δεν είναι ένα καθαρό μέρος. Όπως ο μικροβιολόγος Δρ. Charles Gerba μοιράστηκε με το Food & Wine, «Υπάρχει περισσότερη E. coli στο νεροχύτη της κουζίνας παρά στη τουαλέτα». Περιττό να πούμε, ότι εάν τοποθετούμε τρόφιμα απευθείας στο νεροχύτη της κουζίνας για να τα ξεπλύνουμε, θα πρέπει να σταματήσουμε. Αντ 'αυτού, μπορούμε να πλένουμε τα διάφορα προϊόντα μέσα σε ένα σουρωτήρι που καθαρίζεται εύκολα και αποτελεσματικά μεταξύ των χρήσεων.

jenny.gr

3. Να ξεχνάμε να πλύνουμε τα χέρια μας κάθε φορά που αγγίζουμε ωμό κρέας

Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, πρέπει να πλένουμε τα χέρια σας μετά από κάθε φορά που αγγίζουμε κόκκινο κρέας, ανεξάρτητα από το πόσο σύντομο είναι. Αυτό σημαίνει 20 δευτερόλεπτα κάτω από ζεστό νερό και σαπούνι. Χωρίς εξαιρέσεις. Για ευκολία μπορούμε να τραγουδήσουμε από μέσα μας  δύο φορές το «Happy Birthday». 

jenny.gr

Δείτε ακόμη: Γιαγιάδες όλου του κόσμου… μαγειρέψτε

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr