WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τροφές που μπορούν να σας φτιάξουν τη διάθεση


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Δεκεμβρίου 2021

5 τροφές που μπορούν να σας φτιάξουν τη διάθεση
Έχετε αισθανθεί ποτέ ότι ψάχνετε την ευτυχία ενώ είστε περιτριγυρισμένοι από τρομακτικές ειδήσεις;

Παρόλο που δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για τις ειδήσεις, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που θα βοηθήσουν στο να ανέβει η διάθεσή σας.

Τα παρακάτω τρόφιμα είναι πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, διαχειρίζονται το άγχος και γενικά σας κάνουν πιο ευτυχισμένους - όπως το είδος της ευτυχίας που αισθάνεστε αφού έχετε αγκαλιάσει ένα πραγματικά χαριτωμένο κουτάβι.

Πλιγούρι βρώμης

Οι υδατάνθρακες ενισχύουν την παραγωγή σεροτονίνης στο σώμα. Η συγκεκριμένη ορμόνη θεωρείται ότι παίζει ρόλο στην όρεξη, στα συναισθήματα, στην κίνηση, στη συμπεριφορά και στις λειτουργίες του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Από την άλλη μεριά χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με την κατάθλιψη. Μάλιστα η σεροτονίνη αποκαλείται το “χάπι της ευτυχίας”, επειδή συμβάλλει στην ευεξία και στην ευτυχία. Και το πλιγούρι βρώμης είναι μια καλή επιλογή για να αυξήσετε τα επίπεδα της ορμόνης της ευτυχίας.

Αυγά

Τα αυγά περιέχουν μια θρεπτική ουσία απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, τη χολίνη. Μια από τις κύριες δράσεις της χολίνης είναι η σύνθεση της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που χρησιμοποιείται στις λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως για παράδειγμα τη μνήμη, τη συνείδηση, τη δημιουργικότητα, έλεγχο των μυών. Η ανεπάρκεια σε χολίνη μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, κούραση ή προβλήματα μνήμης.

Σπόροι κολοκύθας

Οι σπόροι κολοκύθας είναι βασικά σαν μικροσκοπικές μπάλες μαγνησίου, το μέταλλο που μειώνει το άγχος. Περιέχουν επίσης τρυπτοφάνη, η οποία βοηθά στην ενίσχυση της παραγωγής σεροτονίνης.

Φύκια

Τα θαλασσινά λαχανικά παρέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο απαιτείται για την παραγωγή της σεροτονίνης, της ορμόνης της ευτυχίας. Με τη σειρά της, η σεροτονίνη γίνεται μελατονίνη, η ορμόνη του ύπνου. Η ανεπάρκεια της σεροτονίνης συνδέεται με την κατάθλιψη, την επιθυμία για ζάχαρη, τον κακό ύπνο και τη θλίψη.

Ξηροί καρποί

Τα καρύδια και τα αμύγδαλα είναι εξαιρετικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία των νευροδιαβιβαστών που ελέγχουν τον εγκέφαλο. Αυτά τα λιπαρά οξέα χρειάζονται για να υποστηρίξουν την κίνηση της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης στο νευρικό σύστημα. Χωρίς αρκετά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να υποφέρετε από κατάθλιψη, άγχος, κόπωση και αλλαγές της διάθεσης

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.