WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Από καύση λίπους μέχρι καλύτερη υγεία δοντιών: Να τι θα συμβεί αν πίνετε κάθε μέρα πράσινο τσάι


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Νοεμβρίου 2021

Από καύση λίπους μέχρι καλύτερη υγεία δοντιών: Να τι θα συμβεί αν πίνετε κάθε μέρα πράσινο τσάι

Το τσάι έχει χαρακτηριστεί το ελιξίριο της Ανατολής, καθώς έχει συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Τι θα συμβεί όμως εάν πίνετε κάθε μέρα πράσινο τσάι;

Θα βελτιωθεί η υγεία των δοντιών σας

Το πράσινο τσάι έχει αντιβακτηριακή δράση, η οποία θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο λοιμώξεων και να οδηγήσει στη βελτίωση της στοματικής υγείας.

Μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος για ορισμένους τύπους καρκίνου

Οι μελέτες σχετικά με την επίδραση του πράσινου τσαγιού στον καρκίνο είναι μικτές. Αλλά το πράσινο τσάι είναι γνωστό ότι βοηθά τα υγιή κύτταρα σε όλα τα στάδια ανάπτυξης. Υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, όμως η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια, επομένως καλό είναι να μην βασίζεστε μόνο στο πράσινο τσάι για την πρόληψη του καρκίνου.

Μπορεί να χαλαρώσετε

Η κατανάλωση τσαγιού σας βοηθά να χαλαρώσετε. Μια φυσική χημική ουσία που ονομάζεται θεανίνη που βρίσκεται στο πράσινο τσάι μπορεί να προσφέρει ηρεμιστικό αποτέλεσμα.

Θα βελτιωθεί η λειτουργία του εγκεφάλου

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες διεγείρουν την παροχή αίματος στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τη μνήμη και τις νοητικές λειτουργίες, ενώ μπορεί να καταπολεμήσουν τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος του Πάρκινσον και του Αλτσχάϊμερ

Μπορεί να ενισχυθεί η καύση του λίπους

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μια ικανοποιητική κατανάλωση κατεχινών του τσαγιού «καίει» τα αποθηκευμένα λίπη ενεργοποιώντας την οξείδωση τους και μειώνει τον λιπώδη ιστό που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς. Ωστόσο το αποτέλεσμα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τα άτομα και τις συνθήκες.

Θα σας κρατήσει ενυδατωμένους

Το τσάι αποτελεί μια πολύ καλή πηγή πρόσληψης υγρών για τον οργανισμό. Μάλιστα σύμφωνα με πληθυσμιακές έρευνες, οι Βρετανοί προσλαμβάνουν περίπου το 40% των υγρών που καταναλώνουν από το τσάι, πίνοντας κατά μέσο όρο τρία φλιτζάνια την ημέρα.

Θα μειωθεί ο κίνδυνος φλεγμονής

Το πράσινο τσάι έχει περισσότερα οφέλη από το μαύρο τσάι, κάτι που μπορεί να αποδοθεί στην έλλειψη επεξεργασίας του. Επίσης περιέχει τον πιο ισχυρό τύπο κατεχίνης, που ονομάζεται EGCG.

Οι κατεχίνες επιβραδύνουν τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών στον οργανισμό και μειώνουν τη φλεγμονή.

Μπορεί το πράσινο τσάι να επηρεάσει τα επίπεδα σιδήρου;

Όπως όλα τα είδη τσαγιού, έτσι και το πράσινο τσάι περιέχει τανίνες. Οι τανίνες μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση του σιδήρου, γι' αυτό προσπαθήστε να μην πίνετε τσάι μαζί με ένα γεύμα πλούσιο σε σίδηρο και πιείτε το τουλάχιστον μία ώρα μετά.

Δείτε πώς να φτιάξετε το επόμενο φλιτζάνι σας:

- Μην προσθέτετε το πράσινο τσάι σε βραστό νερό, γιατί μειώνονται οι κατεχίνες. Αφήστε το βραστό νερό να κρυώσει ελαφρώς πριν το ρίξετε πάνω στα φύλλα τσαγιού.

- Προσθέστε λεμόνι. Η βιταμίνη C κάνει τις κατεχίνες να απορροφώνται πιο εύκολα. Τα γαλακτοκομικά, από την άλλη, δυσκολεύουν την απορρόφησή τους.

- Τέλος το πράσινο τσάι αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα, γι αυτό καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας, πριν το πιείτε, αν παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.