WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εθισμός στο φαγητό: Μύθος ή πραγματικότητα;


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Δεκεμβρίου 2021

Εθισμός στο φαγητό: Μύθος ή πραγματικότητα;
«Είμαι τόσο εθισμένος στη σοκολάτα!» «Η ζάχαρη είναι για μένα σαν ναρκωτικό!» «Το μόνο πράγμα στο οποίο είμαι εθισμένος είναι το φαγητό!» Σας ακούγονται γνωστές αυτές οι φράσεις;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο εθισμός στο φαγητό είναι πραγματικός, ωστόσο η επιστήμη δεν είναι τόσο ξεκάθαρη για το συγκεκριμένο θέμα. Μερικοί υποστηρίζουν ότι η ζάχαρη έχει την ίδια επίδραση στον εγκέφαλό σας με τα ναρκωτικά- αλλά είναι αλήθεια; Και πώς μπορείτε να ξεφύγετε από αυτόν τον τρομερό εθισμό στα τρόφιμα ;

Είναι πραγματικός ο εθισμός στο φαγητό;

Όταν οι άνθρωποι μιλούν για εθισμό στα τρόφιμα, αναφέρονται σε απώλεια ελέγχου στις διατροφικές τους συμπεριφορές σε ορισμένα τρόφιμα. Συχνά, πρόκειται για εξαιρετικά εύγευστες τροφές, πλούσιες σε θερμίδες και χαμηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά.

Τα συμπτώματα του εθισμού στα τρόφιμα μπορεί να περιλαμβάνουν λαχτάρα για συγκεκριμένες τροφές παρά το αίσθημα κορεσμού, υπερφαγία, αίσθημα ενοχής μετά την κατανάλωση αυτών των τροφών και αδυναμία να σταματήσει όλο αυτό παρά το γεγονός ότι γνωρίζει την ανθυγιεινή έκβασή του.

Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλες αυτές οι συμπεριφορές είναι αληθινές, είναι όμως αποτέλεσμα εθισμού στο φαγητό;

Το αν ο εθισμός στο φαγητό είναι πραγματικός ή όχι είναι αντικείμενο συζήτησης τα τελευταία χρόνια . Η σοκολάτα και η ζάχαρη, για παράδειγμα, θεωρούνταν πάντα εθιστικά τρόφιμα . Παρόλα αυτά τα επιστημονικά στοιχεία για τον εθισμό στα τρόφιμα δεν είναι πολλά. Αν εξετάσουμε συγκεκριμένα τη ζάχαρη, κανένα στοιχείο δεν υποστηρίζει τον εθισμό του ανθρώπου σε αυτή.

Οι άνθρωποι δεν είναι εθισμένοι στη ζάχαρη, αλλά μάλλον υιοθετούν εθιστικές διατροφικές συμπεριφορές γύρω από εξαιρετικά εύγευστα τρόφιμα. Ενώ γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που θα έτρωγαν μπισκότα ή παγωτό, δεν ξέρω κανέναν που θα έτρωγε σκέτες κουταλιές ζάχαρης για να ικανοποιήσει τη λαχταρά για γλυκό.

Τελικά, η έννοια του εθισμού στα τρόφιμα είναι εσφαλμένη: το φαγητό δεν μπορεί να συγκριθεί με φάρμακα ή οποιαδήποτε άλλη εθιστική ουσία. Σε αντίθεση με τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ, η τροφή είναι απαραίτητη για την επιβίωση. Το φαγητό από μόνο του δεν είναι εθιστικό.

Από την άλλη μεριά υπάρχουν συμπεριφορικοί διατροφικοί εθισμοί. Και παρακάτω θα δείτε μερικούς τρόπους για να τους ξεπεράσετε.

Πρώτα απ 'όλα, αναλύστε τις λιγούρες σας. Τροφοδοτούνται από ορισμένους περιορισμούς στα τρόφιμα; Εάν ναι, τότε ίσως να τα προσθέσετε στη διατροφή σας, αλλά με μέτρο. Είναι επίσης σημαντικό να αφήσετε τη νοοτροπία "όλα ή τίποτα".

Εάν αισθάνεστε ότι δεν περιορίζετε κάποιο τρόφιμο, αλλά εξακολουθείτε να είστε εθισμένοι στο φαγητό, τότε είναι σημαντικό να μάθετε τα βασικά για τη διατροφή, τον αντίκτυπό της στην υγεία και πώς να δημιουργείτε υγιεινά και ισορροπημένα γεύματα.

Επίσης το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνετε αυτή τη στιγμή είναι μια δίαιτα. Είναι σημαντικό να τροφοδοτείτε σωστά το σώμα σας με πλήρεις θρεπτικές τροφές . Βεβαιωθείτε ότι τρώτε υγιεινά και ισορροπημένα γεύματα κάθε μέρα. Εάν το σώμα σας λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, είναι λιγότερο πιθανό να νιώσετε αυτές τις ορμές εθισμού.

Εάν το ντουλάπι σας είναι γεμάτο με δελεαστικά σνακ, είναι βέβαιο ότι θα ενδώσετε αργά ή γρήγορα. Συνιστώ να έχετε στη διάθεσή σας κυρίως υγιεινές τροφές, γιατί είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώσετε σέλινο και χούμους παρά πατατάκια ή μπισκότα.

Τέλος για να ξεπεράσετε τον εθισμό στο φαγητό, είναι σημαντικό να αφήσετε τους περιορισμούς και να μάθετε πώς να κάνετε υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.