WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βελονισμός: Η φυσικοθεραπεύτρια-βελονίστρια Μάντα Γραικού μας μαθαίνει τα πάντα για την πανάρχαια θεραπευτική μέθοδο


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Δεκεμβρίου 2021

Βελονισμός: Η φυσικοθεραπεύτρια-βελονίστρια Μάντα Γραικού μας μαθαίνει τα πάντα για την πανάρχαια θεραπευτική μέθοδο
https://el.mantagraikou.com/
Ο Βελονισμός είναι μία από τις αρχαιότερες θεραπευτικές τέχνες που έχει τις ρίζες της στην Κίνα.

Ο βελονισμός εφαρμόζεται στην Κίνα για 3500 χιλιάδες χρόνια, όμως η ακριβής ημερομηνία έναρξης του είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Έγινε γνωστός στη δύση όταν Iησουίτες μετέβησαν στην Κίνα τον 17ο αιώνα και εφαρμόστηκε από τους γιατρούς στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του 19ου αιώνα.

Η παράδοση αναφέρει ότι οι πρώτες διαπιστώσεις γινόντουσαν σε πεδία μαχών, όπου μερικές φορές ένα βέλος στο κατάλληλο σημείο, είχε θετική επίδραση σε κάποια νόσο. Και έτσι, ξεκίνησε η έρευνα σ όλο το σώμα και τελικά βρέθηκαν διάφορα σημεία που επηρέαζαν κατά ορισμένο τρόπο τον οργανισμό.

Τα σημεία με όμοια περίπου δράση συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια σε ομάδες και οι ομάδες αυτές ονομάστηκαν «Μεσημβρινοί». Οι πρώτες βελόνες ήταν από πέτρα, από οστά ψαριών και από καλάμι μπαμπού. Αργότερα ήρθαν και οι μεταλλικές.

Στις αρχές του 20ου αιώνα έγινε αντιληπτό ότι παράλληλα με τη χρήση της βελόνας θα μπορούσε να χρησιμοποιεί μικρής έντασης ηλεκτρικό ρεύμα για τη διέγερση σημείων από όπου διέρχονται νευρικές ίνες κλείνοντας την "πύλη" στον πόνο και παράγοντας ενδορφίνες και εγκεφαλίνες, ενδογενή δηλαδή φυσικά οπιοειδή που είναι καταστολείς του πόνου.

Μετά τη δεκαετία του 1970 με την κατάλληλη διέγερση στα trigger points (σημεία πυροδότησης) αντιμετωπίστηκαν επώδυνες καταστάσεις ιδιαίτερα για τις παθήσεις των οστών, μυών και αρθρώσεων.

Σήμερα ο ηλεκτροβελονισμός είναι μία σαφέστατα φυσικοθεραπευτική εναλλακτική και συμπληρωματική θεραπεία αφού ο φυσικοθεραπευτής γνωρίζει να αξιολογήσει και να αποκαταστήσει μία σωματική δυσλειτουργία. Στο ανθρώπινο σώμα, στο δέρμα, υπάρχουν αντανακλαστικά σημεία που αφορούν τα όργανα αλλά και τις λειτουργίες του. Τα σημεία αυτά ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να τα διεγείρει και να προκαλέσει σημαντικές βιοχημικές αντιδράσεις που αντιμετωπίζουν και αποκαθιστούν μεγάλου εύρους περιστατικά μυοσκελετικής υγείας.

Πώς «δουλεύει» όμως ο βελονισμός και τί θεραπεύει; Είναι ασφαλής ο βελονισμός; Για να απαντήσουμε σε αυτές αλλά και σε πολλές άλλες ερωτήσεις, μιλήσαμε με την φυσικοθεραπεύτρια - βελονίστρια Μάντα Γραικού που διατηρεί Κέντρο Χειροπρακτικής Φυσιοθεραπείας στην Αθήνα και μαζί με τους συνεργάτες της υποστηρίζουν θερμά την ολιστική προσέγγιση της ίασης.

Πώς «δουλεύει» ο βελονισμός

Στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική, ο βελονισμός από αρχαιοτάτων χρόνων χρησιμοποιήθηκε για την βελτίωση της ροής της ζωτικής ενέργειας – αυτό που ονομάζεται και qi ή chi – σε ολόκληρο το σώμα. Αυτή η ζωτική ενέργεια κατά την κινεζική προσέγγιση ρέει δια μέσου μη ορατών ενεργειακών «καναλιών», γνωστών ως «μεσημβρινοί».

Σύμφωνα με αυτήν την ιατρική θεωρία, τοποθετώντας βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία κατά μήκος των μεσημβρινών, αποκαθίσταται η ροή της ζωτικής ενέργειας και αυτό με την σειρά του, βελτιώνει την υγεία και κατ’ επέκταση την ομορφιά.

Ο βελονισμός μπορεί να θεραπεύσει πολλές ιατρικές καταστάσεις και να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο χωρίς την χρήση φαρμάκων. Ουσιαστικά, αυτό που γίνεται στο βελονισμό είναι οι βελόνες να εισέρχονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος για να διεγείρουν ένα νεύρο.

Η είσοδος βελονων κοντά στην περιοχή του νεύρου αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος. Επίσης διεγείρει τις νευρικές απολήξεις ώστε να παράγουν νευροπεπτίδια, όπως το πεπτίδιο που μοιάζει με την καλσιτονίνη (CGRP), τον αυξητικό παράγοντα των νεύρων (NGF), και το νευροπεπτίδιο (Υ). Οι λειτουργίες τους προάγουν την αγγειοδιαστολή και το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων, που διευκολύνει την διαδικασία της επούλωσης.

Γιατί να κάνω βελονισμό;

Ο βελονισμός είναι ένας ολιστικός και εναλλακτικός τρόπος θεραπείας σώματος και πνεύματος που δε στοχεύει αποκλειστικά στη θεραπεία του συμπτώματος αλλά στην εξισορρόπηση του οργανισμού στην ολότητά του. Γι' αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα και με άλλες θεραπείες. Ο βελονισμός αποτελεί μια ιατρική θεραπευτική τεχνική που στόχο έχει να κινήσει διαδικασίες αυτοίασης του οργανισμού.

10 λόγοι για τους οποίους κάποιος θα επιλέξει το βελονισμό ως θεραπευτική μέθοδο:

  • Συμβάλλει στη χαλάρωση του οργανισμού και στη μείωση των επιπέδων του άγχους της καθημερινότητας.

  • Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

  • Τονώνει την ενέργεια του οργανισμού.

  • Μειώνει τους μυοσκελετικούς πόνους.

  • Θεραπεύει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες.

  • Βελτιώνει τη διάθεση και καταπολεμά την κατάθλιψη.

  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

  • Βοηθάει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και των ορμονικών διαταραχών.

  • Ρυθμίζει το μεταβολισμό και βοηθά στην απώλεια βάρους.

  • Προάγει την υγεία.

Τι θεραπεύει ο βελονισμός;

Ο βελονισμός επηρεάζει ταυτόχρονα το νευρικό, ορμονικό και ανοσολογικό σύστημα. Επίσης είναι και ένα μέσο αναλγησίας. Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να βοηθήσει με τα παρακάτω:

  • Μυοσκελετικές παθήσεις

  • Ρευματοπάθειες

  • Θεραπεία πόνου

  • Άσθμα

  • Κατάθλιψη

  • Άγχος

  • Κρίσεις πανικού

  • Σύνδρομο Εφηβείας

  • Εγκυμοσύνη και θηλασμός

  • Διαταραχές Ύπνου

  • Ελλειμματική προσοχή

Είναι ασφαλής ο βελονισμός;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο βελονισμός είναι ασφαλής, ως ιατρική θεραπευτική μέθοδος, αρκεί να εφαρμόζεται από πιστοποιημένους θεραπευτές.

Μπορεί να έχει κάποιες παρενέργειες η θεραπεία του βελονισμού;

Μετά τη θεραπεία του βελονισμού μπορεί να παρατηρηθούν ορισμένες σπάνιες παρενέργειες, οι οποίες βέβαια είναι παροδικές. Αυτές μπορεί να είναι:

  • Επιδείνωση των αρχικών συμπτωμάτων, γνωστή και ως θεραπευτική κρίση, εξαιτίας της ενεργοποίησης του σώματος.

  • Μικρή αιμορραγία, καθώς και μελάνιασμα στα σημεία εισόδου της βελόνας.

Πονάει ο βελονισμός;

Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται στο βελονισμό είναι πολύ λεπτές. Οπότε η τοποθέτησή τους, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ανώδυνη για τον ασθενή.

Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνω ή όχι όταν έχω συνεδρίες βελονισμού;

  • Φροντίστε να έχετε γευματίσει ελαφρά πριν τη συνεδρία του βελονισμού.

  • Δώστε χρόνο για ξεκούραση στον οργανισμό σας μετά τη συνεδρία, ώστε να αποκομίσει τα οφέλη της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εκτός όμως από τον θεραπευτικό βελονισμό υπάρχει αισθητικός βελονισμός. Τι ακριβώς είναι;

Ο αισθητικός βελονισμός είναι μια μη επεμβατική θεραπεία κατά της γήρανσης της επιδερμίδας. Έχει θεαματικά αποτελέσματα γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο που αποκαλείται «βελονιστικό λίφτινγκ» ή «αναζωογόνηση της επιδερμίδας». Είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στις χειρουργικές παρεμβάσεις στο πρόσωπο και το σώμα.

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει την χρήση αισθητικού και παραδοσιακού βελονισμού και εξειδικευμένων τεχνικών μασάζ προσώπου. Μέσα από έναν συνδυασμό πρακτικών της κινεζικής παραδοσιακής ιατρική, το σώμα καταφέρνει να θρέψει σωστά το δέρμα «από τα μέσα» και η επιδερμίδα αποκτά και πάλι μια νεανική και υγιή εικόνα.

Με την αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας του σώματος, ο οργανισμός απολαμβάνει και άλλα οφέλη, όπως αύξηση της ενέργειας, καλύτερο ύπνο, βελτίωση της διαδικασίας πέψης, μείωση των συναισθηματικών μεταπτώσεων και άλλα.

Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε την κυτταρίτιδα και την χαλάρωση με τη βοήθεια της βεντουζοθεραπείας (Cupping Massage);

Το μασαζ με βεντούζες με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, στόχο έχει τη δημιουργία υπεραιμίας και τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου. Το αίμα διοχετεύει το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό, ενώ η λέμφος αποβάλλει όλες τις τοξίνες. Όλα αυτά συμβάλλουν, σε συνδυασμό με το βελονισμό, στη μείωση της όψης "φλοιού πορτοκαλιού" και στη βελτίωση της ποιότητας και ελαστικότητας του δέρματος.

Ο βελονισμός σε συνδυασμό με την εφαρμογή βεντουζών και την χρήση Γκουά Σα θέτει σαν στόχο τα παρακάτω:

  • Τρέφει τους συνδετικούς ιστούς του δέρματος από τα μέσα

  • Αποτοξινώνει το σώμα και βελτιώνει την κυκλοφορία

  • Συσφίγγει και καθιστά πιο απαλή την επιδερμίδα, επικεντρώνοντας σε προβληματικά σημεία

  • Βελτιώνει τον μεταβολισμό

  • Βοηθά την αποτοξίνωση των ιστών

  • Συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό της εικόνας του «φλοιού πορτοκαλιού», χαρακτηριστικής της κυτταρίτιδας.

Επειδή όμως ο βελονισμός καταπολεμά την κυτταρίτιδα στην ρίζα της, έχει κι άλλες ευεργετικές επιπτώσεις, όπως ελαφρύτερα πόδια, ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες.

Τι ακριβώς είναι το λεγόμενο "botox της Ανατολής", το Gua Sha;

Το Gua Sha (Γκουά Σα), όπου Γκουά σημαίνει “τρίβω” και Σα “κοκκίνισμα της επιδερμίδας”, είναι ένα εργαλείο που οι ρίζες του φτάνουν πίσω στην αρχαία ιστορία της Κίνας. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό μέσο θεραπείας, με την χρήση ενός εργαλείου μαλακού και λείου, συνήθως κατασκευασμένου από ημιπολύτιμες πέτρες όπως ο νεφρίτης κι ο χαλαζίας.

Η χρήση του αρχικά από την κινέζικη παραδοσιακή ιατρική που εφαρμόζεται ακόμα και σήμερα, ήταν να ανακουφίζει πόνους που οφείλονταν σε διάφορες φλεγμονές, με την λογική κυριολεκτικά του “ξυσίματος και αφαίρεσης” του προβλήματος.

Αυτή η αντίληψη στηρίζεται στον θεμέλιο λίθο της κινέζικης ιατρικής, το Qi ή Chi (τσι) , δηλαδή την ενέργεια που ρέει μέσα στο σώμα μας. Όταν η ενέργεια δεν ρέει ελεύθερα υπάρχει ο κίνδυνος να εκδηλωθούν φλεγμονές, πολύ συνηθισμένη αιτία χρόνιων πόνων. Με το τρίψιμο ή ξύσιμο της επιδερμίδας, υποστηρίζει η κινέζικη πρακτική, κινητοποιείται η ενέργεια, περιορίζεται η φλεγμονή και υποβοηθείται η ίαση.

Από την ανακούφιση πόνων στην αισθητική

Από το σώμα και την ανακούφιση των πόνων, ήταν θέμα χρόνου μέχρι το Gua Sha να επεκταθεί και τον χώρο της αισθητικής. Εδώ η μεγάλη του επιτυχία βρίσκεται στην κινητοποίηση του λεμφικού συστήματος, αυτού του υπερδραστήριου, περίπλοκου συστήματος αποβολής τοξινών από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ειδικά στο πρόσωπο, το Gua Sha είναι πολύ ευεργετικό στην αποβολή τοξινών για τον απλό λόγο ότι οι μύες του προσώπου δεν κινούνται ιδιαίτερα. Με την εφαρμογή του Gua Sha στο πρόσωπο, κινητοποιείται η λέμφος και το αποτέλεσμα είναι η ορατή σύσφιγξη του δέρματος, η λάμψη και η ανακούφιση στα πρηξίματα και στους μαύρους κύκλους των ματιών, οφέλη της καλής κυκλοφορίας.

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και η μέθοδος εντελώς μη επεμβατική συγκριτικά με όλες τις άλλες μεθόδους που εφαρμόζονται. Ούτε νυστέρια, ούτε ναρκώσεις, ούτε ανάγκη για περίοδο ανάρρωσης κλεισμένη στο σπίτι, αλλά ένα μασάζ που ηρεμεί και χαλαρώνει το πρόσωπο και το σύνολο του οργανισμού.

Gua Sha και στο σώμα

Η ίδια λογική της κινητοποίησης της λέμφου είναι και το μυστικό της επιτυχίας του Gua Sha σε ένα από τα συχνότερα προβλήματα των γυναικών: την κυτταρίτιδα, που δεν είναι άλλο από την αποθήκευση λίπους στον συνδετικό ιστό που βρίσκεται από το δέρμα μας.

Με την βελτίωση της μικρο-κυκλοφορίας από την εφαρμογή του gua sha στα προβληματικά μέρη (γλουτοί, κοιλιά, χέρια), σε συνδυασμό με τον βελονισμό σε καίρια σημεία, καταπολεμάται η κατακράτηση των υγρών από τον οργανισμό, αποβάλλονται οι τοξίνες και ενισχύεται η λειτουργία του λεμφικού και ανοσοποιητικού συστήματος.

Η βελτίωση της εικόνας του δέρματος είναι εμφανής, ενώ ιδιαίτερα ευχάριστη είναι η αίσθηση ελαφρότητας και ζωντάνιας που έχει ο θεραπευόμενος στα πόδια μόλις περπατήσει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.