WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«Χρυσό γάλα»: Οι ευεργετικές του ιδιότητες και πώς να το φτιάξετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Φεβρουαρίου 2022

«Χρυσό γάλα»: Οι ευεργετικές του ιδιότητες και πώς να το φτιάξετε
Το Golden milk - επίσης γνωστό ως γάλα με κουρκουμά - είναι ένα ινδικό ρόφημα που έχει κερδίσει δημοτικότητα στους δυτικούς πολιτισμούς.

Αυτό το έντονο κίτρινο ρόφημα παρασκευάζεται παραδοσιακά με γάλα, κουρκουμά και άλλα μπαχαρικά, όπως κανέλα και τζίντζερ. Ενώ τα οφέλη του είναι πολλαπλά. Γι αυτό και παρακάτω θα δούμε μερικά αυτά αλλά και μια συνταγή για να το φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι.

Περιέχει αντιοξειδωτικά

Το βασικό συστατικό του χρυσού γάλακτος είναι ο κουρκουμάς, ένα κίτρινο μπαχαρικό δημοφιλές στην ασιατική κουζίνα, το οποίο δίνει το κίτρινο χρώμα στο ρόφημα.

Η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, έχει χρησιμοποιηθεί στην ιατρική της Αγιουρβέδα εδώ και αιώνες λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών της ιδιοτήτων. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που καταπολεμούν τη βλάβη των κυττάρων, προστατεύοντας το σώμα σας από το οξειδωτικό στρες και μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου ασθενειών και λοιμώξερων.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής

Τα συστατικά του χρυσού γάλακτος έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η χρόνια φλεγμονή θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο σε χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, του μεταβολικού συνδρόμου, του Αλτσχάιμερ και των καρδιακών παθήσεων.

Η έρευνα δείχνει ότι το τζίντζερ, η κανέλα και η κουρκουμίνη - το ενεργό συστατικό του κουρκουμά - έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μελέτες υποδεικνύουν ακόμη ότι οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της κουρκουμίνης είναι συγκρίσιμες με αυτές ορισμένων φαρμάκων.

Μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου

Μελέτες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του νευροτροφικού (BDNF). Το BDNF είναι μια ένωση που βοηθά τον εγκέφαλο να σχηματίσει νέες συνδέσεις και προάγει την ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων

Από την άλλη μεριά χαμηλά επίπεδα BDNF μπορεί να συνδέονται με εγκεφαλικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση

Φαίνεται ότι ο κουρκουμάς - πιο συγκεκριμένα η δραστική του ένωση κουρκουμίνη - μπορεί να τονώσει τη διάθεση και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να συνδέεται με χαμηλά επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα. Και καθώς η κουρκουμίνη φαίνεται να ενισχύει τα επίπεδα του BDNF, μπορεί να έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Παρόλα αυτά χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να εξαχθούν ισχυρά συμπεράσματα.

Μπορεί να προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Είναι ενδιαφέρον ότι η κανέλα , το τζίντζερ και ο κουρκουμάς - τα βασικά συστατικά του χρυσού γάλακτος - έχουν όλα συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση 10 μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 120 mg κανέλας την ημέρα μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και «κακής» LDL, ενώ αυξάνουν τα επίπεδα της HDL (καλής χοληστερόλης).

Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα συστατικά του χρυσού γάλακτος, ιδιαίτερα το τζίντζερ και η κανέλα, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Για παράδειγμα, 1-6 γραμμάρια κανέλας την ημέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας έως και 29%.

Ομοίως, η τακτική προσθήκη μικρών ποσοτήτων τζίντζερ στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα έως και 12%.

Μπορεί να βελτιώσει την πέψη

Η χρόνια δυσπεψία χαρακτηρίζεται από πόνο και δυσφορία στο πάνω μέρος του στομάχου. Η καθυστερημένη κένωση του στομάχου είναι πιθανή αιτία δυσπεψίας. Το τζίντζερ, ένα από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στο χρυσό γάλα, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από αυτή την πάθηση επιταχύνοντας την κένωση του στομάχου σε άτομα που πάσχουν από δυσπεψία.

Τέλος, μελέτες δείχνουν ότι ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της σωστής πέψης και στην πρόληψη των εξάρσεων σε άτομα με ελκώδη κολίτιδα, μια φλεγμονώδη πεπτική διαταραχή που οδηγεί σε έλκη στο έντερο.

Συμβάλλει σε πιο δυνατά οστά

Τόσο το αγελαδινό όσο και το εμπλουτισμένο φυτικό γάλα είναι πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D — δύο θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την οικοδόμηση και τη διατήρηση γερών οστών.

Εάν η διατροφή σας είναι πολύ χαμηλή σε ασβέστιο, το σώμα σας αρχίζει να αφαιρεί ασβέστιο από τα οστά σας για να διατηρήσει τα φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό κάνει τα οστά αδύναμα και εύθραυστα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ασθένειες των οστών, όπως η οστεοπενία και η οστεοπόρωση.

Η βιταμίνη D συμβάλλει σε ισχυρότερα οστά βελτιώνοντας την ικανότητα του εντέρου σας να απορροφά το ασβέστιο από τη διατροφή σας. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα σας μπορεί να οδηγήσουν σε αδύναμα και εύθραυστα οστά, ακόμα κι αν η διατροφή σας είναι πλούσια σε ασβέστιο.

Αν και το αγελαδινό γάλα περιέχει φυσικά ασβέστιο και συχνά είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D, δεν είναι όλα τα φυτικά γάλατα πλούσια σε αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά.

Εάν προτιμάτε να φτιάξετε το χρυσό γάλα χρησιμοποιώντας γάλα φυτικής προέλευσης, επιλέξτε ένα που να είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο και βιταμίνη D για περισσότερα οφέλη.

Πώς να φτιάξετε το χρυσό γάλα

Το χρυσό γάλα φτιάχνεται εύκολα στο σπίτι. Για ένα περίπου ένα φλιτζάνι, απλώς ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή

Υλικά

1/2 φλιτζάνι (120 ml) γάλα της επιλογής σας

1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά

1 μικρό κομμάτι τριμμένο φρέσκο ​​τζίντζερ ή 1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη

1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη

1 πρέζα αλεσμένο μαύρο πιπέρι

1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή σιρόπι σφενδάμου (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Για να φτιάξετε το χρυσό γάλα, απλά ανακατέψτε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για περίπου 10 λεπτά. Σουρώνετε το ρόφημα μέσα από ένα λεπτό σουρωτήρι σε κούπες και ρίχνετε από πάνω μια πρέζα κανέλα.

Το χρυσό γάλα μπορεί επίσης να παρασκευαστεί εκ των προτέρων και να αποθηκευτεί στο ψυγείο σας για έως και πέντε ημέρες. Απλώς ξαναζεστάνετε το πριν το πιείτε.