WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αιδοιοπλαστική: Όλες οι ερωτήσεις που θα ήθελες να κάνεις σε έναν πλαστικό χειρουργό


25 Μαρτίου 2022

Αιδοιοπλαστική: Όλες οι ερωτήσεις που θα ήθελες να κάνεις σε έναν πλαστικό χειρουργό
pexels
Ο πλαστικός χειρουργός Δημήτριος Αντωνόπουλος MD, PhD μας απαντά σε όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για την αιδοιοπλαστική.

*Tης Έλενας Μπουζαλά (@elenabouz)

Πώς γίνεται, ποια είναι η αποκατάσταση, πότε πρέπει να την κάνουμε, η ψυχολογία και η σεξουαλική διάθεση μετά την αιδοιοπλαστική.

Τι είναι και πώς γίνεται η αιδοιοπλαστική;

Η αιδοιοπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση ανάπλασης των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Στοχεύει στην επιδιόρθωση των εκ γενετής ανωμαλιών και δυσμορφιών των έξω γεννητικών οργάνων ώστε να βελτιωθεί η αισθητική εικόνα της περιοχής αλλά και να αντιμετωπιστούν τυχόν υπερτροφίες ή δυσμορφίες που προκαλούν δυσκολίες στην ούρηση, έμμηνο ρήση αλλά και στην συνουσία.

Είναι μια χειρουργική επέμβαση που γίνεται είτε με τοπική αναισθησία είτε με μέθη διάρκειας μίας ώρας περίπου και δεν απαιτείται διανυκτέρευση στην κλινική. Η διαδικασία είναι η ακόλουθη: γίνονται μικρές τομές και αφαιρείται η περίσσεια του ιστού των μικρών χειλέων δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή της κλειτορίδας. Έπειτα ο πλαστικός χειρουργός συγκλίνει τα χείλη με απορροφήσιμα ράμματα. Αν υπάρχουν περιττές αναδιπλώσεις (ψευδοχείλη)ανάμεσα στα έξω και έσω χείλη αφαιρούνται και γίνεται επενασυρραφή. Σε περίπτωση που χρειάζεται αύξηση έξω χειλέων μπορεί να γίνει μεταφορά λίπους για να δώσουμε τον επιθυμητό όγκο.

Jenny.Gr
Δημήτριος Αντωνόπουλος MD, PhD Πλαστικός Χειρουργός

Ποιοι είναι οι λόγοι που την κάνει μια γυναίκα;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι ώστε μια γυναίκα να μπει στην διαδικασία της αιδοιοπλαστικής. Μπορεί να είναι μια εκ γενετής ασυμμετρία ή δυσμορφία των χειλέων, είτε χαλάρωση λόγω τοκετών ακόμα και η ανάγκη της για ανανέωση. Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την επανορθωτική αιδοιοπλαστική που γίνεται ως αποκατάσταση μετά από χειρουργεία καρκίνου έξω γεννητικών οργάνων.

Τι επιτυγχάνεται με την επέμβαση;

Η επέμβαση επιτυγχάνει την σμίκρυνση ή/και την διόρθωση της ασυμμετρίας στα μεγάλα χείλη του αιδοίου, την σμίκρυνση ή/και τη διόρθωση στα υπερτροφικά μικρά χείλη του αιδοίου, την αύξηση των χειλαίων του αιδοίου με λιπομεταφορά αλλά και την διόρθωση τυχόν ουλών για βελτίωση της αισθητικής εικόνας. Μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες επεμβάσεις αισθητικού τύπου.

Είναι μόνο μια επέμβαση αισθητικής ή γίνεται και για λόγους υγείας;

Δεν αποτελεί μόνο αισθητική επέμβαση αλλά επιλέγεται και ως αποκατάσταση μετά από καρκίνο των έξω γεννητικών οργάνων.

Αλλάζει η ψυχολογία των γυναικών;

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει στη ψυχολογία της γυναίκας η απόφαση της να προβεί σε αιδιοπλαστική. Είτε γίνεται για αισθητικούς λόγους είτε έχει επανορθωτικό χαρακτήρα η ψυχολογία της γυναίκας αλλάζει σε κάθε περίπτωση.

Αλλάζει η σεξουαλική διάθεση;

Αυτού του είδους η επέμβαση αλλάζει ριζικά την σεξουαλική διάθεση της γυναίκας καθώς βελτιώνεται η αυτοπεποίθηση και κατ’ επέκταση η σεξουαλική της ζωή. Έχει παρατηρηθεί ότι αλλάζει η αισθητικότητα στην περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων κατά την σεξουαλική επαφή.

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία να την κάνεις;

Ιδανική ηλικία για να προβεί μια γυναίκα σε αιδοιοπλαστική δεν υπάρχει παρά μόνο όταν η ίδια νιώσει πως θα τη βοηθήσει αν βελτιωθεί η αισθητική και λειτουργική εικόνα της περιοχής. Σαφώς δεν γίνεται σε μικρές ηλικίες παρά μόνο μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης.

Είναι επίπονη διαδικασία;

Δεν είναι ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία καθώς γίνεται με τοπική αναισθησία ή μέθη. Υπάρχει μια μικρή ενόχληση κατά την αποθεραπεία, η οποία είναι ελεγχόμενη και περιορίζεται με λήψη αναλγητικών.

Ποια είναι η αποκατάσταση που ακολουθεί;

Την πρώτη εβδομάδα είναι πιθανό να υπάρχει ήπιος μετεγχειρητικός πόνος, ο οποίος αντιμετωπίζεται πλήρως με αναλγητικά φάρμακα, ενόχληση που χαρακτηρίζεται από τσούξιμο ή κνησμό. Το οίδημα από την επέμβαση υποχωρεί σταδιακά κατά τη πρώτη εβδομάδα. Η σεξουαλική επαφή επιτρέπεται αφού επέλθει η πλήρης επούλωση του τραύματος.

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Δεν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές από ένα τέτοιου είδους χειρουργείο. Ενδεχομένως, θα μπορούσε να αναφερθεί η επιμόλυνση του τραύματος από την ουρογεννητική και πρωκτική χώρα, κάποιου είδους αιμάτωμα ή και παράταση του οιδήματος που με την σωστή αποθεραπεία (σωστή υγιεινή και καθαρισμός) αποφεύγονται. Αλλά και στην περίπτωση εμφάνισης τους αντιμετωπίζονται με ήπια αντιβιοτική θεραπεία.

Πρέπει μια γυναίκα να έχει γεννήσει πρώτα ή δεν επηρεάζει;

Η αιδοιοπλαστική δεν είναι μια επέμβαση που εξαρτάται από το αν η γυναίκα έχει γεννήσει καθώς δεν αποτελεί προϋπόθεση αλλά ούτε και περιορισμό για αυτό το χειρουργείο.

Είναι μια ακριβή επέμβαση;

Δεν είναι μία επέμβαση απαγορευτική οικονομικά αλλά αρκετά προσιτή για την ενδιαφερόμενη καθώς θα εξασφαλίσει όχι μόνο ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα της αλλά και ένα αισθητικό αποτέλεσμα δια βίου.

Δημήτριος Αντωνόπουλος MD, PhD
Πλαστικός Χειρουργός
Ιατρείο Αθήνα: Γαρυττού 19 Χαλάνδρι, Τ.Κ 15232 τηλ 2107777119
Ιατρείο Πάτρα: Ηρώων Πολυτεχνείου 92, Πάτρα Τ.Κ. 26442 τηλ 2610431785
Επιστημονικός Υπεύθυνος του ArtOfBeautyClinicΠάτρα
Συνεργάτης Νοσοκομείων Υγεία , Μητέρα και Metropolitan

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.