WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 τροφές που περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Απριλίου 2022

7 τροφές που περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι
Όταν σκέφτεστε τη βιταμίνη C, αναπόφευκτα σκέφτεστε τα πορτοκάλια. Τι θα γινόταν, όμως, αν σας λέγαμε ότι υπάρχουν και καλύτερες επιλογές;

Είναι αλήθεια. Ενώ τα πορτοκάλια έχουν 70 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C ανά μέτριο φρούτο (η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για μια ενήλικη γυναίκα είναι 75 χιλιοστόγραμμα), υπάρχουν κάποια φρούτα και λαχανικά που περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C ανά μερίδα.

Και εάν αναρωτιέστε γιατί γίνεται τόσο λόγος για τη συγκεκριμένη βιταμίνη αρκεί μόνο να γνωρίζετε πως αυτό το θρεπτικό συστατικό βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες, υποστηρίζει την επούλωση πληγών και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από φυτικές τροφές.

Οι τροφές που έχουν περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι

Φράουλες

Αυτά τα κόκκινα φρούτα περιέχουν 85 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C ανά φλιτζάνι, μαζί με μια καλή ποσότητα μαγγανίου, που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου.

Ανανάς

Ο φρέσκος, τροπικός, ζουμερός ανανάς περιέχει 79 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C ανά φλιτζάνι. Και σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα φρούτα, περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες του ενζύμου βρωμελίνη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πέψη των πρωτεϊνών.

Μάνγκο

Τα γλυκά, χυμώδη μάνγκο περιέχουν 122 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C ανά φρούτο. Είναι επίσης μια ισχυρή πηγή ζεαξανθάνης, ενός αντιοξειδωτικού που βοηθά να διατηρείτε τα μάτια σας υγιή, φιλτράροντας τις επιβλαβείς ακτίνες του μπλε φωτός που συμβάλλουν στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Αν χρειαζόσασταν ακόμη έναν λόγο για να αγαπήσετε τα λαχανάκια Βρυξελλών, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως ένα φλιτζάνι περιέχει 75 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C, μαζί με θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Ακτινίδια

Μόνο δύο από αυτά τα φρούτα περιέχουν 128 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C. Επίσης τα ακτινίδια μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα και να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου, πιθανότατα λόγω των υψηλών επιπέδων σεροτονίνης, μιας ορμόνης που παίζει ρόλο στην έναρξη του ύπνου.

Πιπεριές

Όλες οι πιπεριές -πράσινες, κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί- περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι, που κυμαίνεται από 95 χιλιοστόγραμμα στην πράσινη έως 341 χιλιοστόγραμμα στην κίτρινη.

Παπάγια

Όπως το μάνγκο και ο ανανάς, έτσι και η παπάγια περιέχει αρκετή βιταμίνη C, 95 χιλιοστόγραμμα ανά φρούτο. Περιέχει επίσης τα ένζυμα παπαΐνη και χυμοπαπαϊνη, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή.

Μπρόκολο

Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένες μπουκίτσες μπρόκολου έχει περίπου 81 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C, μαζί με βιταμίνη Κ, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των οστών και τη σωστή πήξη του αίματος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.