Το σημερινό άρθρο θα καλύψει σημαντικά θρεπτικά συστατικά που πρέπει να λάβετε υπόψη μαζί με τις σκέψεις μου για τις καλύτερες τροφές για τον υποθυρεοειδισμό και τις τροφές που πρέπει να αποφύγετε. Υπάρχει τόσο πολλή παραπληροφόρηση εκεί έξω, οπότε ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.
Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός;
Έχετε υποθυρεοειδισμό; Εάν ναι τότε δεν είστε οι μόνοι: ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός εκτιμάται ότι εμφανίζεται μεταξύ 3-15% του γενικού πληθυσμού και είναι πιο συχνός σε γυναίκες, σε όσες είναι μεγαλύτερης ηλικίας ή σε άτομα με χαμηλά επίπεδα ιωδίου.
Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας σας δεν παράγει αρκετή αρκετή ορμόνη (θυροξίνη).
Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να είναι πλήρης, δηλαδή ο θυρεοειδής αδένας έχει απωλέσει το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργίας του και δεν παράγει καθόλου ορμόνη, ή μπορεί ο θυρεοειδής να υπολειτουργεί με κάποιες ποσότητες ορμόνης οι οποίες παράγονται ακόμη. Η τελευταία περίπτωση ονομάζεται υποκλινικός υποθυρεοειδισμός.
Σημάδια υποθυρεοειδισμού
Είναι σημαντικό να προσέχετε πώς νιώθετε και τι σημάδια σας δίνει το σώμα σας. Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημεία και συμπτώματα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας:
- Δυσανεξία στο κρύο
- Κούραση
- Αλλαγές διάθεσης (λήθη, κατάθλιψη και ευερεθιστότητα)
- Απώλεια μαλλιών
- Χαμηλή λίμπιντο
- Ανεξήγητη αύξηση βάρους
- Δυσκοιλιότητα
Η καλύτερη διατροφή για τον υποθυρεοειδισμό
Παρά τα όσα θα διαβάσετε το διαδίκτυο, δεν υπάρχει επιστημονική βιβλιογραφία που να μελετά οποιοδήποτε διατροφικό πρότυπο για τον υποθυρεοειδισμό. Κι όμως έτσι είναι. Άρα όλα όσα διαβάζετε σχετικά με το ότι πρέπει να ακολουθήστε μια κετογονική δίαιτα ή μια διατροφή vegan ή μια διατροφή χωρίς γλουτένη, είναι απλά η γνώμη κάποιου...
Φυσικά, το ότι τα στοιχεία δεν μας δίνουν την «τέλεια» διατροφή για τον υποθυρεοειδισμό, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθήσετε να θρέψετε το σώμα σας. Εξάλλου έχουμε μια εικόνα για συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και τρόφιμα που μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα για κάποιον με χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς.
Επιπλέον, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και για δυσκοιλιότητα, επομένως σίγουρα θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα παραπάνω με τη βοήθεια της διατροφής. Η συμβουλή μου; Καταναλώστε περισσότερες φυτικές τροφές. Η φυτική διατροφή είναι ένα υγιεινό διατροφικό μοτίβο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, σε ολόκληρα φυτικά τρόφιμα και βασίζεται σε ένα από τα καλύτερα μελετημένα διατροφικά πρότυπα που υπάρχουν: τη μεσογειακή διατροφή.
Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, θα υποστηρίξει την υγιή κίνηση του εντέρου, βοηθώντας σας να ελαχιστοποιήσετε τη δυσκοιλιότητα.
Επιπλέον αυτές οι ίδιες φυτικές τροφές προσφέρουν στον οργανισμό βιταμίνες, μέταλλα και αντιφλεγμονώδη φυτοχημικά, βοηθώνατς στην υποστήριξη της συνολικής υγείας. Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφίμων θα σας βοηθήσει επίσης να μειώσετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, παρέχοντας παράλληλα μονοακόρεστα λιπαρά (όπως αβοκάντο, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί και σπόροί) τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς.
Συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να προσέχετε όταν έχετε υποθυρεοειδισμό
Ιώδιο
Το ιώδιο είναι σημαντικό για την παραγωγή της θυρεοειδικής ορμόνης και βρίσκεται συνήθως στα θαλασσινά, στα φύκια καθώς και στα γαλακτοκομικά. Η περιεκτικότητα όμως των φυτικών τροφών σε ιώδιο είναι γενικά χαμηλή έως ανύπαρκτη και εξαρτάται από τα επίπεδα ιωδίου του εδάφους, τα οποία φυσικά είναι μειωμένα όταν το έδαφος είναι μακριά από τη θάλασσα.
Η έλλειψη ιωδίου είναι η κύρια αιτία προβλημάτων του θυρεοειδούς. Γι' αυτό και το 1949 ο Καναδάς συνέστησε την ιωδίωση του αλατιού. Όμως ενώ χρειαζόμαστε 150 mcg ιωδίου την ημέρα, ωστόσο αν έχετε πρόβλημα με τον θυρεοειδή σας, δεν συνιστάται να παίρνετε συμπλήρωμα, γιατί η υπερβολική ποσότητα ιωδίου είναι επίσης επιβλαβής.
Η περιεκτικότητα σε ιώδιο των φυκιών μπορεί να ποικίλλει ευρέως (από χαμηλή έως εξαιρετικά υψηλή), επομένως δεν θεωρείται επίσης κατάλληλη επιλογή. Αντ 'αυτού, μπορείτε να τρώτε λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία τείνουν να είναι πλούσια σε αλάτι, και να επιλέγετε υγιεινά σπιτικά μαγειρεμένα γεύματα καρυκευμένα με ιωδιούχο αλάτι, για να πάρετε την ποσότητα ιωδίου που χρειάζεστε.
Σελήνιο
Το σελήνιο είναι ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο που βοηθά στην καταπολέμηση της οξειδωτικής βλάβης στο σώμα. Για το λόγο αυτό, πιστεύεται ότι το σελήνιο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του θυρεοειδούς από περαιτέρω αυτοάνοσες βλάβες. Όμως οι κλινικές δοκιμές είχαν ανάμεικτα αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό –και το γεγονός ότι η περίσσεια σεληνίου είναι επικίνδυνη– δεν συνιστάται η λήψη συμπληρωμάτων. Όμως η λήψη επαρκούς ποσότητας σεληνίου μπορεί να γίνει από τη διατροφή και η καλύτερη πηγή είναι τα καρυδιά Βραζιλίας.
Βιταμίνη Β12
Τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης Β12 έχουν συσχετιστεί με αυξημένη νόσο του υποθυρεοειδούς σε κλινικές δοκιμές. Όσοι ακολουθούν μια vegan διατροφή, καθώς και όσοι είναι άνω των 50 ετών, πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα καθημερινό συμπλήρωμα Β12 είναι χρήσιμο για τη διατήρηση των αποθεμάτων αυτής της θρεπτικής ουσίας. Χρειαζόμαστε 2,4 mcg την ημέρα, αλλά τα περισσότερα συμπληρώματα προσφέρουν περισσότερη ποσότητα. Εάν μπορείτε να βρείτε ένα συμπλήρωμα με 50mcg ή 500mcg, θα ήταν εξαιρετικό – αλλά το πιο συνηθισμένο είναι τα 1000mcg και δεν είναι επιβλαβές.
Πρέπει να αποφεύγετε τη γλουτένη;
Ως γενική σύσταση, αυτή η συμβουλή είναι 99,9% χωρίς επιστημονικά στοιχεία. Προέρχεται από το γεγονός ότι ως αυτοάνοση πάθηση, η θυρεοειδίτιδα Hashimoto μπορεί να επικαλύπτεται με την κοιλιοκάκη. Εάν όμως πιστεύετε ότι η γλουτένη χειροτερεύει τα πράγματα (σκεφτείτε: προβλήματα με το έντερο, πόνο στις αρθρώσεις, δύσκολο να διαχειριστείτε τα επίπεδα του θυρεοειδούς) ζητήστε από τον γιατρό σας να κάνει εξετάσεις για κοιλιοκάκη.
Για τους υπόλοιπους; Τα στοιχεία απλά δεν δικαιολογούν την απομάκρυνση της γλουτένης. Μπόρεσα να βρω μόνο 1 πιλοτική δοκιμή 34 γυναικών που υποδηλώνει κάποιο όφελος. Και κατάφερα να βρω μια άλλη μελέτη που είχε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης της Hashimoto σε μια ομάδα με ευαισθησία στο σιτάρι, αλλά και πάλι, αυτό δεν μπορεί πραγματικά να εφαρμοστεί στο ευρύ κοινό.
Σίγουρα θα αμφισβητήσω την ιδέα ότι η γλουτένη είναι κακή για τον θυρεοειδή, αλλά θα αναγνωρίσω επίσης ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί. Εάν για εσάς, το να μην τρώτε γλουτένη σας κάνει να νιώθετε καλά, αυτό είναι εντάξει, εφόσον έχετε διασφαλίσει ότι λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, τα οποία μπορεί να είναι χαμηλά όταν δεν υπάρχει η γλουτένη στη διατροφή σας.
Υπάρχουν πολλές απόψεις στο διαδίκτυο σχετικά με την καλύτερη διατροφή για τον υποθυρεοειδισμό, αλλά οι περισσότερες από αυτές έχουν ελάχιστη ή καθόλου βάση σε πραγματικά επιστημονικά στοιχεία. Αυτό το άρθρο είναι τόσο μεγάλο που δεν είχαμε καν την ευκαιρία να μιλήσουμε για τα συμπληρώματα ή τον αναδυόμενο ρόλο του μικροβιώματος στη νόσο του θυρεοειδούς. Επομένως, να είστε προσεκτικοί όταν ψάχνετε στο διαδίκτυο και να ακούτε το σώμα σας.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.