WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι μπορεί να αποκαλύψει η μύτη μας για την υγεία μας;


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Απριλίου 2022

Τι μπορεί να αποκαλύψει η μύτη μας για την υγεία μας;
pexels
Συχνά θεωρούμε δεδομένη τη μυρωδιά, αλλά η μύτη μας μπορεί να μας ειδοποιήσει για πολλά πράγματα.

Στην πραγματικότητα, η ικανότητά μας να μυρίζουμε, ή η έλλειψή της, ή άλλες ρινικές αισθήσεις μπορεί ακόμη και να προβλέψουν μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Παρακάτω θα δούμε τι μπορεί να μας αποκαλύψει η μύτη μας για την υγεία μας

Εάν μυρίζετε αμμωνία θα μπορούσε να σημαίνει δυσλειτουργία των νεφρών

Μία από τις σημαντικότερες εργασίες των νεφρών είναι να φιλτράρουν τις τοξίνες από το αίμα που εκκρίνονται με τη μορφή ούρων. Εάν όμως οι νεφροί δεν λειτουργούν καλά, μπορεί να σχηματιστούν τοξίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν μυρωδιά παρόμοια με αμμωνία ή μεταλλική γεύση στο στόμα.

Οι συχνές ρινορραγίες μπορεί να υποδηλώνουν προβλήματα καρδιάς

Οι ρινορραγίες μπορεί να είναι συχνές, αλλά συνήθως είναι σύντομες και ακίνδυνες. Ωστόσο, θα μπορούσαν να είναι σημάδι κάποιων σοβαρών παθήσεων της καρδιάς, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Αν έχετε συχνές ρινορραγίες, ίσως θελήσετε να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Όταν δεν μυρίζετε καλά, μπορεί να είναι σημάδι της νόσου του Αλτσχάιμερ

Έχοντας μια κακή αίσθηση οσμής θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τα αρχικά στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια μελέτη του Harvard University. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες με αυξημένα επίπεδα αμυλοειδών βήτα πρωτεϊνών που βρίσκονται στους εγκεφάλους των ασθενών με Αλτσχάιμερ, είχαν τα χειρότερα αποτελέσματα στη δοκιμασία προσδιορισμού μυρωδιάς.

Η κρύα μύτη θα μπορούσε να είναι ένδειξη χρόνιου άγχους

Η θερμοκρασία της μύτης συνδέεται, εκτός από τον καιρό, και με τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Nottingham, υποδηλώνει ότι η πολύ κρύα μύτη θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι έχετε υπερβολικό άγχος και ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται σταθερή και επαρκή παροχή αίματος, για να διατηρηθεί η σωστά η λειτουργία του.

Η συχνή ρινίτιδα μπορεί να σημαίνει ότι έχετε αλλεργία

Οι αλλεργίες είναι μια κοινή αιτία της ρινικής καταρροής. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να προκαλέσουν αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να εμφανίσετε συμπτώματα όπως τα υγρά μάτια, το φτέρνισμα και η ενοχλητική ρινική καταρροή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.