WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ασκήσεις μνήμης: Μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν;


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Απριλίου 2022

Ασκήσεις μνήμης: Μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν;
Αν αναζητήστε διαδικτυακά  την πρόταση "ασκήσεις μνήμης", θα βρείτε προτάσεις για τα πάντα, από το sudoku μέχρι το σκάκι. Θα βρείτε επίσης ειδικά προγράμματα εκγύμνασης του εγκεφάλου ή εφαρμογές που υπόσχονται να ενισχύσουν τη μνήμη, την προσοχή και πολλά άλλα, ανεξάρτητα από την ηλικία σας.

Αλλά οι ασκήσεις μνήμης ή η εκπαίδευση του εγκεφάλου λειτουργούν πραγματικά; Η απάντηση δεν είναι άσπρο ή μαύρο, δεν είναι ναι ή όχι. Το να εξασκείτε τη μνήμη σας μπορεί να είναι χρήσιμο ως μέρος του γενικού συνόλου των πραγμάτων που κάνετε καθώς μεγαλώνετε, μαζί με τη σωματική άσκηση, την καλή διατροφή, το καλό πρόγραμμα ύπνου και γενικά τη διατήρηση της δραστηριότητας, γνωστικής ή διανοητικής. Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε την υγεία σας και η άσκηση του εγκεφάλου μπορεί να είναι μέρος αυτού.

Τούτου λεχθέντος, πολλές εφαρμογές υπόσχονται ότι αν κάνετε τις ασκήσεις τους έστω και για λίγα λεπτά την ημέρα, «θα αποτρέψει την άνοια». Όμως η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη.

Πριν λοιπόν τρέξετε να ξεκινήσετε τις ασκήσεις μνήμης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να δείχνει ότι αυτές οι ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν στην καθημερινότητά σας.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως η εκπαίδευση του εγκεφάλου λειτουργεί για μερικούς ανθρώπους και όχι για όλους. Επίσης, υπάρχει περιορισμένη κατανόηση του μηχανισμού γιατί οι ασκήσεις μνήμης δουλεύουν για κάποιους και όχι για άλλους;

Ωστόσο υπάρχουν συσσωρευμένες ενδείξεις ότι ορισμένα παιχνίδια μνήμης μπορεί να είναι ωφέλιμα. Γι αυτό και δεν είναι κακό να δοκιμάσετε να τα παίξετε. Αλλά, κανένα τεστ ή παιχνίδι δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι δεν θα πάθετε άνοια. Η επιστήμη δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.

Μάλιστα αντί να χρησιμοποιείτε προγράμματα εξάσκησης του εγκεφάλου, ίσως είναι καλύτερο να κάνετε πράγματα που γενικά σας κάνουν να μαθαίνετε και να συμμετέχετε σε αυτά στην καθημερινότητά σας. Όπως είναι η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου ή μιας ξένης γλώσσας ή η ενασχόληση με δημιουργικές καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Συνεχίστε να προκαλείτε τον εαυτό σας και να τον αλλάζετε συχνά. Μην παραμένετε στα ίδια πράγματα και μην κάνετε τα ίδια sudoku ή σταυρόλεξα ξανά και ξανά. Για παράδειγμα όταν γυμνάζεστε δεν κάνετε εφόρου ζωής τις ίδιες ασκήσεις, το ίδιο ισχύει και για τον εγκέφαλό σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.