WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι καλύτερες συμβουλές για να έχετε γερή καρδιά


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Σεπτεμβρίου 2018

18096143_114774059085329_1612554044037922816_n.jpg

Η καρδιά είναι ένα συναρπαστικό όργανο. Έχει το μέγεθος της παλάμης μας, αλλά χωρίς αυτή δεν θα ζούσαμε. Η καρδιά αποτελείται από μία κεντρική αντλία που εργάζεται σκληρά και δυναμικά και διοχετεύει το αίμα σε όλα τα μέρη του σώματος, σε κάθε κύτταρο, μυ, οστό και όργανο.

Στη διάρκεια της ζωής μας η καρδιά χτυπάει περίπου μία φορά το δευτερόλεπτο και αρκετά πιο συχνά, όταν εκτελούμε σωματικές δραστηριότητες. Ζυγίζει περίπου μισό κιλό, αλλά αντλεί 5 ή περισσότερα λίτρα αίμα το λεπτό. Το αίμα που αντλεί παρέχει σε κάθε κύτταρο το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Με απλά λόγια η αξία της διατήρησης της καρδιακής υγείας σε καλή κατάσταση είναι ζωτικής σημασίας. Γι αυτό παρακάτω θα δείτε μερικές συμβουλές για να έχετε υγιή καρδιά.

1. Διαχειρισθείτε τα επίπεδα χοληστερόλης. Η χοληστερόλη είναι μια στερόλη, ένα μόριο λιπιδίου που συντίθεται από όλα τα ζωικά κύτταρα για να διατηρεί την ακεραιότητα και τη ρευστότητα της κυτταρικής μεμβράνης. Η χοληστερίνη είναι καλή και κακή. Όταν υπάρχει σε μέτρια επίπεδα, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη διατήρηση της κυτταρικής δομής. Όμως αν τα επίπεδα της είναι υψηλά, διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Το ρίσκο αυξάνεται περισσότερο, εάν έχουμε μειωμένα επίπεδα HDL χοληστερόλης και αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης. Εφόσον οι τιμές της χοληστερόλης σας έχουν την τάση να ανεβαίνουν, πρέπει να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες. Οι αλλαγές στο καθημερινό διαιτολόγιο μπορεί να επιφέρουν μείωση της LDL χοληστερόλης που φτάνει το 20 με 30%.

Διαβάστε εδώ: Θυρεοειδής και διατροφή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

2. Κρατήστε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σταθερά. Ακριβώς όπως η χοληστερόλη, έτσι και η γλυκόζη είναι απαραίτητη σε μέτριες ποσότητες καθώς αποτελεί πηγή ενέργειας για τις λειτουργίες του σώματος. Εάν όμως έχετε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κινδυνεύετε να εμφανίσετε διαβήτη και είστε πιο επιρρεπείς στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Για να αποφευχθεί αυτό, το πρώτο βήμα είναι να καταναλώνετε τρόφιμα που δεν είναι πάρα πολύ πλούσια σε ζάχαρη. Επίσης όσες τροφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά. Τέλος είναι σημαντικό να ασκήστε τακτικά και να αποφεύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

3. Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος. Η παχυσαρκία είναι η αιτία πολλών νοσημάτων. Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και LDL χοληστερόλης, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση σε ένα παχύσαρκο άτομο συμβάλλουν σε υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η παχυσαρκία έχει επίσης συσχετιστεί με υπερτροφία της αριστερής κοιλίας ή με μια διευρυμένη αριστερή κοιλία της καρδιάς. Είναι επομένως σημαντικό να διατηρηθεί ένα υγιές σωματικό βάρος.

4. Διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η υπέρταση προκαλεί σωματική πίεση στους μυς της καρδιάς. Η χοληστερόλη, τα λίπη και άλλες ουσίες συσσωρεύονται στις αρτηρίες, με αποτέλεσμα την απώλεια της ελαστικότητάς τους και την ικανότητά τους να αντλούν αποτελεσματικά αίμα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η υπέρταση οδηγεί στην πάχυνση των μυών της καρδιάς. Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζεται η ικανότητα των καρδιακών μυών να χαλαρώσουν μεταξύ των χτύπων της καρδιά, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Διαβάστε εδώ: 4 τρόποι για να νικήσετε τις εποχιακές αλλεργίες

5. Να ασκήστε τακτικά. Δεν υπάρχει καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε  στην καρδιά σας, από το να ασκήστε 4 με 5 φορές την εβδομάδα.  Η σωματική άσκηση κρατά όλους τους μυς στο σώμα μας υγιείς, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών μυών. Το οξυγονωμένο αίμα αντλείται αποτελεσματικά σε όλα τα μέρη του σώματος, διατηρώντας το υγιές και ενεργό. Η άσκηση έχει αναφερθεί ότι βελτιώνει δραστικά τη συστολή και τη χαλάρωση των καρδιακών μυών.

6. Να τρέφεστε σωστά. Εκτός όμως από τη σωματική δραστηριότητα, για να έχετε υγιή καρδιάς πρέπει να ακολουθείτε και μια υγιεινή διατροφή. Η διατροφή παίζει κυρίαρχο ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων γιατί μπορεί να βελτιώσει πολλούς από τους παράγοντες κινδύνου, όπως τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης και γλυκόζης στο αίμα. Θωρακίζει την υγεία της καρδιάς και προφυλάσσει τα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών από την αρτηριοσκλήρυνση, με αποτέλεσμα το αίμα να κυκλοφορεί ομαλά, χωρίς να συναντά ανεπιθύμητα εμπόδια στο πέρασμά του.

7. Πείτε όχι στο κάπνισμα. Ο καπνός που εισπνέεται από τα τσιγάρα εισέρχεται στα κύτταρα του σώματός και βλάπτει τις αρτηρίες, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγειακών παθήσεων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.