WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο σιδηροπενικής αναιμίας


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Ιουλίου 2022

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο σιδηροπενικής αναιμίας
Η σιδηροπενική αναιμία είναι η πιο συχνή μορφή αναιμίας και υπολογίζεται ότι επηρεάζει το 30% του πληθυσμού.

Η σιδηροπενική αναιμία είναι μια σοβαρή ασθένεια που προκαλείται όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια σας δεν έχουν επαρκή σίδηρο. Ο σίδηρος είναι ένα συστατικό της ένωσης αιμοσφαιρίνης που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και είναι απαραίτητο για τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στα άλλα όργανα του σώματός σας. Όταν έχετε έλλειψη σιδήρου, τότε το οξυγονωμένο αίμα δεν φτάνει στους ιστούς και, ως αποτέλεσμα, μπορεί να εμφανίσετε σημάδια αναιμίας ή έλλειψης σιδήρου.

Τα άτομα με σιδηροπενική αναιμία συχνά νιώθουν κουρασμένα και λαχανιάζουν πολύ εύκολα. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί επίσης να προκαλέσει πρήξιμο της γλώσσας, ζάλη, πονοκεφάλους, μυρμήγκιασμα στα πόδια, γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό, κρύα χέρια ή πόδια, χλωμό δέρμα, αδυναμία και εύθραυστα νύχια .

Είναι σημαντικό να αναζητήσετε έγκαιρη θεραπεία για την αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου για να αποφύγετε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, όπως καθυστερημένη ανάπτυξη, καρδιαγγειακά προβλήματα ή προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο, όπως το κόκκινο κρέας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, και η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου συνήθως βοηθά στην αναιμία. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί ενδοφλέβια (IV) έγχυση σιδήρου ή μετάγγιση αίματος.

Τι σας θέτει σε κίνδυνο σιδηροπενικής αναιμίας

Εάν είστε γυναίκα, διατρέχετε υψηλό κίνδυνο να πάθετε σιδηροπενική αναιμία. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες περνούν από πολυάριθμες εσωτερικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της ζωής τους - κυρίως εγκυμοσύνη και περίοδοι - οι οποίες οδηγούν σε απώλεια αίματος.

Για παράδειγμα, γυναίκες ηλικίας 12 έως 49 ετών χάνουν αίμα κάθε μήνα μέσω της εμμήνου ρύσεως. Η χρήση αντισυλληπτικών ή η ύπαρξη ινομυωμάτων της μήτρας μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε απώλεια αίματος, δημιουργώντας κίνδυνο για αναιμία.

Επιπλέον, εάν δεν λαμβάνετε επαρκή σίδηρο στη διατροφή σας, μπορεί να είστε ευαίσθητοι στη σιδηροπενική αναιμία. Η μη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι άνθρωποι που δεν τρώνε κρέας όπως οι χορτοφάγοι μπορεί επίσης να διατρέχουν κίνδυνο εκτός εάν τρώνε φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.