WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι βασικοί λόγοι που νιώθετε φουσκωμένοι συνέχεια δεν σχετίζονται με τα τρόφιμα


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Αυγούστου 2022

Οι βασικοί λόγοι που νιώθετε φουσκωμένοι συνέχεια δεν σχετίζονται με τα τρόφιμα
Το φούσκωμα όχι μόνο δεν είναι διασκεδαστικό, αλλά είναι εξαντλητικό.

Τις περισσότερες φορές που νιώθετε φουσκωμένοι κατηγορείτε τα τρόφιμα. Όμως δεν φταίνε πάντα οι τροφές που τρώτε για το φούσκωμα που νιώθετε. Ο τρόπος με τον οποίο συμμετέχουμε στο φαγητό και το περιβάλλον στο οποίο η τροφή εισέρχεται στο σώμα είναι εξίσου σημαντικά- αν όχι πιο σημαντικά - από το φαγητό που τρώμε.

Είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε το φούσκωμα και να σταματήσετε να κατηγορείτε μόνο τις τροφές;

Τρώτε πολύ γρήγορα

Υπάρχουν πολλά στάδια που εμπλέκονται στην πέψη, ένα από τα οποία είναι η φάση που βασίζεται στη σύνδεση εγκεφάλου-στομάχου. Η όραση, η όσφρηση και η γεύση του φαγητού στέλνουν μηνύματα από τον εγκέφαλο για να ενεργοποιήσουν τα ένζυμα του σάλιου καθώς και τους πεπτικούς χυμούς που μας προετοιμάζουν να διασπάσουμε το φαγητό μας καθώς αρχίζουμε να τρώμε.

Όταν αυτές οι λειτουργίες δεν προετοιμάζονται ή ​​δεν λειτουργούν σωστά, τα τρόφιμα δεν μπορούν να αφομοιωθούν αποτελεσματικά και βλέπουμε αυξημένα συμπτώματα φουσκώματος, αερίων, παλινδρόμησης, εντερικών αλλαγών και άλλων πεπτικών ενοχλήσεων.

Δεν μασάτε την τροφή σας

Το στομάχι σας δεν έχει δόντια. Το μάσημα της τροφής είναι ουσιαστικό μέρος της πεπτικής διαδικασίας. Όταν αγνοούμε αυτή τη φάση της πέψης και καταπίνουμε μεγάλες μπουκιές, το στομάχι πρέπει να εργαστεί πολύ πιο σκληρά για να διασπάσει την τροφή.

Επίσης καθώς η τροφή φτάνει στο στομάχι, συνδυάζεται με τα γαστρικά υγρά τα οποία βοηθούν στη διάσπαση των πρωτεϊνών και τη μετατρέπουν σε χυμό για να μετακινηθεί στη συνέχεια μέσω του λεπτού εντέρου. Όταν τα επίπεδα του οξέος του στομάχου είναι χαμηλά, συνήθως ευθύνονται το στρες, οι πρωτεϊνικές δίαιτες και ότι δεν μασάτε το φαγητό σας.

Μερικά σημάδια χαμηλού στομαχικού οξέος περιλαμβάνουν τη παλινδρόμηση, τον πονόλαιμο ή τον βήχα μετά τα γεύματα και το φούσκωμα.

Τρώτε όταν αγχώνεστε

Εάν τρώτε ενώ περπατάτε, ενώ ανησυχείτε για ένα e-mail που μόλις ήρθε από το αφεντικό σας ή επαναλαμβάνετε στο κεφάλι σας τη λίστα υποχρεώσεων, τότε το σώμα είναι απασχολημένο με το άγχος και δεν πρόκειται να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη διάσπαση της τροφής, με αποτέλεσμα το φούσκωμα.

Εντερικά προβλήματα

Το περιβάλλον που εισέρχεται η τροφή στον οργανισμό έχει να κάνει με τον τρόπο που την χωνεύουμε. Εάν υπάρχουν βακτηριακές ανισορροπίες, ζυμομύκητες ή παράσιτα, το πεπτικό περιβάλλον θα είναι πολύ αντιδραστικό σε αυτό που τρώτε.

Ανισορροπία ορμονών

Η υγεία του πεπτικού συστήματος και η ισορροπία των ορμονών είναι επίσης αλληλένδετα. Οι διακυμάνσεις των ορμονών μπορεί να αυξήσουν την κατακράτηση νερού και να επηρεάσουν την κινητικότητα του εντέρου και το αντίθετο, τα εντερικά προβλήματα μπορεί να επηρεάσουν την ορμονική ισορροπία. Όταν τα επίπεδα των ορμονών δεν είναι ισορροπημένα, τότε τα πεπτικά συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν συμβάλλοντας σε φούσκωμα, κόπωση και δυσλειτουργία του εντέρου.

Τελειώνοντας θα ήθελα να προσθέσω πως το σώμα σας προορίζεται να επεξεργάζεται και να τρέφεται με άφθονα τρόφιμα. Λάβετε υπόψη αυτές τις κοινές πεπτικές ενοχλήσεις και θυμηθείτε να συμπεριφέρεστε πρώτα στο σώμα σας με αγάπη και καλοσύνη-αυτή είναι πραγματικά η ρίζα της καλής υγείας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.