WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βοηθά ο καφές στο hungover ή το κάνουμε λάθος τόσο καιρό;


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Μαρτίου 2023

Βοηθά ο καφές στο hungover ή το κάνουμε λάθος τόσο καιρό;
unsplash
Καφές μετά από hungover: Πόσο αποτελεσματικός είναι;

Ήπιατε λίγο παραπάνω εχθές το βράδυ και τώρα το πληρώνετε με ένα δυνατό hungover. Όλοι έχουμε βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση κάποια στιγμή. Ομοίως, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αναπτύξει στρατηγικές για να αντιμετωπίσουμε το επίφοβο hangover Μερικοί επιλέγουν να πάρουν μια ασπιρίνη, ενώ οι περισσότεροι στρέφονται στην καφεΐνη. Θεωρητικά, αυτό είναι λογικό: Το hangover προκαλεί δυνατούς πονοκεφάλους και κόπωση, και ποιος καλύτερος τρόπος για να σβήσετε αυτά τα συμπτώματα από ένα αναζωογονητικό φλιτζάνι καφέ; Όμως μπορεί να θέλετε να το ξανασκεφτείτε πριν πιείτε καφέ.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γιατί ο καφές μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή όταν έχετε hangover.

Μπορεί να ενισχύσει το άγχος

Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ντοπαμίνης, η οποία μπορεί να διαταράξει άλλους νευροδιαβιβαστές και να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή σας την επόμενη μέρα‌. Γι' αυτό το άγχος, η κατάθλιψη και η ευερεθιστότητα είναι όλα σημάδια hangover.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη στο ‌Alcohol and Alcoholism‌ το 2021 διαπίστωσε ότι το hangover μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στη συναισθηματική ρύθμιση, καθιστώντας πιο δύσκολο τον έλεγχο των συναισθημάτων. Το πρόβλημα είναι ότι εάν και πιείτε και καφέ τότε μπορεί η διάθεσή σας να χειροτερέψει. Και αυτό γιατί λόγω της καφεΐνης, ο καφές είναι γνωστό ότι αυξάνει το άγχος και τα συναισθήματα νευρικότητας σε μερικούς ανθρώπους.

Αν και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνους με ευαισθησία στην καφεΐνη, ακόμη και οι άνθρωποι δεν εμφανίζουν παρενέργειες μπορούν να βιώσουν τα ίδια δυσάρεστα συμπτώματα ένα πιούν το αγαπημένο τους ρόφημα όταν έχουν hangover.

Μπορεί να εμφανίσετε πεπτικά προβλήματα

Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών μπορεί να δυσκολέψει ακόμα και το πιο δυνατό στομάχι. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ ερεθίζει την επένδυση του στομάχου και του εντέρου, προκαλώντας σας ναυτία, έμετο και στομαχόπονους.

Ομοίως η κατανάλωση καφέ το πρωί κατά τη διάρκεια ενός hangover μπορεί να προκαλέσει διπλάσια προβλήματα στο γαστρεντερικό σας σύστημα. Η καφεΐνη όχι μόνο δρα ως διεγερτικό, επιταχύνοντας τις συσπάσεις στο έντερο, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει φούσκωμα, καούρα και παλινδρόμηση οξέος.

Έτσι, αν αντιμετωπίζετε ήδη στομαχικές διαταραχές, σκεφτείτε να παραλείψετε τον καφέ και να επιλέξετε νερό για να σας ενυδατώσει και να βοηθήσει το σώμα σας να απαλλαγεί από το αλκοόλ πιο γρήγορα.

Jenny.Gr
pexels

Μπορεί να διαταραχθεί ο ύπνος σας

Το αλκοόλ μπορεί να σας προκαλέσει υπνηλία στην αρχή, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν θα σας αφήσει να κοιμηθείτε καλά. Και αυτό συμβαίνει γιατί το αλκοόλ διακόπτει την απελευθέρωση μελατονίνης από τον εγκέφαλο, μια ορμόνη που υποστηρίζει τον ύπνο. Δεν είναι λοιπόν έκπληξη γιατί ξυπνάτε νιώθοντας κουρασμένοι κατά τη διάρκεια ενός hangover. Τώρα εάν προσθέσετε στην εξίσωση ακόμα ένα διεγερτικό όπως η καφεΐνη θα δημιουργήσετε τον τέλειο συνδυασμό για να σαμποτάρετε ακόμα περισσότερο τον ύπνος σας.

Ηθικό δίδαγμα: Πίνετε με μέτρο. Το ίδιο ισχύει και για τη συνήθεια του καφέ σας. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε καφεΐνη νωρίς την ημέρα, ώστε να μην παρεμποδίζει την ώρα του ύπνου.

Τι να πίνετε αντί για να βοηθήσετε με το hangover

Αν θέλετε να αναρρώσετε και να θεραπεύσετε από το hangover, ανταλλάξτε την κούπα του καφέ σας με αυτά τα ενυδατικά ροφήματα. Οι ακόλουθες επιλογές θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση των χαμένων υγρών και ηλεκτρολυτών:

  • Σκέτο νερό

  • Νερό ηλεκτρολυτών

  • Αθλητικά ποτά (με μέτρο λόγω της ζάχαρης)

  • Φυσικοί χυμοί φρούτων (χωρίς προσθήκη ζάχαρης)

Αν και μπορεί να λαχταράτε το πρωινό σας φλιτζάνι, ο καφές μπορεί πραγματικά να κάνει το hangover σας χειρότερο. Η καφεΐνη μπορεί να εντείνει τις επιπτώσεις του άγχους, του γαστρεντερικού ερεθισμού και των προβλημάτων ύπνου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.