WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Προδιαβήτης: Τι είναι και πώς να τον διαχειριστείς, για να προλάβεις τον διαβήτη


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Μαΐου 2023

Προδιαβήτης: Τι είναι και πώς να τον διαχειριστείς, για να προλάβεις τον διαβήτη
unsplash
Ο προδιαβήτης εμφανίζεται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από το κανονικό, αλλά όχι στο επίπεδο του διαβήτη

Υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα εμφανίζονται στον προδιαβήτη όταν το σώμα δεν ανταποκρίνεται σωστά στην ινσουλίνη (μια ορμόνη που επιτρέπει στα κύτταρα να χρησιμοποιούν τη ζάχαρη για ενέργεια). Τα άτομα με προδιαβήτη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, μια χρόνια μεταβολική νόσο που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως καρδιακή, οφθαλμική, νεφρική και νευρική βλάβη.

Η λήψη μέτρων για τη διαχείριση του προδιαβήτη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 έως και 70%. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε τρόπους διαχείρισης του προδιαβήτη μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Στόχοι για τη διαχείριση του προδιαβήτη

Η ύπαρξη προδιαβήτη αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 και άλλων προβλημάτων υγείας όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις και η μη φυσιολογική χοληστερόλη στο αίμα. Οι στόχοι για τη διαχείριση του προδιαβήτη είναι η μείωση των κινδύνων εμφάνισης αυτών των καταστάσεων καθώς και η βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Η διαχείριση των στόχων του προδιαβήτη περιλαμβάνει τη βελτίωση ή τη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων σακχάρου στο αίμα, την επίτευξη στόχων διαχείρισης βάρους και τη βελτίωση των καρδιαγγειακών δεικτών όπως η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη.

Αλλαγές τρόπου ζωής

Υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε τον προδιαβήτη και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Διατροφή

Η πραγματοποίηση υγιεινών αλλαγών στο τι τρώτε μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του προδιαβήτη. Αν και κάθε άτομο είναι μοναδικό και έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες, υπάρχουν γενικές συμβουλές για να αλλάξετε τη διατροφή σας για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τον προδιαβήτη. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Εστιάστε σε ολόκληρα τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως λαχανικά, φασόλια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως

  • Αυξήστε την πρόσληψης διαιτητικών ινών με την κατανάλωση περισσότερων τροφών ολικής αλέσεως όπως λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως

  • Περιορίστε τα πρόσθετα σάκχαρα και τα επεξεργασμένα δημητριακά

  • Περιορίστε τις τροφές με υψηλή επεξεργασία

Διαχείριση βάρους

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να καθυστερήσει ή να αποτρέψει την εξέλιξη σε διαβήτη τύπου 2. Για τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και άλλων καρδιαγγειακών επιπλοκών όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι για κάθε απώλεια 2,2 κιλών, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη μειώθηκε κατά 16%. Η αλλαγή της διατροφής σας και η αύξηση των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας μπορεί να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Jenny.Gr
pexels

Σωματική δραστηριότητα

Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώνει τη σύσταση του σώματος.

Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα ακραίας άσκησης για να αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητα. Το περπάτημα είναι εξαιρετική άσκηση και η ενσωμάτωση μικρών τμημάτων κίνησης στις καθημερινές σας δραστηριότητες μπορεί να σας βοηθήσει πολύ.

Αν ανεβείτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ ή παρκάρετε πιο μακριά από την είσοδο του καταστήματος, μπορεί να αυξήσετε την καθημερινή σας δραστηριότητα. Οι δουλειές του σπιτιού, όπως το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, μπορούν επίσης να συμβάλουν στη σωματική σας δραστηριότητα.

Διακοπή του καπνίσματος

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ο οποίος είναι ήδη αυξημένος σε άτομα με προδιαβήτη. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει αυτούς τους κινδύνους.

Καλές συνήθειες ύπνου

Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Επίσης η έλλειψη ύπνου λόγω άγχους, υπερβολικής εργασίας ή διαταραχής ύπνου όπως η υπνική άπνοια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Είναι σημαντικό να κοιμάστε επτά με εννέα ώρες κάθε βράδυ. Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο ύπνο. Άλλοι τρόποι βελτίωσης του ύπνου περιλαμβάνουν:

  • Αποφυγή της καφεΐνης αργά το βράδυ

  • Δημιουργήστε μια νυχτερινή ρουτίνα που σας βοηθά να χαλαρώσετε, όπως να κάνετε μπάνιο ή να διαβάσετε ένα βιβλίο

  • Εξάλειψη των περισπασμών όπως τα κινητά τηλέφωνα από την κρεβατοκάμαρα

Διαχείριση προδιαβήτη στα παιδιά

Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας είναι τα δύο πιο σημαντικά συστατικά της διαχείρισης του προδιαβήτη στα παιδιά. Τα παιδιά με προδιαβήτη θα πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψη λαχανικών και φρούτων, να τρώνε περισσότερες φυτικές ίνες, να μειώσουν τα ροφήματα με ζάχαρη και την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών που καταναλώνουν.

Η προσθήκη περισσότερης σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινή ρουτίνα του παιδιού μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την ημέρα και να επιδιώκουν να την αυξήσουν στα 60 λεπτά την ημέρα.

Ορισμένα παιδιά υψηλού κινδύνου μπορεί επίσης να χρειάζονται συνταγογραφούμενα φάρμακα για να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Εν κατακλείδι η διαχείριση του προδιαβήτη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και άλλων επιπλοκών όπως η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως η ισορροπημένη διατροφή, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, η διακοπή του καπνίσματος και ο επαρκής ύπνος μπορούν όλα να βοηθήσουν στην επιβράδυνση ή να σταματήσουν την εξέλιξη του διαβήτη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.