WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε υπνική άπνοια


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Μαρτίου 2022

Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε υπνική άπνοια
unsplash anthony-tran
Αν η υπνική άπνοια αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία.

Φανταστείτε να είχατε πρόβλημα να αναπνεύσετε ενώ ήσασταν ξύπνιοι, με αποτέλεσμα να χάνετε την αναπνοή σας, να πνίγεστε και να βήχατε. Πιθανότατα θα νιώθατε πανικοβλημένοι. Όμως ένας στους 15 ανθρώπους, αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση ενώ κοιμάται. Μια κατάσταση καθόλου «αθώα» η οποία ονομάζεται σύνδρομο υπνικής άπνοιας, που εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά σοβαρών προβλημάτων στην υγεία

.

Παρολα αυτά πολλές περιπτώσεις δεν αντιμετωπίζονται είτε επειδή οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι η υπνική άπνοια είναι μια τόσο σοβαρή ιατρική κατάσταση είτε επειδή δεν ξέρουν ότι πάσχουν από αυτή.

Όμως η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε θεραπεία πριν χειροτερέψει η κατάσταση.

Τα κοινά σημάδια της υπνικής άπνοιας

Αν και μπορεί να μην γνωρίζετε ότι έχετε υπνική άπνοια - αφού κοιμάστε ή σχεδόν κοιμάστε όταν συμβαίνει - υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που πρέπει να προσέξετε.

Υπνηλία. Ξυπνάτε νιώθοντας κουρασμένοι ανεξάρτητα από το πόσο κοιμηθήκατε, νυστάζετε κατά τη διάρκεια της ημέρας και θέλετε να κοιμηθείτε όπου κ αν βρίσκεστε.

Ροχαλητό. Ροχαλίζετε τόσο δυνατά που ξυπνάτε τον σύντροφό σας.

Πνιγμός. Ξυπνάτε το βράδυ και αισθάνεστε δύσπνοια, λαχανιάζετε ή έχετε την αίσθηση ότι πνίγεστε.

Αισθάνεστε άσχημα όταν ξυπνάτε. Έχετε πρωινούς πονοκεφάλους, ξηρότητα στον λαιμό και στο στόμα και έντονο πονόλαιμο.

Δυσκολία στον ύπνο. Το βράδυ δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε και έχτε μια ανησυχία. Αυτό το σύμπτωμα είναι ιδιαίτερα εμφανές στις γυναίκες.

Γνωστικές αλλαγές και αλλαγές στη διάθεση. Έχετε προβλήματα μνήμης, άγχος, κατάθλιψη και απώλεια ενδιαφέροντος για το σεξ.

Υπάρχουν δύο τύποι υπνικής άπνοιας: η αποφρακτική άπνοια ύπνου και η κεντρική υπνική άπνοια.

Ο πιο κοινός από τους δύο τύπους, είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου, η οποία προκαλείται από πλήρη ή μερική απόφραξη του αεραγωγού. Παράγοντες κινδύνου για την αποφρακτική άπνοια ύπνου περιλαμβάνουν το φύλο ( εμφανίζεται κυρίως στους άντρες), να είστε άνω των 40 ετών ή υπέρβαροι και να έχετε μεγάλο λαιμό. Τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ), οικογενειακό ιστορικό υπνικής άπνοιας και ρινικής απόφραξης διατρέχουν επίσης κίνδυνο.

Η κεντρική άπνοια ύπνου εμφανίζεται όταν τα νεύρα που ελέγχουν τον αναπνευστικό ρυθμό αποτυγχάνουν να μεταδώσουν σήματα στους αναπνευστικούς μύες. Όσοι χρησιμοποιούν ορισμένα οπιούχα φάρμακα, είχαν καρδιακή ανεπάρκεια ή είχαν υποστεί προηγούμενο εγκεφαλικό, διατρέχουν περισσότερο κίνδυνο.

Τι συμβαίνει εάν έχετε υπνική άπνοια;

Η αναγνώριση του τύπου της υπνικής άπνοιας και η λήψη της κατάλληλης θεραπείας είναι πολύ σημαντική, διαφορετικά, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό και ακόμη και τροχαία ατυχήματα.

Τα προβλήματα υγείας που προκύπτουν περιλαμβάνουν:

  • Καρδιακή ανεπάρκεια

  • Αρρυθμίες

  • Καρδιακή προσβολή

  • Εγκεφαλικό επεισόδιο

  • Υψηλή αρτηριακή πίεση

  • Διαβήτης

  • Πονοκέφαλοι

  • Γνωστικά θέματα

Οι επιλογές θεραπείας ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τον τύπο της υπνικής άπνοιας. Η απώλεια βάρους και η αλλαγή της θέσης ύπνου και είναι επίσης ευεργετικά. Εάν νομίζετε ότι έχετε άπνοια ύπνου, μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με την επιλογή θεραπείας που μπορεί να είναι κατάλληλη για εσάς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.