Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να επηρεάσει όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Τα πρώιμα συμπτώματα όμως του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μην γίνουν αμέσως αντιληπτά, οπότε όσοι πάσχουν μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι έχουν την πάθηση.
Ο διαβήτης παρεμβαίνει στην ικανότητα του σώματος να μεταβολίζει τους υδατάνθρακες, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτά τα χρόνια υψηλά επίπεδα σακχάρου αυξάνουν τον κίνδυνο για να αναπτύξετε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια κοινή πάθηση. Μια έκθεση του 2017 από το CDC διαπίστωσε ότι 30,3 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαβήτη. Η έκθεση εκτιμά επίσης ότι άλλοι 84,1 εκατομμύρια Αμερικανοί ενήλικες έχουν προδιαβήτη.
Μακροπρόθεσμα, οι πιθανές συνέπειες του ανεπεξέργαστου σακχάρου στο αίμα περιλαμβάνουν:
Νευρικά προβλήματα
Απώλεια όρασης
Κοινές παραμορφώσεις
Καρδιαγγειακή νόσο
Διαβητικό κώμα (απειλητικό για τη ζωή)
Προειδοποιητικά σημάδια του διαβήτη τύπου 2
Δίψα
Αν και τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μην έχουν συγκεκριμένα συμπτώματα, η αύξηση της δίψας είναι ένα σύμπτωμα που είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης. Η αυξημένη δίψα μπορεί να συνοδεύεται και με άλλα συμπτώματα όπως συχνή ούρηση, αισθήματα ασυνήθιστης πείνας, ξηροστομία και αύξηση βάρους ή απώλεια.
Λοιμώξεις
Ορισμένες λοιμώξεις και πληγές που χρειάζονται πολύ χρόνο για να επουλωθούν είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Άλλα πιθανά σημεία περιλαμβάνουν συχνές μολύνσεις ζύμης, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και φαγούρα στο δέρμα.
Πολυφαγεία
Τα άτομα με διαβήτη συχνά δεν παίρνουν αρκετή ενέργεια από τα τρόφιμα που τρώνε. Το πεπτικό σύστημα διασπά τα τρόφιμα σε απλή ζάχαρη που ονομάζεται γλυκόζη, την οποία το σώμα χρησιμοποιεί ως καύσιμο. Στα άτομα με διαβήτη, αρκετή ποσότητα γλυκόζης δεν μετακινείται από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα του σώματος. Ως αποτέλεσμα να πεινάνε συνέχεια ανεξάρτητα από το πόσο πρόσφατα έχουν φάει.
Αίσθημα κούρασης
Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ενέργειας ενός ατόμου και να το κάνει να αισθάνεται πολύ κουρασμένο. Αυτή η κόπωση συμβαίνει ως αποτέλεσμα της ανεπαρκούς ζάχαρης που κινείται από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα του σώματος.
Θολή όραση
Η περίσσεια σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στα μάτια, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει θολή όραση, η οποία μπορεί να εμφανιστεί στο ένα ή και στα δύο μάτια και μπορεί να έρθει και να φύγει. Εάν ένα άτομο με διαβήτη δεν λάβει θεραπεία, η βλάβη σε αυτά τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να γίνει πιο σοβαρή και μπορεί τελικά να συμβεί μόνιμη απώλεια όρασης.
Μούδιασμα ή πόνος στα χέρια ή τα πόδια
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να επηρεάσουν την κυκλοφορία του αίματος και να βλάψουν τα νεύρα του σώματος. Σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια.
Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως νευροπάθεια και μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου και να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπλοκές, εάν ένα άτομο δεν λάβει θεραπεία για τον διαβήτη του.
Κνησμός και μολύνσεις ζύμης
Η υπερβολική ζάχαρη στο αίμα και τα ούρα μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Οι μολύνσεις ζύμης τείνουν να εμφανίζονται σε ζεστές, υγρές περιοχές του δέρματος, όπως το στόμα, τις γεννητικές περιοχές και τις μασχάλες.
Σεξουαλική δυσλειτουργία
Δεδομένου ότι ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα στα σεξουαλικά όργανα, μπορεί να αναπτυχθεί μειωμένη αίσθηση, οδηγώντας πιθανώς σε δυσκολίες με τον οργασμό.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μεταξύ 35% και 70% των αντρών με διαβήτη θα υποφέρουν τελικά από ανικανότητα. Οι στατιστικές για τις γυναίκες δείχνουν ότι περίπου το ένα τρίτο των γυναικών με διαβήτη θα έχουν κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία.
Τι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
Κάπνισμα τσιγάρου
Παχυσαρκία
Έλλειψη άσκησης
Η κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένο κρέας, λίπος, γλυκά και κόκκινα κρέατα
Επίπεδα τριγλυκεριδίων άνω των 250 mg / dL
Χαμηλά επίπεδα «καλής» HDL χοληστερόλης (κάτω από 35 mg / dL)
Κληρονομικοί παράγοντες κινδύνου διαβήτη τύπου 2
Πώς λειτουργεί η ινσουλίνη;
Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τη γλυκόζη ως καύσιμο. Αφού οι υδατάνθρακες διασπώνται σε σάκχαρα, η γλυκόζη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και διεγείρει το πάγκρεας για να απελευθερώσει ινσουλίνη στην κατάλληλη ποσότητα. Η ινσουλίνη επιτρέπει στα κύτταρα του σώματος να προσλαμβάνουν γλυκόζη ως ενέργεια.
Στον διαβήτη τύπου 2, τα κύτταρα του σώματος δεν μπορούν να πάρουν γλυκόζη σωστά, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η αντίσταση στην ινσουλίνη σημαίνει ότι αν και το σώμα μπορεί να παράγει ινσουλίνη, τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται σωστά στην ινσουλίνη που παράγεται. Με την πάροδο του χρόνου, το πάγκρεας μειώνει την ποσότητα ινσουλίνης που παράγει.
Διαβήτης και διατροφή
Διατηρώντας τον καλό έλεγχο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών από τον διαβήτη. Επίσης μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.
Η τακτική άσκηση, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος, μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να μειώσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους. Η σωματική δραστηριότητα μειώνει επίσης το σωματικό λίπος, την αρτηριακή πίεση και βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Συνιστάται στα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να ασκούνται 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες μέσα στην εβδομάδα.
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.