WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί θα ήταν καλό τα παιδιά να μην τρώνε ζάχαρη πριν κλείσουν τα 2


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Σεπτεμβρίου 2023

Γιατί θα ήταν καλό τα παιδιά να μην τρώνε ζάχαρη πριν κλείσουν τα 2
pexels
Η αποφυγή ή η μείωση της πρόσθετης ζάχαρης στη διατροφή του παιδιού σας μπορεί να είναι δύσκολη.

Τα πρόσθετα σάκχαρα είναι αυτά που προστίθενται στα τρόφιμα κατά την επεξεργασία ή την προετοιμασία ή αργότερα στο τραπέζι. Μπορεί να είναι φυσικά σάκχαρα, όπως το μέλι, ή τεχνητά, όπως το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. Γιαούρτι, παιδικά σνακ, χυμοί φρούτων, επιδόρπια και γλυκά προϊόντα αρτοποιίας είναι οι πιο κοινές πηγές πρόσθετων σακχάρων στη διατροφή των βρεφών και των νηπίων.

Σε αντίθεση με τα σάκχαρα που υπάρχουν φυσικά στα φρούτα, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα λαχανικά, στο ψωμί και σε άλλα δημητριακά, η ζάχαρη που προστίθεται στα τρόφιμα είναι αυτή που θα ήταν καλό να περιορίσετε από τη διατροφή των παιδιών. Γιατί όμως;

Από τη γέννηση έως τους 24 μήνες, η σωστή ανάπτυξη απαιτεί θερμίδες και θρεπτικά συστατικά. Τα τρόφιμα και τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα παρέχουν πολλές θερμίδες – που αναφέρονται ως «κενές θερμίδες» – και σχεδόν καθόλου θρεπτικά συστατικά.

Η προσφορά τροφών με πρόσθετα σάκχαρα σε παιδιά από τη γέννηση έως τους 24 μήνες είναι προβληματική γιατί τρώνε σχετικά μικρές ποσότητες φαγητού σε αυτό το στάδιο. Για να έχουν λοιπόν μια υγιεινή διατροφή, τα τρόφιμα που τρώνε πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Εάν τα μικρά παιδιά χορταίνουν με τροφές που περιέχουν πολλές θερμίδες και ζάχαρη, αφήνουν λιγότερο χώρο για θρεπτικά τρόφιμα.

Επίσης τα παιδιά που τρέφονται με δίαιτες πλούσιες σε πρόσθετα σάκχαρα είναι πιο πιθανό να έχουν μια σειρά από αρνητικές συνέπειες για την υγεία καθώς αναπτύσσονται, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών παθήσεων και της τερηδόνας , σε σχέση με τα παιδιά που λαμβάνουν λιγότερη ζάχαρη.

Η διατροφή από τη γέννηση έως τους 24 μήνες διαμορφώνει επίσης μακροπρόθεσμες διατροφικές προτιμήσεις. Σε αυτή την περίοδο τα παιδιά μπορούν να μάθουν να δέχονται πικρές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως τα λαχανικά, εάν τους προσφέρονται επανειλημμένα. Επίσης ο καθορισμός προτύπων νωρίς στη ζωή του παιδιού μπορεί να το βοηθήσει να διατηρήσει ένα υγιές βάρος και να αποφύγει τις χρόνιες ασθένειες καθώς μεγαλώνει.

Jenny.Gr
pexels

Λαμβάνοντας υπόψη ότι περίπου το 85% των βρεφών και των νηπίων καταναλώνουν πρόσθετη ζάχαρη καθημερινά, ακολουθούν ορισμένες πρακτικές συμβουλές για τους γονείς

Κοιτάξτε την ετικέτα των τροφίμων

Ελέγξτε την ποσότητα των προστιθέμενων σακχάρων στις ετικέτες των τροφίμων και των ροφημάτων πριν τα αγοράσετε. Οι ετικέτες περιλαμβάνουν τα συνολικά σάκχαρα και, κάτω από αυτήν την ποσότητα υπάρχουν τα πρόσθετα σάκχαρα. Για παράδειγμα μία μερίδα σοκολατούχου γάλακτος περιέχει 15 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης, ενώ το κανονικό αγελαδινό γάλα δεν έχει πρόσθετη ζάχαρη.

Επιλέξτε πιο υγιεινά ροφήματα

Αντικαταστήστε τα ζαχαρούχα ροφήματα με νερό ή γάλα (μητρικό γάλα, φόρμουλα ή άλλο γάλα, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού). Εξαλείψτε ή περιορίστε τα ζαχαρούχα ποτά όπως αρωματισμένα γάλατα, χυμοί φρούτων, αθλητικά ποτά, ενεργειακά ποτά και ζαχαρούχο τσάι.

Μάθετε ποιές είναι οι διαφορετικές ονομασίες για τη ζάχαρη

Η ζάχαρη δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να εντοπιστεί. Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που δεν περιμένουμε να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, όπως τα γιαούρτια. Τα προστιθέμενα σάκχαρα έχουν πολλά διαφορετικά ονόματα, όπως σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, συμπυκνωμένοι χυμοί, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, γλυκαντικό καλαμποκιού, λακτόζη, γλυκόζη, σακχαρόζη και σιρόπι σφενδάμου. Ελέγχετε λοιπόν πάντα τη λίστα συστατικών.

Να προσέχετε τη ζάχαρη που κρύβεται στα συσκευασμένα τρόφιμα

Εάν προσφέρετε στο παιδί σας συσκευασμένα τρόφιμα, όπως σακουλάκια με φρούτα ή βάζα με παιδικές τροφές, θα πρέπει να περιέχουν ελάχιστα έως καθόλου πρόσθετα σάκχαρα.

Προσπαθήστε ξανά και συχνά

Προσφέρετε στα παιδιά τροφές όπως τα λαχανικά ξανά και ξανά. Μπορεί να χρειαστεί ένα παιδί να εκτεθεί σε μια τροφή μέχρι και 30 φορές για να τη δοκιμάσει. Δεν πρέπει να το πιέσετε να τη φάει, το μόνο που χρειάζεται είναι να τη βλέπει πολλές φορές.

Τέλος είναι σημαντικό να μην κάνετε όλες αυτές τις αλλαγές στο παιδί σας ταυτόχρονα. Επιλέξτε αυτό που φαίνεται πιο εφικτό και δοκιμάστε το πρώτο. Σταδιακά προσθέστε ένα άλλο. Να θυμάστε ότι η άρνηση σε μια υγιεινή συνήθεια είναι φυσιολογική. Το σημαντικό είναι να επιστρέψετε και να προσπαθήσετε ξανά, με υπομονή και χωρίς εμμονές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.