image
pexels
ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Covid - 19: Τι πρέπει να ξέρεις για τη νέα παραλλαγή Eris - Αυξημένα κρούσματα και φόβοι για τον χειμώνα


Έλενα Κρητικού

10 Αυγούστου 2023

Μετά την ανησυχία που προκάλεσε η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της υποπαραλλαγής Eris στην Κρήτη, οι ειδικοί στρέφουν όλη τους την προσοχή στη νέα αυτή μετάλλαξη που όπως φαίνεται, θα μας απασχολήσει ακόμη περισσότερο από τον Σεπτέμβρη, προμηνύοντας έναν δύσκολο χειμώνα.

Συγκεκριμένα το στέλεχος του Covid (παραλλαγή Eris) που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο, εντοπίζεται πλέον στο 69% των δειγμάτων στην Kρήτη, κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχία στους επιδημιολόγους.

Η νέα αυτή μετάλλαξη, της οποίας η εξάπλωση εξαρτάται περισσότερο από το επίπεδο των κοινωνικών επαφών, έχει ήδη ανιχνευθεί σε 45 χώρες και είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, όπως αναφέρουν οι υγειονομικές αρχές από Αμερική, Ιαπωνία και Βρετανία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι πλέον η δεύτερη πιο διαδεδομένη παραλλαγή, μετά την Arcturus.

H νέα ανησυχητική μετάλλαξη του κορωνοϊού, θεωρείται μια παραλλαγή – απόγονος της μετάλλαξης Όμικρον η οποία κατηγοριοποιήθηκε ως παραλλαγή στη Μεγάλη Βρετανία στις 31 Ιουλίου ενώ πλέον αντιστοιχεί σε ένα στα 10 κρούσματα Covid – 19. «Καταγράφεται μια μικρή αύξηση στα ποσοστά εισαγωγής στο νοσοκομείο στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων", σημείωσε η Dr Mary Ramsay, επικεφαλής του τμήματος ανοσοποίησης στο UKHSA.

Για πρώτη φορά εμφανίστηκε στις 3 Ιουλίου 2023 λόγω αυξημένων κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως στην Ασία. Η EG.5.1 αντιπροσωπεύει ήδη το 20% των ταυτοποιημένων κρουσμάτων στην Ασία, δήλωσε η Dr. Meaghan Kall, επιδημιολόγος στην Βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA). Αντιπροσωπεύει επίσης το 10% στην Ευρώπη και το 7% στη Βόρειο Αμερική. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρόσθεσε την Eris στη λίστα με τις παραλλαγές υπό παρακολούθηση και αυτό από μόνο του, προκαλεί μια αυξημένη ανησυχία. 
 

image
pexels

Σε σύγκριση με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές, δεν εμφανίζει μεγάλη διαφορά στα συμπτώματα αλλά η σύσταση από τους ειδικούς, είναι ότι  εκδηλώνουν τα παρακάτω να κάνουν αμέσως το τεστ ανίχνευσης Covid – 19.

Τα βασικά συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Καταρροή
  • Πονοκέφαλος
  • Πυρετός
  • Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)
  • Πονόλαιμος
  • Φτάρνισμα

Το τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών προστατεύει από τον COVID-19 και άλλους ιούς, ενώ οι ειδικοί συνιστούν, εάν έχεις συμπτώματα αναπνευστικής νόσου, να μένεις μακριά από άλλους όπου είναι εφικτό. 

image
pexels

Οι ειδικοί λένε ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου κύματος, από τις υποπαραλλαγές της Eris, της Όμικρον και της Arcturus και την Eris, αλλά τα κλειστά σχολεία επιβραδύνουν την οποιαδήποτε εξάπλωση. 

Ο κυρίαρχος φόβος ωστόσο των επιδημιολόγων, είναι πως η νέα υποπαραλλαγή θα κυριαρχήσει τον Σεπτέμβριο με την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο και των ενηλίκων στους χώρους εργασίας.

Ο επικεφαλής του τομέα πρωτοβάθμιας και δημόσιας υγείας στο Imperial College του Λονδίνου, καθηγητής Azeem Majeed εμφανίζεται πιο καθησυχαστικός. «Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά από την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19. Οι αριθμοί των κρουσμάτων θα αυξομειώνονται και θα υπάρχουν περίοδοι όπου ο αριθμός των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξάνεται», δήλωσε στον Independent.

Ακόμα υπογράμμισε ότι ο ΠΟΥ την έχει χαρακτηρίσει ως παραλλαγή υπό παρακολούθηση (VUM) και όχι ως ανησυχητική παραλλαγή (VOC). «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την EG.5.1 για να δούμε τι αντίκτυπο έχει στα αποτελέσματα, όπως στον αριθμό των λοιμώξεων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων», καταλήγει. 

Το σημαντικό, όπως τονίζουν, είναι να είμαστε όσο πιο προσεκτικοί μπορούμε με τις κοινωνικές μας επαφές από το φθινόπωρο μέχρι να έχουμε όλες τις εξελίξεις και τις συστάσεις των ειδικών.