WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Brain Fog: 5 βασικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην καταπολέμηση του


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Σεπτεμβρίου 2023

Brain Fog: 5 βασικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην καταπολέμηση του
pexels
Τι μπορείτε να τρώτε για να καταπολεμήσετε την ομίχλη εγκεφάλου.

Ο ομίχλη εγκεφάλου είναι ένα σύμπτωμα που σχετίζεται μεταξύ άλλων με το στρες και τις αλλαγές ύπνου. Και όταν εμφανίζεται μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και να συνοδεύεται με προβλήματα μνήμης και μειωμένη συγκέντρωση.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν να καθαρίσετε την ομίχλη του εγκεφάλου και να να λειτουργήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα.

5 βασικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην απομάκρυνση της ομίχλης του εγκεφάλου

Ωμέγα-3 λιπαρά

Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι ένα απαραίτητο πολυακόρεστο λίπος και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το λαμβάνετε από την τροφή. Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι απαραίτητα για τη δημιουργία εγκεφαλικών κυττάρων καθώς και για τη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών. Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικοί αγγελιοφόροι που ελέγχουν τον τρόπο αποστολής και μεταφοράς των μηνυμάτων μέσω του εγκεφάλου σας.

Δύο ωμέγα-3 λιπαρά που ονομάζονται εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA) έχουν ιδιαίτερη σημασία. Το DHA είναι ο κύριος τύπος λίπους που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλός σας. Αυτοί οι δύο τύποι ωμέγα-3 λιπαρών βρίσκονται σε σημαντικές ποσότητες σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο γαύρος, η ρέγγα και το σκουμπρί.

Βιταμίνη D

Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη έχει πολλές λειτουργίες, όπως τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού σας συστήματος και τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου από το σώμα σας. Η επίτευξη βέλτιστων ποσοτήτων βιταμίνης D στο σώμα σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ομίχλης του εγκεφάλου, καθώς τα ανεπαρκή επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλό σας. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί επίσης να αυξήσουν τη φλεγμονή στο σώμα σας. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να μειώσει την υγεία και τη λειτουργία του σώματός σας με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του εγκεφάλου σας.

Η κύρια πηγή βιταμίνης D προέρχεται από τον ήλιο, αλλά υπάρχουν διατροφικές πηγές που παρέχουν επίσης στον οργανισμό σας αυτή τη λιποδιαλυτή βιταμίνη. Αυτό περιλαμβάνει τρόφιμα όπως τα θαλασσινά, τα αυγά που περιλαμβάνουν τον κρόκο, τα γαλακτοκομικά και τα εμπλουτισμένα προϊόντα όπως τα δημητριακά, ο χυμός πορτοκαλιού και η μαργαρίνη.

Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D που συνιστάται από το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας για άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ δεκαεννέα και πενήντα ετών είναι πέντε μικρογραμμάρια την ημέρα. Μεταξύ της ηλικίας πενήντα ενός και εβδομήντα ετών, η επαρκής πρόσληψη αυξάνεται σε δέκα μικρογραμμάρια την ημέρα. Από την ηλικία των εβδομήντα ενός ετών και άνω, η επαρκής πρόσληψη αυξάνεται περαιτέρω στα δεκαπέντε μικρογραμμάρια την ημέρα.

Jenny.Gr
pexels

Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 που ονομάζεται επίσης κυανοκοβαλαμίνη είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του κεντρικού νευρικού σας συστήματος. Τα ανεπαρκή επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν σε αναιμία, κόπωση και ομίχλη του εγκεφάλου. Είναι μια βιταμίνη που βρίσκεται σε καλές ποσότητες σε τροφές ζωικής προέλευσης όπως το άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που απαιτείται για τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα σας, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη βελτιστοποίηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Χωρίς επαρκές οξυγόνο, ο εγκέφαλός σας δεν μπορεί να λειτουργήσει καλά και μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική ομίχλη. Οι άνδρες χρειάζονται οκτώ χιλιοστόγραμμα σιδήρου την ημέρα και οι γυναίκες δεκαοκτώ χιλιοστόγραμμα σιδήρου την ημέρα.

Η πιο εύκολη απορροφήσιμη πηγή ονομάζεται αιμικός σίδηρος και βρίσκεται στα ζωικά προϊόντα. Το σώμα σας μπορεί να απορροφήσει περίπου το είκοσι τοις εκατό του αιμικού σιδήρου. Ο άλλος τύπος σιδήρου που δεν είναι αιμικός και βρίσκεται σε φυτικές τροφές όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, το τόφου, τα εμπλουτισμένα τρόφιμα και τα ποτά, τα φυλλώδη χόρτα και οι ξηροί καρποί και οι σπόροι. Δυστυχώς, μόνο περίπου έξι σημεία τέσσερα έως δεκαοκτώ τοις εκατό του μη αιμικού σιδήρου απορροφάται στο έντερό σας.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα βασικό μέταλλο που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσει. Συμμετέχει σε περισσότερες από τριακόσιες είκοσι πέντε διαφορετικές λειτουργίες του σώματος. Χρειάζεται για τη φυσιολογική ρύθμιση του νευρικού σας συστήματος καθώς και για τη διατήρηση της αρτηριακής σας πίεσης σε υγιή επίπεδα. Και οι δύο αυτές λειτουργίες προάγουν τη βέλτιστη υγεία του εγκεφάλου.

Οι άνδρες ηλικίας άνω των τριάντα ενός ετών χρειάζονται τριακόσια πενήντα χιλιοστόγραμμα την ημέρα και οι γυναίκες χρειάζονται διακόσια εξήντα πέντε χιλιοστόγραμμα την ημέρα.

Καλές πηγές μαγνησίου ανά εκατό γραμμάρια περιλαμβάνουν:

 • Γαύρος 101 mg
 • Στρείδια 98 mg
 • Μύδια 75mg
 • Σολομός 30 mg
 • Τόνος 50 mg
 • Σκληρό τόφου 78 mg
 • Σπόροι κολοκύθας 592mg
 • Ηλιόσποροι 370mg
 • Φιστικοβούτυρο 180mg
 • Άψητη βρώμη ρολό 104mg
 • Σπανάκι ωμό 107 mg
 • Ωμά αμύγδαλα 266 mg
 • Τυρί 70 mg
 • Αβοκάντο 73 mg
 • Ψωμί ολικής αλέσεως 99mg
 • Κινόα 64 mg
 • Καστανό ρύζι 143 mg

Εάν αισθάνεστε ότι ο εγκέφαλός σας δεν λειτουργεί σωστά και υποφέρετε συχνά από εγκεφαλική ομίχλη, δοκιμάστε να συμπεριλάβετε αυτά τα θρεπτικά συστατικά σε επαρκείς ποσότητες στη διατροφή σας. Μπορεί να είναι ο κρίκος που λείπει και που χρειάζεστε για να νιώσετε ότι ο εγκέφαλός σας λειτουργεί στα καλύτερά του.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.