WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να τρως αφού έχεις πάρει αντιβιοτικά και πώς να επαναφέρεις το έντερό σου στο φυσιολογικό


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Σεπτεμβρίου 2023

Τι να τρως αφού έχεις πάρει αντιβιοτικά και πώς να επαναφέρεις το έντερό σου στο φυσιολογικό
pexels
Τα αντιβιοτικά αντιμετωπίζουν λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια. Αλλά μπορούν επίσης να καταστρέψουν τα καλά βακτήρια στο έντερο σας. Για μερικούς ανθρώπους, αυτό έχει ως αποτέλεσμα στομαχικές διαταραχές και διάρροια.

Μια ανασκόπηση στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασε αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου μετά από αντιβιοτικά που συνήθως συνταγογραφούνται για λοιμώξεις του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος διαπίστωσε ότι μετά τη θεραπεία, ο αριθμός και η ποικιλομορφία των τύπων βακτηρίων μειώνονται γρήγορα. Διαπίστωσε επίσης ότι ορισμένοι τύποι «μη φιλικών» βακτηρίων αυξήθηκαν ενώ ορισμένοι «φιλικοί» τύποι μειώθηκαν.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, μόλις σταμάτησε η θεραπεία με αντιβιοτικά, τα βακτήρια του εντέρου ανακάμπτουν σε κάποιο βαθμό. Αλλά άλλες μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα αντιβιοτικά μπορούν να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ισορροπία των μικροοργανισμών.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά μόνο όταν χρειάζεται και σίγουρα όχι για ιογενείς λοιμώξεις, επειδή τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να σκοτώσουν ιούς όπως το κοινό κρυολόγημα.

Τι πρέπει λοιπόν να τρώτε μετά από μια σειρά αντιβιοτικών; Μπορεί να έχετε ακούσει για τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά, αλλά ποια είναι αυτά και ποια στοιχεία υπάρχουν που δείχνουν ότι είναι ευεργετικά;

Τα προβιοτικά περιέχουν «καλά βακτήρια του εντέρου»

Τα προβιοτικά είναι τρόφιμα, όπως γιαούρτια και ροφήματα γιαουρτιού, που περιέχουν «καλά βακτήρια του εντέρου»: ζωντανούς μικροοργανισμούς που μπορούν να αποικίσουν εκ νέου το έντερο ή να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου σας.

Για να ονομαστούν προβιοτικά, πρέπει να είναι σε θέση να αντιστέκονται στο οξύ του στομάχου και στις πεπτικές διεργασίες και στη συνέχεια να μπορούν να προσκολληθούν στα τοιχώματα του εντέρου και να αναπτυχθούν, χωρίς να προκαλούν προβλήματα στο τοίχωμα του εντέρου. Πρέπει επίσης να ελέγχονται για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους σε ελεγχόμενες δοκιμές.

Για να ονομαστεί προβιοτικό, η δόση των μικροοργανισμών πρέπει να είναι επαρκής για να βοηθήσει στην αποκατάσταση των «καλών» βακτηρίων, απομακρύνοντας τα «κακά βακτήρια». Τα περισσότερα γιαούρτια περιέχουν «καλά βακτήρια», αλλά δεν μπορούν όλα να επιβιώσουν από την οξύτητα του οξέος του στομάχου ή τα βακτήρια δεν θα αναπτυχθούν στο έντερο, επομένως δεν υπάρχει κανένα προβιοτικό όφελος.

Για να ασκήσουν αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα τα προβιοτικά, όχι μόνο πρέπει να φτάσουν στο παχύ έντερο, αλλά μόλις φτάσουν εκεί χρειάζονται το σωστό καύσιμο για να τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν καλά. Εκεί μπαίνουν στο παιχνίδι τα πρεβιοτικά – αλλά περισσότερα γι' αυτά σύντομα.

Τι λέει η επιστήμη για τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά προωθούνται ευρέως ως καλά για τη γενική υγεία σας. Η επιστήμη σχετικά με αυτό είναι ανάμεικτη , αλλά δείχνει ότι τα άτομα που είναι πιθανό να εμφανίσουν διάρροια μετά από αντιβιοτικά μπορεί να ωφεληθούν από την κατανάλωσή τους.

Μια ανασκόπηση μελετών βρήκε ότι τα προβιοτικά μπορεί να είναι χρήσιμα για όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο διάρροιας που σχετίζεται με τα αντιβιοτικά, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα στο νοσοκομείο.

Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν συχνές κατά τη λήψη αντιβιοτικών και περιλαμβάνουν διαταραχές της γεύσης, ναυτία, κράμπες στην κοιλιά, μαλακά κόπρανα, πυρετό και μετεωρισμό. Αλλά τα άτομα που έπαιρναν προβιοτικά ανέφεραν λιγότερες παρενέργειες, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να είναι χρήσιμα για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις παρενέργειες.

Τι είναι τα πρεβιοτικά;

Τα πρεβιοτικά είναι ενώσεις που βοηθούν τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς του εντέρου να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν. Τα πρεβιοτικά τρόφιμα περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες που δεν μπορούν να αφομοιωθούν και διαιτητικές ίνες που αντιστέκονται στις πεπτικές διεργασίες στο στομάχι και το λεπτό έντερο. Περνούν αχώνευτα στο παχύ έντερο όπου ζυμώνονται από τα υγιή «καλά» βακτήρια.

Για να ονομαστούν πρεβιοτικά, πρέπει να υποβληθούν στις παραπάνω διαδικασίες και να εξεταστούν από τις κλινικές δοκιμές για να βελτιώσουν επιλεκτικά τη σύνθεση μικροοργανισμών στο έντερο.

Δεν είναι όλες οι διαιτητικές ίνες πρεβιοτικές. Οι συνήθεις περιλαμβάνουν σύνθετους υδατάνθρακες που ονομάζονται φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες, ινουλίνη και ανθεκτικό άμυλο. Μπορείτε να βρείτε τρόφιμα στο σούπερ μάρκετ με πρόσθετα πρεβιοτικά, αλλά οι μη εύπεπτοι υδατάνθρακες υπάρχουν φυσικά σε πολλά καθημερινά τρόφιμα, όπως :

  • Δημητριακά: κριθάρι, ψωμί σίκαλης, κράκερ σίκαλης, ζυμαρικά, νιόκι, κουσκούς, πίτουρο σιταριού, ψωμί σίκαλης, βρώμη

  • Όσπρια: ρεβίθια, φακές, κόκκινα φασόλια, φασόλια φούρνου, σόγια

  • Λαχανικά: αγκινάρες, σπαράγγια, παντζάρια, κιχώριο, βολβός μάραθου, σκόρδο, αρακάς, πράσο, κρεμμύδι, ασκαλώνια, φρέσκο ​​κρεμμυδάκι, αρακάς χιονιού, καλαμπόκι, λάχανο σαβαγιάρ

  • Φρούτα: νεκταρίνια, λευκά ροδάκινα, λωτός, ταμαρίλο, καρπούζι, rambutan, γκρέιπφρουτ, ρόδι, χουρμάδες, σύκα

  • Ξηροί καρποί: κάσιους, φιστίκια Αιγίνης.

Πρόσθετες πηγές ανθεκτικού αμύλου περιλαμβάνουν μπανάνες που δεν έχουν ωριμάσει, μαγειρεμένο και κρύο ρύζι, κορν φλάουρ, μαγειρεμένες και κρύες πατάτες.

Οι πρεβιοτικές τροφές είναι καλές για όλους, περιέχουν μια σειρά από θρεπτικά συστατικά και συμβάλλουν στην προώθηση ενός υγιούς βακτηριακού περιβάλλοντος στο έντερο.

Τα οφέλη των προβιοτικών για μια σειρά παθήσεων υγείας είναι ασαφή – είναι πιθανό να είναι μικρά και εξαρτώνται από το τι λαμβάνεται και τα υποκείμενα ζητήματα υγείας. Αλλά τα άτομα με υψηλό κίνδυνο διάρροιας μετά από αντιβιοτικά μπορεί να ωφεληθούν από την κατανάλωση προβιοτικών –καθώς και πρεβιοτικών– τροφών καθημερινά.

Υπάρχουν επίσης αναδυόμενες ενδείξεις ότι ο συνδυασμός συγκεκριμένων προβιοτικών και πρεβιοτικών μπορεί να αυξήσει τα ευεργετικά αποτελέσματα και των δύο. Τόσο τα προ- όσο και τα πρεβιοτικά θα μπορούσαν να προστεθούν σε ένα τρόφιμο, που ονομάζεται «συνβιοτικό», ή θα μπορούσαν να προέρχονται από χωριστές πηγές, αλλά να τρώγονται μαζί.

Τέλος όταν πρόκειται για αντιβιοτικά, η ουσία είναι να τα παίρνετε μόνο όταν συνταγογραφούνται για βακτηριακές λοιμώξεις. Πάρτε τα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, του φαρμακοποιού και του γιατρού σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.