WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια είναι σχέση μεταξύ των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και του καρκίνου;


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Σεπτεμβρίου 2023

Ποια είναι σχέση μεταξύ των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και του καρκίνου;
Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος  στοιχείων  που δείχνουν ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι μόνο ανθυγιεινά αλλά αυξάνουν τον  κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Ο όρος εξαιρετικά επεξεργασμένα ή υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα δημιουργήθηκε ως ένας τρόπος κατηγοριοποίησης των τροφίμων, γνωστός ως ταξινόμηση NOVA. Το συγκεκριμένο σύστημα μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τον αντίκτυπο στην υγεία διαφορετικών κατηγοριών τροφίμων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει παρατηρηθεί μια σταθερή αύξηση στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων τα τελευταία χρόνια. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο eClinicalMedicine τον Ιανουάριο του 2023 έδειξε ότι η υψηλότερη κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης και θανάτου από καρκίνο.

Επιπλέον οι επιδημιολόγοι της GlobalData αναμένουν ότι καθώς η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων συνεχίζει να αυξάνεται, η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου και η σχετιζόμενη με τον καρκίνο θνησιμότητα είναι επίσης πιθανό να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Επίσης οι μελέτες μας δείχνουν ότι όχι μόνο οι υπερε-πεξεργασμένες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά ότι μετά από διάγνωση καρκίνου τέτοιες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου.

Τι είναι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα;

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι είδη τροφίμων και ποτών που έχουν υποστεί βαριά επεξεργασία κατά την παραγωγή τους, όπως οι προσυσκευασμένες σούπες, σάλτσες, η κατεψυγμένη πίτσα, έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα και fast food, όπως χοτ ντογκ, λουκάνικα, τηγανιτές πατάτες, αναψυκτικά, μπισκότα, κέικ, καραμέλες, ντόνατς, παγωτό και πολλά άλλα.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν γενικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι, λίπος και ζάχαρη από τα μη επεξεργασμένα ή λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα και συχνά περιέχουν τεχνητά πρόσθετα. Αλλά αυτά τα τρόφιμα είναι φθηνά, βολικά και εύκολα προσβάσιμα, με μερικά μάλιστα να κυκλοφορούν ως υγιεινές επιλογές.

Jenny.Gr
pexels

Λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου

Οι συστάσεις του World Cancer Research Fund περιλαμβάνουν τον περιορισμό της κατανάλωσης των υπερ- επεξεργασμένων τροφίμων ως στρατηγική για την πρόληψη του καρκίνου.

Ενώ δεν υπάρχει μια κοινή προσέγγιση για όλους για την επίτευξη μιας υγιεινής διατροφής, το κλειδί είναι να βρείτε ισορροπία, να στοχεύσετε στο μέτρο και να επιλέξετε να θέσετε ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους.

Θέστε συγκεκριμένους διατροφικούς στόχους:

  • Τρώτε περισσότερα ολόκληρα και λιγότερο υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα . Μια καλή αρχή θα ήταν να γεμίσετε τα δύο τρίτα του πιάτου σας με πολύχρωμα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως και το υπόλοιπο ένα τρίτο του πιάτου σας με ψάρια, πουλερικά, άπαχα κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά ή φυτικές πρωτεΐνες και όσπρια (π.χ. μαύρα φασόλια, ρεβίθια, φακές, τόφου, χούμους), ξηρούς καρπούς, σπόρους.

  • Περιορίστε το κόκκινο κρέας σε όχι περισσότερες από τρεις μερίδες την εβδομάδα
  • Προσπαθήστε μειώσετε την κατανάλωση των εξαιρετικά επεξεργασμένων κρέατων, όπως αλλαντικά/κρέατα σάντουιτς, μπέικον, χοτ ντογκ, ζαμπόν, παστράμι, πεπερόνι και σαλάμι.

  • Περιορίστε τις τροφές με με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και ανθυγιεινά λιπαρά, όπως τηγανιτές πατάτες, άλλα πατατάκια, αρτοσκευάσματα, ντόνατς, καραμέλες
  • Στοχεύστε σε ένα υγιές βάρος .

  • Αποφύγετε την αδράνεια. Με την έγκριση του γιατρού σας, στοχεύστε σε τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Τέλος να θυμάστε πως μπορείτε να τρώτε τα πάντα με μέτρο, γιατί αν απαγορεύετε στον εαυτό σας να απολαύσει ένα φαγητό που αγαπάτε, το πιθανότερο είναι να καταλήξετε να το καταναλώσετε αργότερα σε μεγαλύτερη ποσότητα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.