WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί η διατροφή σου πρέπει να έχει ποικιλία


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Σεπτεμβρίου 2023

Γιατί η διατροφή σου πρέπει να έχει ποικιλία
pexels
Πιθανότατα έχετε διαβάσει άρθρα που διακηρύσσουν ότι η κατανάλωση μύρτιλων μειώνει τον κίνδυνο άνοιας ή ότι το κόκκινο κρασί είναι καλό για την καρδιά σας ή ο καφές προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2 - ή, πολλούς άλλους ισχυρισμούς υγείας για μια συγκεκριμένη «υπερτροφή». Ποια είναι όμως η αλήθεια σε αυτές τις δηλώσεις;

Η έρευνα για τη διατροφή και την υγεία είναι αρκετά δύσκολη, διότι υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Υπάρχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε. Υπάρχουν διατροφικά πρότυπα που μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική υγεία . Και μετά υπάρχουν βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται κυρίως σε φυτικές τροφές και που μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία.

Τις τελευταίες δεκαετίες, μάθαμε πολλά για τις χημικές ουσίες που υπάρχουν φυσικά στα τρόφιμα – τι είναι και πώς επηρεάζουν το σώμα. Μερικές από αυτές προσφέρουν οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο και το έντερο μας και μας βοηθούν να έχουμε περισσότερη ενέργεια και συγκέντρωση.

Πολλές όμως από αυτές τις ουσίες προκαλούν προβλήματα όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες. Για παράδειγμα, οι φλαβανόλες του πράσινου τσαγιού μπορούν να προκαλέσουν ηπατική βλάβη όταν καταναλώνονται σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Και επειδή μόλις τώρα ξεκινάμε να ανακαλύπτουμε εάν υπάρχει ιδανική ποσότητα αυτών των ενώσεων, είναι πιο ασφαλές να πούμε ότι διατροφική ποικιλία είναι η καλύτερη προσέγγιση.

Jenny.Gr
pexels

Το σώμα μας είναι απίστευτα πολύπλοκο και χρειάζεται πολλές διαφορετικές βιταμίνες, μέταλλα, μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει βέλτιστα και ένα μόνο τρόφιμο δεν μπορεί να μας προσφέρει όλα όσα έχουμε ανάγκη. Γι αυτό και εάν θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι τρεφόμαστε ισορροπημένα, η ποικιλία είναι ένα αναγκαίο κομμάτι της διατροφής

Τέλος θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν ακούτε διατροφικές συμβουλές που σας προτείνουν να αποκλείσετε μια γκάμα τροφών και να εστιάσετε σε συγκεκριμένες «υπερτροφές», γιατί συνήθως αυτές οι συμβουλές δεν έχουν επιστημινική υπόσταση. Εξάλου όπως ανέφερα και παραπάνω η διατροφή είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι πιστεύουμε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.