WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το διατροφικό μυστικό για να μειώσεις τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Αυγούστου 2023

Το διατροφικό μυστικό για να μειώσεις τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
pexels
Πως θα μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνος του παχέος εντέρου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου, αντιπροσωπεύοντας εκατομμύρια νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο.

Ωστόσο αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά, εάν οι άνθρωποι υιοθετούσαν καλύτερες συνήθειες στον τρόπο ζωής. Τα διατροφικά μοτίβα που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως είναι ο τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου.

Λιγότερο κρέας, περισσότερες φυτικές ίνες

Υπάρχουν πολλές αιτίες που αποδίδονται στον υψηλό ποσοστό καρκίνου του παχέος εντέρου, μεταξύ των οποίων η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η υπερβολική χρήση αλκοόλ και οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και πλούσιες σε επεξεργασμένα ή κόκκινα κρέατα.

Αν υιοθετήσουμε μια ποικιλομορφία στη διατροφή μας, που σημαίνει ότι σε όλα τα γεύματά μας θα περιλαμβάνονται σχετικά ισορροπημένα πιάτα που έχουν πολλά προϊόντα και δημητριακά ολικής αλέσεως, θα λάβουμε μια καλή ποσότητα ινών υψηλής ποιότητας. Και, όπως έδειξε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017, περισσότερες φυτικές ίνες ισοδυναμούν με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Από την άλλη μεριά τα διατροφικά πρότυπα με υψηλές ποσότητες κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων ζωικών προϊόντων όπως το μπέικον, το λουκάνικο ή το σαλάμι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Έτσι λοιπόν η μείωση της κατανάλωσης αυτών των τροφίμων μπορεί να συμβάλει σε χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Jenny.Gr
pexels

Προσοχή και στα γλυκαντικά

Πρόσφατη έρευνα ανέφερε τη συμβολή προσθέτων γλυκαντικών όπως το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη –ένα είδος γλυκαντικού που βρίσκεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά– στον αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Βλέπουμε συχνά σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σε ζαχαρούχα ποτά και χυμούς φρούτων, καθώς και σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως κέικ, αρτοσκευάσματα και γρήγορο φαγητό. Γι αυτό είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων.

Τέλος δεν συνιστώ να σταματήσετε εντελώς τις αγαπημένες σας τροφές, αλλά μπορείτε να τις καταναλώνετε με μέτρο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.