WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Bed rotting: Τι ακριβώς είναι αυτή η νέα τάση αυτοφροντίδας που δοκιμάζουν όλοι;


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Αυγούστου 2023

Bed rotting: Τι ακριβώς είναι αυτή η νέα τάση αυτοφροντίδας που δοκιμάζουν όλοι;
pexels
Τί είναι το bed rotting που όλοι συζητούν στο TikTok;

Το bed rotting, μια νέα τάση που σαρώνει το TikTok, περιλαμβάνει την παραμονή στο κρεβάτι για παρατεταμένες χρονικές περιόδους—όχι για ύπνο, αλλά για παθητικές δραστηριότητες, δραστηριότητες όπως η κατανάλωση σνακ, η παρακολούθηση τηλεόρασης και το σερφάρισμα στο διαδίκτυο.

Αυτή η τάση είναι πιο δημοφιλής μεταξύ της Γενιάς Ζ που μπορεί να αισθάνονται εξαντλημένοι από τη δουλειά, το σχολείο, τις οικογενειακές απαιτήσεις ή τις κοινωνικές υποχρεώσεις. Ενώ το bed rotting μπορεί να ωφελήσει μερικούς ανθρώπους, ωστόσο μπορεί να γίνει επικίνδυνο εάν διαρκέσει περισσότερο από μία ή δύο ημέρες.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να επιδοθείτε στην αυτοφροντίδα για να διαχειριστείτε το άγχος και να τονώσετε την ενέργειά σας. Η φροντίδα του εαυτού μας είναι σημαντική για τη σωματική και ψυχική υγεία, αλλά το να χαλαρώνεις όλη μέρα στο κρεβάτι είναι όντως ο πιο υγιεινός τρόπος για να φροντίσεις τη σωματική και ψυχική σου υγεία;

Τα οφέλη του bed rotting

Το bed rotting μπορεί να έχει κάποια πλεονεκτήματα, όταν γίνετε σε μικρές δόσεις, γιατί τότε μπορεί να ηρεμήσει το σώμα και να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες και της εξάντλησης, ειδικά για άτομα που εργάζονται πολλές ώρες. Αυτά τα άτομα μπορεί να χρησιμοποιήσουν αυτή την πρακτική για να δώσουν στους εαυτούς τους την ευκαιρία να «επαναφορτίσουν τις μπαταρίες τους».

Και επειδή το να περνάς κάποιες ώρες στο κρεβάτι αναγνωρίζεται πλέον ως τρόπος χαλάρωσης, μπορεί να βοηθήσει κάποιους να αισθάνονται ότι μπορούν να ξαπλώνουν χωρίς να νιώθουν ενοχές.

Μειονεκτήματα του bed rotting

Όμως ενώ το bed rotting μπορεί να ωφελήσει μερικούς ανθρώπους βραχυπρόθεσμα, μπορεί να γίνει ανησυχητικό εάν διαρκέσει για περισσότερες από μία ή δύο ημέρες. Για παράδειγμα εάν αυτή η πρακτική γίνει συνήθεια, θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι σημάδι κατάθλιψης ή άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας. Είναι λοιπόν σημαντικό να μην αφήσουμε το bed rotting να γίνει πρότυπο συμπεριφοράς.

Το να περνάτε αρκετές ώρες στο κρεβάτι περιορίζει επίσης τον χρόνο που θα μπορούσατε να αφιερώσετε ουσιαστικά στη σύνδεση με φίλους ή αγαπημένα πρόσωπα και ακόμη θα μπορούσε να σας πάει πίσω με κάποιες υποχρεώσεις που έχετε μέσα στην ημέρα και τελικά να σας κάνει να νιώθετε περισσότερο άγχος. Γι αυτό εάν έχετε σκοπό να εφαρμόσετε το bed rotting, θα ήταν προτιμότερο να το κάνετε με μέτρο.

Επίσης αυτή η τάση μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά και την υγεία σας, καθώς όταν χαλαρώνετε πολλή ώρα στο κρεβάτι μπορεί να ξοδεύετε περισσότερο χρόνο χαζεύοντας το κινητό σας. Και όπως είναι γνωστό όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν τις αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της χρήσης τηλεφώνου στην υγεία μας.

Jenny.Gr
pexels

Πώς το bed rotting επηρεάζει τον ύπνο

Συνήθως είναι καλύτερο για τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν το κρεβάτι και την κρεβατοκάμαρά τους μόνο ως χώρο για να κοιμηθούν. Αν οι άνθρωποι μπορούν να εκπαιδεύσουν τον εγκέφαλό τους να συνδέει το κρεβάτι τους αποκλειστικά με τον ύπνο, δεν θα έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα να κοιμούνται γρήγορα το βράδυ.

Ως εκ τούτου, όταν οι άνθρωποι χαλαρώνουν στο κρεβάτι, ο εγκέφαλός τους μπορεί να συσχετίσει την κρεβατοκάμαρα με άλλα πράγματα εκτός από τον ύπνο, οδηγώντας σε διαταραχή του ύπνου.

Με απλά λόγια, το σώμα σας μπορεί να μπερδευτεί τη νύχτα και να μην ξέρει αν προσπαθείτε να αποκοιμηθείτε ή απλά να χαλαρώσετε. Επιπλέον, το bed rotting αφαιρεί την ευκαιρία για σωματική άσκηση, η οποία μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Είναι καλύτερο να βρείτε ένα άνετο μέρος έξω από την κρεβατοκάμαρα για να χαλαρώνετε και να πηγαίνετε στο κρεβάτι σας μόνο όταν είστε έτοιμοι να κοιμηθείτε.

Η σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και του bed rotting

Τα άτομα που έχουν κατάθλιψη ή βιώνουν χρόνιο άγχος μπορεί να θεωρήσουν ελκυστικό το bed rotting. Αυτό συμβαίνει επειδή τείνουν να αναφέρουν χαμηλή ενέργεια και διάθεση, καθώς και έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που συνήθως απολαμβάνουν.

Όμως η ενασχόληση με λιγότερες δραστηριότητες μπορεί μόνο να τροφοδοτήσει έναν κύκλο κατάθλιψης ή άγχους. Έτσι ενώ το bed rotting θα μπορούσε να ξεκινήσει ως αυτοφροντίδα για ξεκούραση, στη συνέχεια μπορεί να μετατραπεί σε λιγότερες παραγωγικές ή ευχάριστες δραστηριότητες, περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περισσότερα προβλήματα ύπνου, περισσότερη κοινωνική απομόνωση και να οδηγήσει σε περισσότερη κατάθλιψη. Για να σπάσουμε αυτόν τον κύκλο, είναι σημαντικό να είμαστε πιο δραστήριοι, γιατί μόνο έτσι θα βελτιωθεί η διάθεσή μας.

Πώς να επιδοθείτε στο bed rotting με ασφαλή τρόπο

Εάν σας ενδιαφέρει το bed rotting , είναι σημαντικό να το κάνετε όσο το δυνατόν με πιο υγιή και ασφαλή τρόπο. Αυτό σημαίνει να αφιερώνετε χρόνο για χαλάρωση κάνοντας δραστηριότητες που να αισθάνεστε καλά, όπως το διάβασμα, ο διαλογισμός ή η ήπια γιόγκα, αντί για άλλα πράγματα που μπορούν τελικά να ενισχύσουν το άγχος ή τη δυσαρέσκεια.

Ο καθορισμός χρονικών ορίων μπορεί επίσης να σας αποτρέψει από το να μένετε πολλή ώρα στο κρεβάτι. Βάλτε ένα χρονόμετρο για να σας υπενθυμίσει ότι είναι ώρα να σηκωθείτε και να κάνετε κάποια άλλη δραστηριότητα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ το bed rotting μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση, δεν θα πρέπει να αποτελεί τακτικό μοτίβο ή καθημερινή συνήθεια και δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε ως θεραπεία για την αντιμετώπιση της κόπωσης, της κούρασης ή της κατάθλιψης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.