WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να πίνεις μετά το φαγητό για να βοηθήσεις την πέψη σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Ιανουαρίου 2024

Τι να πίνεις μετά το φαγητό για να βοηθήσεις την πέψη σου
pexels
Η πέψη είναι σημαντική για την υποστήριξη και τη διατήρηση της συνολικής υγείας και ευεξίας.

Μετά την κατανάλωση τροφής ή υγρού, το περιεχόμενο ταξιδεύει από το στόμα στον οισοφάγο και στο στομάχι, όπου διασπάται από το οξύ του στομάχου και τα πεπτικά ένζυμα. Στη συνέχεια, εισέρχεται στο λεπτό έντερο, το οποίο απορροφά τα θρεπτικά συστατικά στην κυκλοφορία του αίματος, όπου διαχέονται σε όλο το σώμα.

Η πέψη είναι σημαντική για την υποστήριξη και τη διατήρηση της συνολικής υγείας και ευεξίας. Εξασφαλίζει ότι το σώμα σας λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζονται για την ανάπτυξη, την παραγωγή ενέργειας και διάφορες σωματικές λειτουργίες.

Πιστεύεται επίσης ότι ορισμένα ροφήματα μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά την πέψη προάγοντας την καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, καταπραΰνοντας την πεπτική οδό και ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου. Σε αυτό το άρθρο, διερευνάται τι μπορείτε να πιείτε μετά από ένα γεύμα για να βοηθήσετε την πέψη.

Τι να πίνετε μετά το γεύμα για να βοηθήσετε την πέψη σας

Νερό

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χλιαρού νερού, αντί για κρύο, μπορεί να βελτιώσει τη μικροχλωρίδα του εντέρου των θηλαστικών. Το μικροβίωμα του εντέρου, και η μικροχλωρίδα, είναι σημαντικά για τη συνολική ευημερία. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό που ονομάζεται «άξονας εντέρου-εγκεφάλου», που αναφέρεται στην επικοινωνία μεταξύ του νευρικού συστήματος και των εντερικών λειτουργιών. Ως εκ τούτου, η μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και το ανοσοποιητικό, το πεπτικό και την ψυχική υγεία.

Κατά συνέπεια, μια διαταραχή στο μικροβίωμα ή μια εισροή μη φιλικών βακτηρίων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία και μπορεί να σχετίζεται με διάφορες μεταβολικές και γαστρεντερικές ασθένειες ή/και καταστάσεις, όπως:

  • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD)

  • Ελκώδης κολίτιδα (UC)

  • Νόσος του Crohn (CD)

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το ζεστό πόσιμο νερό μπορεί να ανακουφίσει πεπτικά προβλήματα, όπως η διάρροια, και στην πραγματικότητα να βελτιστοποιήσει τη μικροχλωρίδα του εντέρου στα θηλαστικά. Επιπλέον, το πόσιμο νερό βοηθά στην πέψη συμβάλλοντας στη διάσπαση των τροφών στο στομάχι και μαλακώνει τα κόπρανα στο παχύ έντερο, γεγονός που μπορεί να μετριάσει τη δυσκοιλιότητα.

Εκτός από το να πίνετε νερό, μπορείτε επίσης να προσθέσετε τροφές πλούσιες σε νερό στη διατροφή σας για να βοηθήσετε την πέψη, όπως:

  • Μαρούλι

  • Φυλλώδη λαχανικά

  • Αγγούρια

  • Πιπεριές

  • Σέλινο

  • Μούρα

  • Πεπόνι

Αφεψήματα από βότανα και μπαχαρικά

Παρόμοια με το ζεστό νερό, τα αφεψήματα από βότανα και μπαχαρικά μπορούν να βοηθήσουν στη διάσπαση των τροφίμων. Για χιλιάδες χρόνια, τα τσάγια παρασκευάζονται για να βοηθήσουν στη θεραπεία για:

  • Δυσκοιλιότητα

  • Δυσπεψία

  • Ναυτία

Μια ποικιλία τσαγιών μπορεί να βοηθήσει με τα παραπάνω συμπτώματα, όπως:

Τσάι μέντας – Το έλαιο μέντας, το οποίο προέρχεται από το φυτό Mentha piperita, περιέχει μια ένωση που ονομάζεται «μενθόλη», η οποία μπορεί να βελτιώσει τα πεπτικά προβλήματα και τις λειτουργικές διαταραχές του κοιλιακού πόνου (FAPDs). Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη χαλάρωση των εντερικών μυών και του οισοφάγου και να ανακουφίσει το φούσκωμα, τη διάρροια, τη δυσκοιλιότητα και κάθε κοιλιακό άλγος που σχετίζεται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Τσάι από κουρκουμά – Ένα μπαχαρικό της οικογένειας του τζίντζερ, ο κουρκουμάς, περιέχει κούκουμίνη, που πιστεύεται ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αντιφλεγμονώδους παράγοντα. Ως εκ τούτου, πιστεύεται ότι ανακουφίζει από τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, συμπεριλαμβανομένου του κοιλιακού πόνου και της διάρροιας.

Τσάι κάνναβης – Η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) είναι ένα συστατικό που βρίσκεται στο φυτό Cannabis sativa. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της όρεξης, στην πρόληψη του εμετού και στη βελτίωση της ναυτίας, του κοιλιακού πόνου και της διάρροιας σε άτομα που αντιμετωπίζουν γαστρεντερικά προβλήματα.

Τσάι τζίντζερ – Το τζίντζερ είναι γνωστό ότι βελτιώνει τη γαστρική κινητικότητα – την κίνηση της τροφής μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα – σε ορισμένα θηλαστικά. Η κατανάλωση τσαγιού τζίντζερ μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του πόνου σε όσους εμφανίζουν φλεγμονή του πεπτικού συστήματος, όπως η φλεγμονή που εμφανίζεται σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Μπορεί επίσης να μειώσει την πεπτική δυσφορία, το φούσκωμα, τη δυσπεψία, τη ναυτία, τη δυσκοιλιότητα και τα αισθήματα πληρότητας σε ορισμένες περιπτώσεις. Έτσι, εάν ρωτάτε «Τι να κάνω αν φουσκώνω μετά το φαγητό ;», ίσως θέλετε να δοκιμάσετε τσάι τζίντζερ.

Τσάι μάραθου – Το βότανο με γεύση γλυκόριζας πιστεύεται ότι είναι ένας αντιφλεγμονώδης παράγοντας και μπορεί να εγχυθεί σε τσάγια για την πρόληψη της ανάπτυξης ελκών, τη βελτίωση των κινήσεων του εντέρου και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Τσάι πικραλίδας – Τα εκχυλίσματα από το άνθος της πικραλίδας μπορεί να διεγείρουν τη ροή του αίματος και τις συσπάσεις των μυών για να μετακινήσουν πιο εύκολα την τροφή από το στομάχι στο λεπτό έντερο, βελτιώνοντας έτσι την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Μαύρο τσάι – Το μαύρο τσάι, όπως το Earl Grey, μπορεί να βελτιώσει τη δυσπεψία και να προστατεύσει από το έλκος στομάχου χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Jenny.Gr
pexels

Κομπούχα

Η κομπούχα, ένα ρόφημα που έχει υποστεί ζύμωση, μπορεί να ωφελήσει την πέψη. Αυτό το ρόφημα παρασκευάζεται μέσω της ζύμωσης ζαχαρούχου τσαγιού με τη βοήθεια συμβιωτικών καλλιεργειών βακτηρίων και μαγιάς (SCOBY). Καθώς η διαδικασία της ζύμωσης εξελίσσεται, παράγεται μια σειρά από οργανικά οξέα, προβιοτικά, ένζυμα και βιταμίνες που βοηθούν στην πέψη.

Ένα από τα κύρια οφέλη της κομπούχας για την πέψη είναι η περιεκτικότητά της σε προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που μπορούν να προάγουν την υγιή ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.

Όταν καταναλώνονται, αυτά τα ευεργετικά βακτήρια μπορούν να συμβάλουν στον εποικισμό του εντέρου με καλά μικρόβια, υποστηρίζοντας την αποτελεσματική πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της γαστρεντερικής διαταραχής.

Η κομμπούχα είναι επίσης γνωστό ότι είναι πλούσια σε οργανικά οξέα, όπως το οξικό οξύ, το γαλακτικό οξύ και το γλυκονικό οξύ. Αυτά τα οξέα είναι υποπροϊόντα της διαδικασίας ζύμωσης και μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη των πεπτικών διεργασιών.

Για παράδειγμα, το οξικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση των πρωτεϊνών, ενώ το γλυκονικό οξύ μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του σώματος να απορροφά μέταλλα, βελτιστοποιώντας έτσι τη χρήση θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα που καταναλώνονται.

Smoothies

Οι διαιτητικές ίνες δεν αφομοιώνονται από το σώμα. Ωστόσο, μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη της πέψης και της κίνησης των σωματιδίων της τροφής μέσω του πεπτικού σωλήνα για τη μείωση της δυσκοιλιότητας. Θα βρείτε φυτικές ίνες σε διάφορα φρούτα και λαχανικά, όπως:

  • Μήλα

  • Σμέουρα

  • Αχλάδια

  • Μπανάνες

  • Πορτοκάλια

  • Φράουλες

  • Αρακάς

  • Μπρόκολο

  • Λαχανάκια Βρυξελλών

  • Καρότα

Ως εκ τούτου, ο συνδυασμός μερικών από αυτά τα συστατικά σε ένα smoothie μπορεί να μειώσει την πιθανότητα δυσκοιλιότητας. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Καλύτερο είναι βέβαια να τρώτε ολόκληρα τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά για όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν τότε τα smoothies είναι μια καλή επιλογή.

Γενικά, συνιστάται στις γυναίκες να καταναλώνουν 21 έως 25 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως, ενώ οι άνδρες πρέπει να καταναλώνουν 30 έως 38 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά.

Ο χυμός δαμάσκηνου είναι μια άλλη επιλογή με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες για να προσθέσετε στα smoothies σας, καθώς μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση και να αυξήσει σημαντικά τις κινήσεις του εντέρου. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται «σορβιτόλη», το οποίο τραβάει νερό στο κόλον για να δημιουργήσει ένα καθαρτικό αποτέλεσμα.

Τι θα ήταν καλό να μειώσετε

Αλκοόλ

Σε μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοολούχων ποτών μετά το φαγητό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του εντέρου και σημαντική βλάβη στο γαστρεντερικό σωλήνα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη μικροχλωρίδα του εντέρου. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προάγει την υπερανάπτυξη βακτηρίων και τη μικροβιακή ανισορροπία του εντέρου (δυσβίωση).

Κατά συνέπεια, αυτή η ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή σε ολόκληρο το σώμα, οδηγώντας δυνητικά σε:

  • Δυσλειτουργία οργάνων

  • Χρόνια ηπατική νόσο

  • Νευρολογική πάθηση

  • Καρκίνοι του γαστρεντερικού (GI).

Εάν δεν είστε βέβαιοι για το πώς να υποστηρίξετε την υγεία του πεπτικού σας συστήματος , θα πρέπει να μιλήσετε με έναν ειδικό ο οποίος θα είναι σε θέση να αξιολογήσει το ιατρικό ιστορικό και την τρέχουσα κατάστασή σας και να παρέχει πιθανές επιλογές θεραπείας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.