WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ουροδόχος κύστη: Πώς να τη διατηρήσεις υγιή


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Ιανουαρίου 2024

Ουροδόχος κύστη: Πώς να τη διατηρήσεις υγιή
unsplash
Οι περισσότεροι από εμάς δεν σκεφτόμαστε καθόλου την ουροδόχο κύστη μας—μέχρι να υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

Η υπερδραστήρια κύστη, η ακράτεια, οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και η ανάγκη για ούρηση πολλές φορές τη νύχτα είναι ζητήματα που μπορεί να επηρεάσουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.

Αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε τώρα, για να διατηρήσετε την ουροδόχο κύστη σας υγιή μακροπρόθεσμα. Οι υγιεινές συνήθειες μπορούν να συμβάλουν πολύ στην πρόληψη - ακόμη και στη θεραπεία - ορισμένων τύπων προβλημάτων της ουροδόχου κύστης.

Τα πιο κοινά προβλήματα υγείας της ουροδόχου κύστης

Συχνά συνδέουμε τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης με τη γήρανση. Αλλά τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης δεν είναι αναπόφευκτο γεγονός της γήρανσης - και μπορούν να επηρεάσουν άτομα όλων των ηλικιών. Μερικά από τα πιο κοινά προβλήματα της ουροδόχου κύστης που μπορεί να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία περιλαμβάνουν.

Υπερδραστήρια κύστη: Αυτή η κατάσταση είναι πολύ διαδεδομένη. Έως και το 30% ή το 40% των ενηλίκων ζουν με υπερδραστήρια κύστη. Κάποιος με υπερδραστήρια κύστη συνήθως βιώνει μια πολύ επείγουσα επιθυμία να πηγαίνει συχνά στην τουαλέτα.

Νυκτουρία: Δεν είναι ασυνήθιστο να ξυπνάτε μία (ή και δύο φορές) για να ουρήσετε στη μέση της νύχτας. Αλλά αν βρεθείτε να πηγαίνετε περισσότερο από αυτό τα περισσότερα βράδια, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα.

Ακράτεια: Η ακράτεια ούρων μπορεί να σημαίνει διαρροή μόνο μιας ή δύο σταγόνων ούρων όταν βήχετε, φτερνίζεστε ή κάνετε κάποια σωματική δραστηριότητα. Μπορεί επίσης να υπάρχει σε συνδυασμό με την υπερδραστήρια κύστη. Μπορεί να έχετε τόσο επείγουσα ανάγκη να ουρήσετε που να μην μπορείτε να κρατηθείτε αρκετά για να φτάσετε στην τουαλέτα.

Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις: Εξ ορισμού, αυτό σημαίνει ότι έχετε δύο ή περισσότερες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης ή του ουροποιητικού συστήματος σε έξι μήνες (ή τρεις σε ένα χρόνο).

Διατροφή για καλύτερη υγεία της ουροδόχου κύστης

Η διατροφή σας μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία της ουροδόχου κύστης σας.

Παραμείνετε καλά ενυδατωμένοι

Η έλλειψη ενυδάτωσης είναι ένας μεγάλος παράγοντας κινδύνου για προβλήματα της ουροδόχου κύστης. Συνιστώ να πίνετε το μισό σωματικό σας βάρος σε γραμμάρια νερό κάθε μέρα.

Αποφυγή ερεθιστικών ουσιών της ουροδόχου κύστης

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά είναι γνωστό ότι ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη, καθιστώντας πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε προβλήματα. Τροφές που θα ήταν καλό να αποφεύγετε περιλαμβάνουν: ποτά με καφεΐνη, ανθρακούχα ποτά, χυμοί και πικάντικα τρόφιμα.

Jenny.Gr
pexels

Περιορισμός του αλκοόλ

Τα αλκοολούχα ποτά είναι διουρητικά. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνουν την ποσότητα νερού που χάνετε κάθε φορά που ουρείτε. Αυτό όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει τη συχνότητα και την επείγουσα ανάγκη για ούρηση.

Μειώστε τα υγρά το βράδυ

Εάν σηκώνεστε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας για να επισκεφτείτε την τουαλέτα , ίσως θα ήταν καλύτερο να μην πίνετε πολλά υγρά τρεις ώρες πριν τον ύπνο.

Συνήθειες που βοηθούν την ουροδόχο κύστη σας

Όσον αφορά τη φροντίδα της ουροδόχου κύστης, είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στο πόσο συχνά και πόσο ουρείτε. Το να κρατάτε τα ούρα για πολλή ώρα είναι κακό για την ουροδόχο κύστη, ειδικά αν γίνει συνήθεια. Όταν περιμένετε πάρα πολύ για να ουρήσετε, μπορεί να βλάψετε τα μικρά νεύρα γύρω από την ουροδόχο κύστη, που είναι υπεύθυνα για την αίσθηση. Και με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να κάνει πιο δύσκολο να αντιληφθείτε πότε πρέπει να πάτε στην τουαλέτα.

Επίσης το να κρατάτε γεμάτη την κύστη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης της ουροδόχου κύστης. Κατά μέσο όρο, πρέπει να ουρείτε κάθε δύο έως τρεις ώρες. Αν πηγαίνετε μόνο δύο ή τρεις φορές όλη την ημέρα, είτε είστε αφυδατωμένοι είτε κρατιέστε μεγάλο χρονικό διάστημα. Το να μην αδειάζετε πλήρως την ουροδόχο κύστη σας κάθε φορά που ουρείτε, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης.

Η σημασία ενός υγιούς πυελικού εδάφους

Οι μύες του πυελικού εδάφους είναι τα θεμέλιά σας. Δεν υποστηρίζουν μόνο τα πυελικά όργανα, αλλά βοηθούν και σε άλλες πτυχές της υγείας της ουροδόχου κύστης. Η υγεία του πυελικού εδάφους μπορεί να γίνει με τις ασκήσεις Kegel (η ενδυνάμωση αυτών των μυών μπορεί να βοηθήσει στην ακράτεια).

Πότε να δείτε τον γιατρό σας

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη συχνότητα, την ακράτεια ή τις λοιμώξεις, μιλήστε με τον γιατρό σας . Εάν κάποιο από αυτά τα συμπτώματα γίνει ενοχλητικό ή σας αναγκάζουν να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας, αναζητήστε βοήθεια. Ο γιατρός σας μπορεί να προσφέρει μια σειρά θεραπειών για την αποτελεσματική διαχείριση όλων των τύπων προβλημάτων της ουροδόχου κύστης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.