Αυτοάνοσα νοσήματα: Πώς να μειώσεις τα συμπτώματα με τη βοήθεια της διατροφής
Τζουλιάννα Καρνέζη
8 Απριλίου 2024
Υπάρχουν περισσότερα από 80 γνωστά αυτοάνοσα νοσήματα. Αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής επιπολασμός, οι ειδικοί πιστεύουν ότι περίπου 5 έως 8 τοις εκατό του πληθυσμού ζει με μία ή περισσότερες αυτοάνοσες ασθένειες.
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μη γνωρίζουν τι ακριβώς προκαλεί συγκεκριμένα αυτοάνοσα νοσήματα, αλλά οι ερευνητές υποθέτουν ότι προκαλούνται από τη γενετική, τις λοιμώξεις, την έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες και κάποιους παράγοντες τρόπου ζωής. Αν και τα αυτοάνοσα νοσήματα δεν μπορούν να θεραπευτούν, ωστόσο ορισμένα συμπτώματα μπορεί να μειωθούν ή να είναι σε «ύφεση» κάνοντας ορισμένες αλλαγές στην καθημερινή σας ζωή.
Τούτου λεχθέντος, εάν ζείτε με μια αυτοάνοση πάθηση, η λήψη φαρμάκων δεν είναι η μόνη θεραπευτική επιλογή σας. Η αλλαγή του τρόπου ζωής και της διατροφής σας κ μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την κατάστασή σας και ενδεχομένως να μπορέσετε να ανακουφίσετε ορισμένα συμπτώματα.
Αυτοάνοσα νοσήματα
Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο πρωταρχικός ρόλος ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος είναι να προστατεύει το σώμα από επιβλαβείς εισβολείς, που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες και λοιμώξεις. Αλλά με μια αυτοάνοση ασθένεια, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπερδραστήριο και μπερδεύει τα υγιή κύτταρα του σώματος ως ξένα, και ως αποτέλεσμα, επιτίθεται σε όργανα και ιστούς.
Ένα αυτοάνοσο νόσημα μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επιτεθεί σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος (ψωρίαση), του ενδοκρινικού συστήματος (νόσος Hashimoto και Grave), των αρθρώσεων και των μυών (λύκος και ρευματοειδής αρθρίτιδα) και του πεπτικού συστήματος (Κρον και κοιλιοκάκη).
Τα συμπτώματα μιας αυτοάνοσης πάθησης εξαρτώνται από το μέρος του σώματος που επιτίθεται, αλλά ορισμένα κοινά συμπτώματα σε γενικές γραμμές περιλαμβάνουν κόπωση, εξανθήματα, ζάλη και πόνο. Μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί μια αυτοάνοση κατάσταση επειδή πολλές ασθένειες έχουν αλληλοεπικαλυπτόμενα συμπτώματα. Για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε μια συγκεκριμένη ασθένεια, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει μια εξέταση αίματος για να αναζητήσει αυτοαντισώματα και υψηλά επίπεδα φλεγμονής.
Ο ρόλος της φλεγμονής στα αυτοάνοσα νοσήματα
Η χρόνια φλεγμονή είναι ένα κοινό νήμα σε όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει λανθασμένα τα υγιή κύτταρα ως ξένους εισβολείς, ενεργοποιεί την απελευθέρωση φλεγμονωδών πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτοκίνες, οι οποίες προκαλούν μια φλεγμονώδη απόκριση.
Τα άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα έχουν συχνά υψηλά επίπεδα c-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), μια πρωτεΐνη που παράγεται στο ήπαρ και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος ως απόκριση στη φλεγμονή.
Για τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων, οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν φάρμακα που μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα. Εκτός από τα φάρμακα, υπάρχουν και άλλοι τρόποι που βοηθούν στην καταστολή της φλεγμονής στο σώμα. Οι καθημερινές σας συνήθειες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα φλεγμονής του σώματός σας, επομένως οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάστασή σας.
Αλλαγές για τη διαχείριση των αυτοάνοσων νοσημάτων
Μείνετε μακριά από τη δυτική δίαιτα
Η γνωστή σε όλους δυτική δίαιτα είναι πλούσια με εξαιρετικά επεξεργασμένα και γρήγορα τρόφιμα και είναι υψηλή σε ανθυγιεινά λιπαρά, ζωικές πρωτεΐνες, ζάχαρη και αλάτι. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά έχει αποδειχθεί ότι προάγουν την παχυσαρκία, έναν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη αυτοάνοσων ασθενειών.
Πολλά ερευνητικά στοιχεία έχουν συνδέσει την παχυσαρκία με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσων ασθενειών, όπως η ψωρίαση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ).
Αν και υπάρχει πολύς δρόμος για τη σύνδεση συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών με την αυτοάνοση παθολογία, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η παχυσαρκία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο αυτοάνοσων καταστάσεων και η δυτική διατροφή συμβάλλει στην παχυσαρκία. Μέχρι να μάθουμε περισσότερα, ο περιορισμός της δυτικής διατροφής είναι μια έξυπνη στρατηγική που βοηθά στη μείωση των επιπέδων φλεγμονής.
Μερικά παραδείγματα τυπικών τροφών δυτικής διατροφής που θα θέλετε να περιορίσετε είναι:
- Επεξεργασμένα δημητριακά
- Ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά
- Τηγανητά
- Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
- Επεξεργασμένα κρέατα
Κάντε μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα
Ακριβώς όπως μια δυτική δίαιτα μπορεί να προκαλέσει μια φλεγμονώδη απόκριση, μπορείτε επίσης να τρώτε με τρόπο ώστε να μειώσετε τα επίπεδα φλεγμονής. Για παράδειγμα, τα ωμέγα-3, ένα είδος πολυακόρεστου λίπους, έχουν προστατευτική δράση έναντι της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας. Άλλες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν περιλαμβάνουν το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, το ιχθυέλαιο και το ελαιόλαδο.
Γενικά, η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής. Μια μελέτη έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή βοήθησε στη μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας σε άτομα με φλεγμονώδη αρθρίτιδα.
Η μεσογειακή διατροφή αποφεύγει τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αλάτι, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά και αντ' αυτού δίνει έμφαση στα ολόκληρα τρόφιμα, συγκεκριμένα:
- Φρούτα και λαχανικά
- Λιπαρά ψάρια (όπως σολομός, ρέγκα, σκουμπρί και γαύρος)
- Φυτικά λίπη (καρποί και σπόροι, αβοκάντο, ελαιόλαδο)
- Όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως
- Άπαχα πουλερικά
Μειώστε το ποτό και το κάπνισμα
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα είναι συνήθειες που θα ήταν καλό να μειώσετε ή να κόψετε, κυρίως όταν έχετε μια αυτοάνοση ασθένεια. Και οι δύο αυτές συνήθειες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων καθώς και με πιο σοβαρά συμπτώματα εάν ζείτε ήδη με μια αυτοάνοση πάθηση.
Ασκηθείτε περισσότερο (αλλά με ασφάλεια)
Η άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να έχετε υγεία και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη μακροχρόνιων ασθενειών. Πράγματι, η τακτική αερόβια άσκηση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή σε άτομα με φλεγμονώδεις καταστάσεις, ακόμη και σε ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες όπου η άσκηση θεωρούνταν κάποτε επιβλαβής, όπως ο λύκος, η σκλήρυνση κατά πλάκας και οι ρευματικές παθήσεις, πλέον μπορεί να σας βοηθήσει.
Θυμηθείτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια ρουτίνα γυμναστικής και πάντα να ξεκινάτε αργά για να αποτρέψετε τους τραυματισμούς.
Διαχειριστείτε τα επίπεδα άγχους και δώστε προτεραιότητα στον καλό ύπνο
Η έρευνα έχει συνδέσει το άγχος με την ενεργοποίηση αυτοάνοσων ασθενειών καθώς και με την επιδείνωση των συμπτωμάτων, ειδικά σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, λύκο, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσο του Graves και άλλες παθήσεις.
Κάντε λοιπόν τη διαχείριση του άγχους σας προτεραιότητα. Αναζητήστε θεραπεία, ξεκινήστε μια πρακτική γιόγκα ή διαλογισμό και να είστε ανοιχτοί να δοκιμάσετε νέες μεθόδους που μπορεί να σας βοηθήσουν να διώξετε το άγχος. Η ψυχολογική και η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία θεωρούνται αποτελεσματικά εργαλεία για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων που σχετίζονται με αυτοάνοσα νοσήματα.
Επίσης ο καλός, ποιοτικός ύπνος, τουλάχιστον 7 ώρες τη νύχτα, μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να διαχειριστεί καλύτερα το στρες, υποστηρίζοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας και βοηθώντας το σώμα σας να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα.
Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη των συμπτωμάτων της αυτοάνοσης νόσου και τη βελτίωση της συνολικής υγείας.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.