WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 μύθοι για τη ψωρίαση που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Ιουλίου 2023

6 μύθοι για τη ψωρίαση που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις
pexels
Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική και διαφέρει από άλλες δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια με ανοσολογικό υπόστρωμα. Αν και πρόκειται για κοινή ασθένεια, πολλά πράγματα παραμένουν άγνωστα σχετικά με αυτή. Η πάθηση δεν είναι ασυνήθιστη - στην πραγματικότητα, παγκοσμίως περισσότεροι από 120 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ψωρίαση, ενώ μόνο στην Ελλάδα οι ασθενείς ξεπερνούν τους 250.000. H ψωρίαση μπορεί να πρωτοεμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εκδηλώνεται στις ηλικίες 20 έως 35 ετών, ενώ μία ακόμα κορύφωση παρατηρείται γύρω από την ηλικία των 50-60 ετών.

Οι μύθοι γύρω από την ψωρίαση οφείλονται συχνά στην έλλειψη κατανόησης και γνώσης σχετικά με την πάθηση. Οι δερματικές παθήσεις μπορεί να στιγματιστούν, οδηγώντας σε λανθασμένες αντιλήψεις. Παρακάτω, θα καταρρίψουμε τους πιο συνηθισμένους μύθους για την ψωρίαση, μια για πάντα.

Μύθος 1: Η ψωρίαση είναι μεταδοτική

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορεί να «κολλήσουν» ψωρίαση μέσω της επαφής δέρμα με το δέρμα ή μέσω της σεξουαλικής επαφής. Αλλά αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Ορισμένες δερματικές παθήσεις είναι μεταδοτικές, όπως το πόδι του αθλητή , για παράδειγμα, που μπορεί να προκαλέσει ξεφλούδισμα του δέρματος και κνησμώδεις φουσκάλες, όπως ακριβώς η ψωρίαση. Αλλά το πόδι του αθλητή προκαλείται από έναν μύκητα και ως εκ τούτου μπορεί να περάσει μεταξύ ανθρώπων, όπως σε αποδυτήρια γυμναστηρίου ή πισίνες.

Από την άλλη μεριά η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση πάθηση, που σημαίνει ότι προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος που επιτίθεται κατά λάθος σε υγιή κύτταρα. Εν ολίγοις, δεν μπορείτε να κολλήσετε ψωρίαση από άλλο άτομο.

Μύθος 2: Η ψωρίαση είναι ίδια με το έκζεμα

Μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά μεταξύ ψωρίασης και εκζέματος, καθώς και οι δύο είναι παθήσεις που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό και προκαλούν ερεθισμένο, φλεγμονώδες δέρμα. Αλλά δεν είναι το ίδιο - οι βασικές διαφορές περιλαμβάνουν την τυπική ηλικία έναρξης, την τοποθεσία και τα συμπτώματα.

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Εκζέματος , το έκζεμα συνήθως ξεκινά νωρίτερα και συνήθως επηρεάζει μωρά και παιδιά, ενώ η ψωρίαση συχνά αργεί να εκδηλωθεί, συνήθως εμφανίζεται κάπου από τα μέσα της εφηβείας έως τα μέσα της δεκαετίας του '30.

Δεύτερον, το έκζεμα είναι γνωστό ότι επηρεάζει τις πτυχές του σώματος, όπως οι αγκώνες, τα γόνατα, οι καρποί και ο λαιμός. Η ψωρίαση μπορεί να είναι οπουδήποτε στο σώμα, αν και η Εθνική Ένωση Εκζέματος σημειώνει ότι εντοπίζεται συχνά στα εξωτερικά μέρη των αγκώνων, των γονάτων και των παλάμων, καθώς και στο τριχωτό της κεφαλής, τα πόδια, το στόμα και το κάτω μέρος της πλάτης.

Τέλος, η σοβαρότητα του κνησμού μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της διαφοράς μεταξύ εκζέματος και ψωρίασης. Το έκζεμα τείνει να εμφανίζεται με έντονο κνησμό στο δέρμα, ενώ η ψωρίαση συνήθως καίει, τσιμπάει ή αισθάνεστε μια ελαφριά φαγούρα. Οι καταστάσεις αντιμετωπίζονται επίσης διαφορετικά, γι' αυτό είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο για ένα σχέδιο διάγνωσης και θεραπείας.

Μύθος 3: Η ψωρίαση προκαλείται από μύκητες, μόλυνση ή παράσιτα

Και πάλι, αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουμε εδώ είναι ότι η ψωρίαση είναι μια χρόνια, αυτοάνοση πάθηση. Η ψωρίαση προκύπτει από μια υπερδραστήρια ανοσοαπόκριση, η οποία προκαλεί τα κύτταρα του δέρματος να αναπτύσσονται γρήγορα.

Δεν προκαλείται από βακτήρια, ιούς ή εξωτερικούς παράγοντες που μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο. Προκύπτει από έναν συνδυασμό γενετικής προδιάθεσης και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Μύθος 4: Η ψωρίαση είναι σημάδι κακής υγιεινής

Είναι ένας κοινός και συχνά βλαβερός μύθος ότι η ψωρίαση ή άλλες χρόνιες παθήσεις του δέρματος προκαλούνται από κακή υγιεινή. Η ψωρίαση δεν μπορεί απλώς να «διορθωθεί» κάνοντας ντους πιο συχνά.

Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι με χρόνιες δερματικές παθήσεις είναι πιο προσεκτικοί και αφοσιωμένοι στην υγεία του δέρματός τους σε σύγκριση με άτομα χωρίς προβλήματα δέρματος.

Άρα, όχι, η ψωρίαση δεν προκαλείται από κακή υγιεινή. Είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση χωρίς θεραπεία, που δυστυχώς σημαίνει ότι ακόμη και η πιο προσεκτική υγιεινή δεν μπορεί να την κάνει να φύγει εντελώς.

Jenny.Gr
pexels

Μύθος 5: Η ψωρίαση είναι «απλώς» μια κατάσταση του δέρματος

Ενώ τα εξανθήματα είναι συχνά το πιο ορατό μέρος της ψωρίασης, είναι πολλά περισσότερα. Η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει και άλλα μέρη του σώματος ενός ατόμου, όπως τα νύχια, τις αρθρώσεις και ακόμη και την ψυχική του υγεία.

Τα άτομα με ψωρίαση συχνά αντιμετωπίζουν σωματικές ενοχλήσεις όπως κνησμό και πόνο. Ωστόσο, η ψυχολογική πτυχή μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολη. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται περίεργα για τα ορατά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος, κατάθλιψη και κοινωνική απομόνωση.

Πράγματι, μια ανασκόπηση του Αυγούστου 2020 στο Cureus σημειώνει ότι η ψωρίαση μπορεί να προκαλέσει ψυχολογική πίεση και ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ της ψωρίασης και της κατάθλιψης.

Μύθος 6: Η ψωρίαση είναι ιάσιμη

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν γνωστές θεραπείες για την ψωρίαση. Ακόμη και η ακριβής αιτία είναι ασαφής. Πιστεύεται ότι είναι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά από θεραπείες διαθέσιμες για τη διαχείριση των συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων κρέμες και λοσιόν, φωτοθεραπεία και φάρμακα που λειτουργούν σε όλο το σώμα.

Η σωστή θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα της ψωρίασης, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής και στρατηγικές αυτοεξυπηρέτησης που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, όπως η διαχείριση βάρους, η διακοπή του καπνίσματος και η διαχείριση του άγχους είναι μερικά παραδείγματα πρόληψης των συμπτωμάτων.

Οι παράγοντες που προκαλούν έξαρση μπορεί να περιλαμβάνουν άγχος, τραύμα, φαρμακευτική αγωγή, ορισμένες λοιμώξεις (όπως ο στρεπτόκοκκος, για παράδειγμα), η παχυσαρκία και η κατανάλωση αλκοόλ.

Η άσκηση, επίσης, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Η έρευνα έχει δείξει πως η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της ψωρίασης. Ομοίως, το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης υποστηρίζει την άσκηση, συνιστώντας 30 λεπτά μέτριας άσκησης και προπόνηση ενδυνάμωσης τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Η ψωρίαση μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί — ακόμη και χωρίς αυτές τις λανθασμένες αντιλήψεις. Το βασικό εδώ είναι να θυμόμαστε ότι η ψωρίαση είναι μια κοινή, μη μεταδοτική, χρόνια πάθηση που επηρεάζει περισσότερα πράγματα από το δέρμα ενός ατόμου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.