WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι προκαλεί αέρια στο πεπτικό σύστημα και πώς να μειώσεις τα συμπτώματα


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Ιουλίου 2023

Τι προκαλεί αέρια στο πεπτικό σύστημα και πώς να μειώσεις τα συμπτώματα
pexels
Φούσκωμα, ρέψιμο και άλλα αέρια συμβαίνουν σε όλους. Λοιπόν, τι προκαλεί αέρια στο πεπτικό σύστημα, τι είναι φυσιολογικό και τι όχι;

Καταρχάς είναι απολύτως φυσιολογικό να έχετε αέρια μετά από ένα γεύμα. Αυτό περιλαμβάνει ρέψιμο, διέλευση αερίων και αίσθημα φουσκώματος. Αλλά εάν τα συμπτώματά σας, σας αποσπούν την προσοχή από τις καθημερινές σας δραστηριότητες ή είναι συχνά άβολα, μπορεί να θέλετε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Δείτε τι είναι φυσιολογικό.

Διέλευση αερίου: Η διέλευση αερίου έως και 25 την ημέρα θεωρείται φυσιολογική. Ωστόσο, εάν συσσωρευτούν πάρα πολλά αέρια στο πεπτικό σας σύστημα, μπορεί να εμφανίσετε μετεωρισμό.

Ρέψιμο: Είναι φυσιολογικό να ρεύεστε έως και 30 φορές την ημέρα. Μπορεί να ρεύεστε πιο συχνά εάν καταπίνετε πολύ αέρα ενώ τρώτε και πίνετε ή καταναλώνετε ανθρακούχα ποτά.

Φούσκωμα: Τα υπερβολικά αέρια στην πεπτική οδό μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και διάταση. Όταν αισθάνεστε πολύ γεμάτοι ή παρατηρείτε κάποιο πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς, αυτό ονομάζεται φούσκωμα. Εάν η κοιλιά σας φουσκώσει και γίνει μεγαλύτερη από το συνηθισμένο, αυτό ονομάζεται διάταση.

Αιτίες υπερβολικής ποσότητας αερίων στον πεπτικό σωλήνα

Υπάρχουν δύο κύριες αιτίες αερίων στο πεπτικό σύστημα:

  • Διατροφή

  • Τα βακτήρια που ζουν στον πεπτικό σωλήνα

Διατροφή

Όταν καταπίνουμε πολύ αέρα ή καταναλώνουμε τροφές και ποτά που παράγουν αέρια, αυτό μπορεί να προκαλέσει αέρια στο στομάχι και στο πεπτικό σύστημα και στη συνέχεια να οδηγήσει σε ρέψιμο ή μετεωρισμό επειδή τα αέρια πρέπει να πάνε κάπου.

Μπορεί να καταπιείτε πολύ αέρα όταν:

  • Καπνίζετε

  • Πίνετε ή τρώτε πολύ γρήγορα

  • Πίνετε ανθρακούχα ποτά όπως σόδα και ανθρακούχο νερό

  • Μασάτε τσίχλα

  • Πιλαλάτε καραμέλα

  • Φοράτε οδοντοστοιχίες που δεν εφαρμόζουν σωστά

Μια άλλη κύρια αιτία αερίων είναι τα βακτήρια που ζουν στον πεπτικό σωλήνα.

Τα βακτήρια στο έντερο μπορούν να παράγουν αέρια ως υποπροϊόντα κατά τη διάσπαση συστατικών της τροφής, όπως οι φυτικές ίνες, η ζάχαρη και τα άμυλα. Αυτό συμβαίνει φυσικά.

Η περίσσεια αερίων μπορεί να είναι ιδιαίτερα συχνή σε άτομα με τροφική δυσανεξία που έχουν πρόβλημα να διασπάσουν ορισμένα συστατικά όπως η λακτόζη ή οι υδατάνθρακες μακράς αλυσίδας.

Jenny.Gr
pexels

Πώς να μειώσετε τα συμπτώματα των αερίων

Καταρχάς είναι σημαντικό να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή. Προτείνω επίσης να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές και ποτά πλούσια σε προβιοτικά -όπως γιαούρτι, κεφίρ, kimchi, ξινολάχανο ή κομπούχα- ή να πάρετε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα.

Εάν υποψιάζεστε ότι ορισμένες τροφές προκαλούν τα συμπτώματά σας, θα μπορούσατε να εξαλείψετε αυτήν την ομάδα τροφίμων για δύο εβδομάδες και μετά να την επαναφέρετε αργά για να δείτε αν είναι ο ένοχος.

Οι παράγοντες ενεργοποίησης της τροφής είναι διαφορετικοί για τον καθένα, επομένως μπορεί να χρειαστούν κάποιες δοκιμές.

Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Τα αέρια συνήθως δεν είναι σημάδι σοβαρού προβλήματος υγείας. Ωστόσο, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας εάν συνοδεύονται από:

  • Δυσκοιλιότητα

  • Διάρροια

  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους

  • Αίμα στα κόπρανα

  • Κοιλιακό άλγος

Μερικές φορές, τα υπερβολικά αέρια είναι σημάδι μιας κατάστασης όπως:

Όταν τα αέρια επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σας και δεν μπορείτε να απολαύσετε δραστηριότητες χωρίς να αισθάνεστε άβολα ή να πονάτε, είναι καιρός να μιλήσετε με έναν ειδικό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.