WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ): Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα πρέπει να προσέχετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Μαρτίου 2019

ramiz-dedakovic-1331876-unsplash.jpg

Όλοι μας κατά καιρούς αντιμετωπίζουμε δυσπεψία, εξαιτίας της τροφής που έχουμε καταναλώσει. Αλλά, αν αυτό συμβαίνει συχνά, τότε θα μπορούσε να είναι ένδειξη μιας πιο σοβαρής ασθένειας, που ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Δεδομένου ότι η ΓΟΠ πλήττει περίπου το 20 τοις εκατό των Αμερικανών, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα πάντα για αυτήν.

Διαβάστε εδώ: Εάν δεν ξέρετε τι να κάνετε στο γυμναστήριο ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Η ΓΟΠ είναι μια πεπτική διαταραχή στην οποία τα οξέα του στομάχου, τα τρόφιμα και τα υγρά ρέουν πίσω στον οισοφάγο. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και μπορεί να είναι μια κατάσταση προσωρινή ή μακροπρόθεσμη. Αυτή η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας, όπως φλεγμονή του οισοφάγου, η οποία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του οισοφάγου. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα, υγρό στους πνεύμονες, συμφόρηση στο στήθος, συριγμό και πνευμονία.

Τα πιο συνήθη συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι:

  • Καούρα: Κάψιμο, πόνος ή δυσφορία που μπορεί να "μετακινηθεί" από το στομάχι σας προς την κοιλιά ή το στήθος σας, ή ακόμα και μέχρι στο λαιμό σας
  • Παλινδρόμηση: μια ξινή ή πικρή γεύση οξέος που φτάνει μέχρι το λαιμό ή το στόμα σας

Άλλα συμπτώματα της παλινδρόμησης οξέος περιλαμβάνουν:

  • Φούσκωμα
  • Κόπρανα με μαύρο χρώμα
  • Έμετος με αίμα
  • Ρέψιμο
  • Δυσφαγία: Η στένωση του οισοφάγου, η οποία δημιουργεί την αίσθηση ότι το φαγητό "κόλλησε" στον λαιμό σας
  • Επίμονος λόξιγκας
  • Ναυτία
  • Απώλεια βάρους χωρίς προφανείς λόγους
  • Συριγμός, ξηρός βήχας, βραχνάδα, ή χρόνιος πονόλαιμος

Διατροφή και Πρόληψη

Εφόσον, πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καλό είναι να γνωρίζετε τι πρέπει να τρώτε, διότι με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε σε μεγάλο βαθμό τις εξάρσεις. Ο κυριότερος ένοχος της ΓΟΠ είναι οι λιπαρές τροφές. Προσπαθήστε λοιπόν να επιλέγετε άπαχα κρέατα, πουλερικά, ψάρια και φασόλια ως πηγές πρωτεΐνης. Επίσης, περιορίστε το βούτυρο και το λάδι στα γεύματα σας, προτιμήστε τα ψητά από τα τηγανιτά και αποφύγετε τη μέντα, τη σοκολάτα, το αλκοόλ, τη καφεΐνη, τα όξινα τρόφιμα και τα πικάντικα τρόφιμα. Επιπλέον, καλό είναι να μη κάνετε μεγάλα γεύματα, αντ αυτού να επιλέγετε πιο μικρά και συχνά. Ένα τέχνασμα που μπορεί να σας βοηθήσει, είναι να κρατάτε ημερολόγιο με το τι τρώτε και πίνετε  όλη την ημέρα.

Διαβάστε εδώ: Οι ειδικοί μας δίνουν τις καλύτερες συμβουλές για να χάσουμε τα περιττά κιλά

Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγετε τα παρακάτω:

Τροφές με ψηλή περιεκτικότητας σε λιπαρά. Τα τηγανητά και τα λιπαρά μπορεί να μειώσουν την πίεση του οισοφαγικού σφιγκτήρα και να καθυστερήσουν την κένωση του στομάχου, με αποτέλεσμα να είστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο για τα συμπτώματα της παλινδρόμησης. Για την ελαχιστοποίηση των επεισοδίων μειώστε τη συνολική ημερήσια πρόσληψη λίπους.

Ντομάτες και εσπεριδοειδή. Όπως είναι γνωστό τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, όμως ορισμένα στοιχεία έχουν δείξει, ότι συνήθως προκαλούν ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ΓΟΠ σε πολλούς ανθρώπους. Πιο ειδικά το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) έχει εντοπίσει, ότι οι ντομάτες, τα προϊόντα τομάτας, και τα εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

Σοκολάτα. Δυστυχώς, τα νέα είναι άσχημα για τους λάτρεις της σοκολάτας, διότι μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση, από οποιαδήποτε άλλη τροφή.

Αλκοόλ. Αν και δεν είναι όλα τα ποτά ιδιαίτερα όξινα, το αλκοόλ θεωρείται ότι, χαλαρώνει τη βαλβίδα, που βρίσκεται στο τέλος του οισοφάγου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται παλινδρόμηση. Άρα, είναι καλό να απέχετε από το αλκοόλ, και εάν δεν μπορείτε, τότε να πίνετε ένα ποτήρι κρασί την ημέρα και να αποφεύγετε τις μίξεις με χυμό πορτοκάλι ή ανθρακούχα ποτά

Τέλος συζητήστε με το γιατρό σας, εφόσον έχετε αμφιβολίες, αν ορισμένα τρόφιμα θα πρέπει να είναι μέρος του σχεδίου διατροφής σας για τη ΓΟΠ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.